30/07/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΝΕΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΑΘΑΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ APPLE

Beatlemania χωρίς τέλος

Με υλικό από χιλιάδες θαυμαστές, εξομολογήσεις των ίδιων αλλά και των κληρονόμων τους, σε σκηνοθεσία του βραβευμένου με Οσκαρ Ρον Χάουαρντ, η ταινία που ετοιμάζεται για τους Μπιτλς θα μας υπενθυμίσει γιατί απλώς υπήρξαν το σημαντικότερο συγκρότημα του περασμένου αιώνα.
      Pin It

beatlesΜε υλικό από χιλιάδες θαυμαστές, εξομολογήσεις των ίδιων αλλά και των κληρονόμων τους, σε σκηνοθεσία του βραβευμένου με Οσκαρ Ρον Χάουαρντ, η ταινία που ετοιμάζεται για τους Μπιτλς θα μας υπενθυμίσει γιατί απλώς υπήρξαν το σημαντικότερο συγκρότημα του περασμένου αιώνα

 

Ο Πολ Μακ Κάρτνεϊ, η Γιόκο Ονο, ο Ρίνγκο Σταρ και η Ολίβια Χάρισον όχι μόνο έδωσαν τη συγκατάθεσή τους αλλά δεσμεύτηκαν πως θα βοηθήσουν όσο περισσότερο μπορούν. Ο βραβευμένος με Οσκαρ σκηνοθέτης Ρον Χάουαρντ ανέλαβε να σκηνοθετήσει μια από τις σημαντικότερες περιόδους της μουσικής ιστορίας του περασμένου αιώνα. Ανθρωποι της Apple, παλιοί συνεργάτες του συγκροτήματος, υπεύθυνοι αρχείων, βραβευμένοι παραγωγοί, αλλά και χιλιάδες άνθρωποι που λάτρεψαν τους Μπιτλς ανέσυραν από παλιά συρτάρια ό,τι υλικό είχαν. Αραγε πόση από τη λατρεία για τους Μπιτλς μπορεί να χωρέσει σε ένα ντοκιμαντέρ; Ολοι οι παραπάνω που καθώς φαίνεται θα κάτσουν γύρω από το ίδιο τραπέζι για τη δημιουργία ενός νέου ντοκιμαντέρ (συνεργασία της Apple, που ούτως ή άλλως αντιπροσωπεύει το συγκρότημα, της White Horse Pictures και της Imagine Entertainment) βασισμένου στο πρώτο κομμάτι της καριέρας των Μπιτλς ξέρουν πως δεν έχουν εύκολη δουλειά μπροστά τους.

 

«Δεν νιώθω μόνο πολύ ενθουσιασμένος αλλά και μεγάλη τιμή που θα δουλέψω με την ομάδα της Apple και της White Horse Entertainment στην εκπληκτική ιστορία αυτών των τεσσάρων νέων ανθρώπων, οι οποίοι εισέβαλαν στις ζωές μας και άλλαξαν όσο λίγοι τον κόσμο το 1964. Η επιρροή τους στη λαϊκή κουλτούρα και την ανθρώπινη εμπειρία είναι αυτή που είναι. Δεν μπορεί και δεν πρέπει να μεγαλοποιηθεί», δήλωσε μιλώντας για το ντοκιμαντέρ ο 60χρονος Ρ. Χάουαρντ, ο οποίος στο παρελθόν έχει σκηνοθετήσει ταινίες όπως το «Απόλλων 13», «Η Απαγωγή», «Ενας Υπέροχος Ανθρωπος», «Κώδικας Ντα Βίντσι», «Ιlluminati: Οι Πεφωτισμένοι», «Νίξον» κ.ά. Αυτό, δε, θα είναι το δεύτερο ντοκιμαντέρ για τον Χάουαρντ, αφού πέρυσι προηγήθηκε το «Made in America», το οποίο αναφερόταν στο ομώνυμο φεστιβάλ που φέρει την υπογραφή του Jay Z.

 

Πολλά στοιχεία για το πώς θα διαχειριστεί ο σκηνοθέτης το τεράστιο υλικό που έχει στην κατοχή του δεν έχουμε ακόμα, ωστόσο το αρχικό πλάνο λέει πως θα εστιάζει στη διαδρομή των Μπιτλς τα πρώτα χρόνια. Θα ξεκινά από το Cavern Club στο Λίβερπουλ, θα φτάνει ώς τις συμπλοκές στο Αμβούργο και θα καταλήγει στην τελευταία τους δημόσια συναυλία στο Candlestick Park στο Σαν Φρανσίσκο το 1966. Αλλωστε, όπως ο ίδιος ο Χάουαρντ παραδέχτηκε, όταν έσβηνε τα εννιά του κεράκια, το δώρο που είχε ζητήσει από τους γονείς του ήταν ένα εισιτήριο για συναυλία τους.

