30/07/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΤΩΝ ΜΙΚΡΩΝ ΚΑΙ ΜΕΣΑΙΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ «ΕΞΗΓΕΙ» ΤΟ ΠΑΡΤΙ ΠΟΥ ΠΑΕΙ ΝΑ ΣΤΗΘΕΙ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΡΓΑ

Σε «ημέτερες μπουλντόζες» τα κονδύλια του νέου ΕΣΠΑ

«Η απορρόφηση του ΤΣΜΕΔΕ από τον ΟΑΕΕ δεν είναι αθώα...».
      Pin It

Της Χαράς Τζαναβάρα

 

mpoulntozesΔιευρύνεται το «πάρτι» με τα δημόσια έργα και τα κοινοτικά κονδύλια για να περιλάβει και τις τράπεζες, οι οποίες μάλιστα θα έχουν τον τελευταίο λόγο σε δημοπρατήσεις και αναθέσεις. Οι Βρυξέλλες θεωρούν «προστατευτισμό» τη διάταξη που υπάρχει στην ελληνική νομοθεσία σύμφωνα με την οποία οι κατασκευαστικές εταιρείες κατατάσσονται σε κατηγορίες και μπορούν να μετέχουν σε διαγωνισμούς ανάλογα με τα «κυβικά» τους. Με αυτή τη διάταξη αποτρέπεται, σε μεγάλο βαθμό, η μονοπώληση των μικρών και μεσαίων έργων από τους μεγαλοεργολάβους.

 

Το καθεστώς αυτό επιχειρεί να ανατρέψει ο υπουργός Υποδομών με τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή. «Μετά το σχέδιο νόμου για τις Δημόσιες Συμβάσεις, η κυβέρνηση καταργεί τα ανώτερα και κατώτερα όρια συμμετοχής σε διαγωνισμούς αλλά και του μητρώου εργοληπτικών επιχειρήσεων (ΜΕΕΠ). Με τον τρόπο αυτό ανοίγει διάπλατα τις πόρτες της αδιαφάνειας και των συναλλαγών κάτω από το τραπέζι σε εκείνους που διαθέτουν την οικονομική δυνατότητα, φέρνοντας σε δεύτερη μοίρα την εμπειρία και τις γνώσεις στον ευαίσθητο τομέα των δημοσίων έργων», τονίζει σε χθεσινή ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ενωση Συνδέσμων Εργοληπτών Δημοσίων Εργων (ΠΕΣΕΔΕ) και καλεί την κυβέρνηση «έστω και την ύστατη ώρα, για λήψη αντισταθμιστικών μέτρων πρόσβασης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στις Δημόσιες Συμβάσεις».

 

Επικαλείται το κοινοτικό δίκαιο (π.χ. οδηγία 2004/18/ΕΚ), που μεταξύ άλλων προβλέπει: α) καθιέρωση υποχρεωτικής «επίσημης» υπεργολαβίας ποσοστού από 30% μέχρι 80% για τα έργα άνω του κοινοτικού ορίου (άρθρο 68 παρ. 1 του ν. 3669/2008) και β) καθιέρωση κοινοπραξιών αναβάθμισης (του άρθρου 16, παρ. 10, ν 3669/2008) περισσοτέρων των δύο μελών (join venture) με αντίστοιχη επέκταση της δυνατότητας συμμετοχής τους σε διαγωνισμούς.

 

Ενημερωμένοι οι αρμόδιοι

 

Προηγήθηκε επιστολή προς τους υπουργούς Υποδομών Μ. Χρυσοχοΐδη και Ανάπτυξης Ν. Δένδια, τον γενικό γραμματέα Δημοσίων Εργων Στράτο Σιμόπουλο και τον πρόεδρο της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων Δημήτριο Ράικο, στην οποία καταγγέλλεται η αιφνιδιαστική εκπρόθεσμη κατάθεση της σχετικής τροπολογίας.

 

Η ΠΕΣΕΔΕ τονίζει πως η χώρα μας δεν έχει πράξει τίποτε ώστε να αντικρούσει τις «ακραίες» απόψεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενώ δεν έχει προηγηθεί διάλογος με τους εμπλεκόμενους φορείς για τη λήψη μέτρων ώστε να «αντισταθμιστούν» οι καταστροφικές συνέπειες της κατεδάφισης της εθνικής νομοθεσίας και προσθέτει με νόημα ότι «από πουθενά δεν προκύπτει υποχρέωση κατάργησης της εθνικής νομοθεσίας για τα “μικρά” έργα κάτω του κοινοτικού ορίου των 5,186 εκατ. ευρώ». Οι μικροί και μεσαίοι εργολάβοι θεωρούν ότι η κυβέρνηση έχει ήδη δώσει πρόγευση του νέου νομοθετικού πλαισίου με την «ανεξάρτητη» αρχή Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΑΔΗΣΥ) με το σχέδιο νόμου για τις δημόσιες συμβάσεις, όπου με πρόσχημα την εναρμόνιση στις κοινοτικές οδηγίες προτείνει κατά βούληση απευθείας αναθέσεις! Προβλέπουν επίσης ότι η χαριστική βολή θα δοθεί άμεσα με την απορρόφηση του ΤΣΜΕΔΕ, του πρώην υγιούς ασφαλιστικού φορέα των μηχανικών, από τον ΟΑΕΕ και την αφαίμαξη όσων αποθεματικών του έχουν απομείνει.

 

Με αυτή την «απορρόφηση» στην ουσία καταργείται το δικαίωμα εγγυοδοσίας του ΤΣΜΕΔΕ, μοναδικού ίσως φορέα κάλυψης των μικρομεσαίων εργοληπτών και μελετητών, που θα έχουν πλέον υποχρέωση να καταφεύγουν στις τράπεζες. Ετσι, οι τελευταίες θα έχουν λόγο για το ποιος θα μπορεί να παίρνει τη δουλειά.

 

«Η άρον άρον κατεδάφιση της εθνικής νομοθεσίας ένα μόνο σηματοδοτεί: τη βιασύνη της κυβέρνησης να εξασφαλίσει στους ημετέρους το κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο για να “φαγωθούν” απρόσκοπτα τα κονδύλια του νέου ΕΣΠΑ (ΣΕΣ)», καταλήγει η ανακοίνωση της ΠΕΣΕΔΕ, που κατηγορεί τους κυβερνώντες ότι ερμηνεύουν κατά το δοκούν την ευρωπαϊκή αρχή της αναλογικότητας και ίσης μεταχείρισης, θεσπίζοντας νόμους που επιβάλλουν το δίκιο του ισχυρότερου.

 

Scroll to top