Pin It

Του Θ. Ασημακόπουλου

 

Είναι ανώφελο να συζητάμε πως αν ο Ρομπίνιο έρθει στον Ολυμπιακό, θα έχει ολοκληρωθεί μια τεράστια μεταγραφή. Δεν είναι υπερβολή αν αναφέρουμε ότι ο Βραζιλιάνος ξέρει τόση μπάλα όσο οι υπόλοιποι ποδοσφαιριστές της Σούπερλιγκ μαζί!

 

Ομως, αυτό δεν ήταν ποτέ το ζητούμενο στην καριέρα του. Ο Ρομπίνιο έχει κλείσει τα 30 του χρόνια, αλλά ποτέ δεν έχει καταφέρει να προσαρμοστεί σε μια ευρωπαϊκή ομάδα. Να δείξει -τέλος πάντων- όσα αξίζει. Βεβαίως, οι τρεις ποδοσφαιρικοί του σταθμοί στη Γηραιά Ηπειρο ήταν στα κορυφαία πρωταθλήματα: Πρέμιερ Λιγκ (Μάντσεστερ Σίτι), Πριμέρα Ντιβισιόν (Ρεάλ Μαδρίτης) και Σέριε Α (Μίλαν). Δεν τίθεται αμφιβολία πως ο παίκτης θα κάνει… πλάκα στο δικό μας πρωτάθλημα, όμως θα πρέπει να προσαρμοστεί και να δείξει το κάτι παραπάνω στο Τσάμπιονς Λιγκ. Αρκεί, πάντα, να μην μπλέξει σε περιπέτειες.

 

Στα 18 του έγινε βασικός στη Σάντος, μια χρονιά αργότερα (2003) ντεμπούταρε με την Εθνική Βραζιλίας και το 2005 (στα 21 του) πήρε τη μεγάλη μεταγραφή στη Ρεάλ Μαδρίτης. Προοριζόταν για μέλος των «γκαλάκτικος» δίπλα σε Ζιντάν, Ρονάλντο, Μπέκαμ κ.λπ., αφού πήρε τη θέση και τη φανέλα με το «10» του Λουίς Φίγκο! Ηταν σχεδόν πάντα βασικός (με εξαίρεση το πρώτο μισό της περιόδου 2006-07), όμως ουδέποτε δικαίωσε τις προσδοκίες που τον συνόδευαν και σίγουρα δεν ήταν το αντίδοτο στον Ροναλντίνιο, που την ίδια εποχή έκανε… θαύματα με την Μπαρτσελόνα.

 

Ποτέ δεν ανέλαβε τον ρόλο του ηγέτη, ενώ το καλοκαίρι του 2006 είχε μια έντονη διένεξη με τον Τόμας Γκράβεσεν. Ο Δανός μέσος τού έκανε ένα πολύ σκληρό μαρκάρισμα σε μια προπόνηση, ο Ρομπίνιο αντέδρασε, αλλά στο τέλος την… πλήρωσε διπλά. Βέβαια, ο Γκράβεσεν δεν ήταν και πολύ στα καλά του και λίγο αργότερα εκδιώχθηκε…

 

Την τελευταία μέρα των θερινών μεταγραφών του 2008, υπέγραψε στη Μάντσεστερ Σίτι. Πρώτα χάλασε ένα σίγουρο deal με την Τσέλσι, για να μετακομίσει τελικά στους «πολίτες». Στις πρώτες του δηλώσεις, ο Ρομπίνιο εμφανίστηκε μπερδεμένος: «Είμαι πολύ χαρούμενος που είμαι μέλος της Τσέλσι» τόνισε, για να απαντήσει ένας δημοσιογράφος: «Εννοείς στη Μάντσεστερ Σίτι»! «Ναι, ναι, συγγνώμη, στη Σίτι», αποκρίθηκε ο Ρομπίνιο…

 

Στην πρώτη του χρονιά στην Αγγλία το πάλεψε εντός αγωνιστικών χώρων, διότι έξω απ’ αυτούς είχε πολλά προβλήματα.

 

Τον Γενάρη του 2009 βρέθηκε κατηγορούμενος για σεξουαλική επίθεση σε μια 18χρονη, σε μπαρ του Λιντς. Συνελήφθη, αλλά τελικά αθωώθηκε. Δυο μήνες αργότερα, ήρθε μια βόμβα από τα χείλη του Πελέ: «Σε ένα πριβέ πάρτι στο Σάο Πάουλο, είδα τον Ρονάλντο και τον Ρομπίνιο να κάνουν χρήση ναρκωτικών»! Στη Βραζιλία -και όχι μόνο- προκλήθηκε πανικός και ο υποψήφιος παίκτης του Ολυμπιακού αρνήθηκε τότε κάθε κατηγορία. Τελικά, τα λεγόμενα του Πελέ δεν αποδείχτηκαν ποτέ.

 

Η σεζόν 2009-10 ήταν καταστροφική. Ο Ρομπέρτο Μαντσίνι τον άφηνε συνέχεια στον πάγκο και αυτός ζήτησε να γυρίσει στη χώρα του, ως δανεικός. Πήγε για έξι μήνες στη Σάντος και όταν γύρισε στην Αγγλία κατάλαβε πως δεν θα παίζει. Είχε προτάσεις από Φενεέρμπαχτσέ και Μπεσίκτας, αλλά δεν ήθελε να παίξει στην Τουρκία.

 

Πάλι στο φινάλε των καλοκαιρινών μεταγραφών βρήκε καταφύγιο στη Μίλαν, όπου έμεινε για τέσσερα χρόνια. Τις πρώτες δύο χρονιές ήταν αρκετά καλός, όμως στη συνέχεια η καριέρα του πήρε την κατιούσα. Ο ίδιος δεν μπορούσε να παίξει καλά, η ομάδα του επίσης ήταν κακή με συνεχείς αλλαγές παικτών, ενώ βρήκε μπροστά του και πολλούς τραυματισμούς. Τουλάχιστον πέντε την τελευταία διετία. Κανείς δεν ήταν σοβαρός, όμως όλοι μαζί στάθηκαν ικανοί για να στερήσουν από τον παίκτη τη φόρμα του…

 

Παράλληλα, από το 2011 έμενε εκτός Εθνικής Βραζιλίας, κάτι που συνεχίζεται (με εξαίρεση δύο ματς) ώς σήμερα.

 

Scroll to top