 

Οι Μπιτλς ξεκίνησαν να περιοδεύουν στην Ευρώπη στα τέλη του 1963, ένα-δυο χρόνια μετά την αδιανόητη «είσοδό» τους στη βρετανική σκηνή. Ωστόσο, παρόλο που για τους συμπατριώτες τους ήταν ήδη ινδάλματα, η πολυδιαφημισμένη εμφάνιση στο σόου του Eντ Σάλιβαν στις 9 Φεβρουαρίου 1964 εκτίναξε τη δημοτικότητά τους στα ύψη.

 

Είναι χαρακτηριστικό πως αμέσως μετά την εκπομπή, και μέχρι τον Ιούνιο, η μπάντα είχε αρχίσει ήδη την πρώτη της παγκόσμια περιοδεία και είχαν ήδη κλείσει ημερομηνίες για εμφανίσεις για τα επόμενα δύο χρόνια. Μέχρι τη στιγμή που τα Σκαθάρια σταμάτησαν να περιοδεύουν (τον Αύγουστο του 1966), ο απολογισμός έδειχνε πως είχαν πραγματοποιήσει 166 συναυλίες σε 15 χώρες και 90 πόλεις σε όλο τον κόσμο. Σε κάθε μία από αυτές, αφενός οι σκηνές που διαδραματίστηκαν δεν μπορούν εύκολα να περιγραφούν, αφετέρου δημιουργήθηκε αυτό το περίφημο μουσικό τσουνάμι που ο κόσμος δεν είχε ξαναζήσει.

 

Η Beatlemania δεν ήταν απλώς ένα φαινόμενο. Ούτε και κάτι που μπορεί να επαναληφθεί εύκολα. Αυτή η ταινία, φτιαγμένη από έναν τεράστιο θαυμαστή τους -όπως δηλώνει ο Χάουαρντ- θα επιδιώξει να εξηγήσει τι ήταν εκείνo που συνέβη τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή και οδήγησε σε αυτήν τη μουσική έκρηξη. «Το πιο συναρπαστικό για μένα είναι που θα έχω επιτέλους την ευκαιρία να κατανοήσω πραγματικά την επίδραση που είχαν στον κόσμο», λέει ο σκηνοθέτης, τονίζοντας πως το ντοκιμαντέρ του θα εξετάζει το κοινωνικό και πολιτικό πλαίσιο της εποχής και τον ασύγκριτο ηλεκτρισμό μεταξύ συγκροτήματος και κοινού που μετέτρεψε τη μουσική τους σε ένα ανυπέρβλητο κίνημα. «Την περίοδο των έξι ετών στην οποία εστιάζουμε συνέβη μια δραστική μεταμόρφωση της παγκόσμιας κουλτούρας. Σε αυτές τις τέσσερις ιδιοφυΐες χρωστάμε ένα μεγάλο μέρος της».

 

Για να νιώσει σίγουρος, πάντως, ο Χάουαρντ έχει μαζί του τον παραγωγό Νάιτζελ Σινκλέρ, με τον οποίο τον συνδέει μακροχρόνια σχέση. Οπως και να το κάνουμε, αισθάνεται κανείς ασφαλής να ξέρει πως συνεργάζεται με έναν παραγωγό που έχει βάλει την υπογραφή του σε μια σειρά από βραβευμένες ταινίες του μουσικού χώρου. Μεταξύ αυτών το «George Harrison: Living in the Material World» του Mάρτιν Σκορσέζε, το οποίο κέρδισε δύο βραβεία Emmy και ήταν υποψήφιο για BAFTA, το «No Direction Home: Bob Dylan», που απέσπασε Γκράμι, το «Amazing Journey: The Story of the Who», καθώς και το βραβευμένο με Οσκαρ «Undefeated» και το βραβευμένο με Γκράμι «Foo Fighters: Back and Forth».

 

Πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με την ταινία είναι διαθέσιμες στο www.thebeatlesliveproject.com, αν και το μόνο που θα θέλαμε να ξέρουμε είναι η ημερομηνία προβολής. Οι άνθρωποι της παραγωγής υπόσχονται ότι θα είναι σίγουρα μέσα στο 2015. Και σύμφωνα με τις δεσμεύσεις, τα δύο εν ζωή Σκαθάρια αλλά και οι κληρονόμοι των υπολοίπων θα είναι μπροστά στην κάμερα πιο εξομολογητικοί από ποτέ…

 

Μ. Κουστένη

 

Scroll to top