30/07/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τζο Σάκο
«Palestine»

Μετάφραση: Γιολάντα Τσιαμπόκαλου (Sadahzinia)
Εικονογράφηση: Τζο Σάκο
Εκδόσεις: ΚΨΜ (Ζωοδόχου Πηγής 55 – 57, Αθήνα, τηλ. 210 3813838, http://www.kapsimi.gr/)
σελ. 312
ISBN: 978-960-6750-36-6 .
      Pin It

Σε νέα έκδοση, με σκληρό εξώφυλλο και πρόλογο του Έντουαρντ Σάιντ.

 

vivlio-Sacco-Palestine-1Η μοναδική δουλειά του γνωστού και πολυβραβευμένου σκιτσογράφου που συμπυκνώνει την δίμηνη εμπειρία του στα Κατεχόμενα Εδάφη στην Παλαιστίνη, με πρόλογο του σπουδαίου αμερικανοπαλαιστίνιου κριτικού λογοτεχνίας και πολιτικού στοχαστή, Έντουαρντ Σάιντ.

 

Ο Τζο Σάκο είναι διαβόητος για τα “δημοσιογραφικά κομικς” του. Θεωρείται κουφαίος στο είδος του και ένας από τους καλύτερους σκιτσογραφους παγκοσμίως.

 

American Book Award, 1996.

 

 

Στα τέλη του 1991 και στις αρχές του 1992, ο Τζο Σάκο πέρασε δυο μήνες με τους Παλαιστινίους στα Κατεχόμενα Εδάφη, ταξιδεύοντας και κρατώντας σημειώσεις. Μόλις επέστρεψε στις Ηνωμένες Πολιτείες στα μέσα του 1992, ξεκίνησε να γράφει και να σκιτσάρει το Palestine, το οποίο συνδύαζε την τεχνική του επιτόπιου ρεπορτάζ με την αφηγηματικότητα ενός βιβλίου κόμικς, ώστε να εξερευνήσει αυτή την περίπλοκη και συναισθηματικά επιβαρυμένη κατάσταση.

Το «Palestine» πρωτοδημοσιεύτηκε σε 9 τεύχη από την εκδοτική εταιρία Fantagraphics Books του Σιάτλ. Γι' αυτά τα συγκλονιστικά βιβλία, ο Σάκο βραβεύτηκε το 1996 με το American Book Award, ένα από τα σημαντικότερα βραβεία διεθνώς στο χώρο του βιβλίου, που απονεμήθηκε για πρώτη φορά σε κόμικς. 

Το «Palestine» εκδόθηκε ενιαίο σε ένα νέο επίτομο σχήμα, με πρόλογο από τον Παλαιστίνιο πανεπιστημιακό και συγγραφέα Έντουαρντ Σαΐντ.

 

Τζο Σάκο – βιογραφικό

Sacco-JoeΟ Τζο Σάκο γεννήθηκε στη Μάλτα, τον Οκτώβριο του 1960. Είναι πτυχιούχος στη δημοσιογραφία, από το Πανεπιστήμιο του Όρεγκον. Το κόμικ του «Palestine», που αφορά τις εμπειρίες του στις κατεχόμενες περιοχές της Παλαιστίνης και την 1η Ιντιφάντα, κέρδισε το American Book Award το 1996, ενώ το εικονογραφημένο του αφήγημα «Safe Area Gorazde», το οποίο περιγράφει τις εμπειρίες του από το διάστημα που έμεινε στη Βοσνία κατά τη διάρκεια του πολέμου, κέρδισε το Will Eisner Award ως το Καλύτερο Πρωτότυπο Εικονογραφημένο Βιβλίο του 2001.

Το Νοέμβριο του 2013, εκδόθηκε το τελευταίο του άλμπουμ – βιβλίο – κόμικς, με τίτλο “The Great War”, που έλαβε εξαιρετικές κριτικές. Με μία σειρά από εικόνες σχοίάζει και παρουσιάζει την πρώτη μέρα της Μάχης του Σομμ, μία από τις πλέον ολέθριες μάχες του Α Παγκοσμίου Πολέμου, μία από τις πιο αιματηρές στην ιστορία, με περισσότερο από ένα εκατομμύριο νεκρούς. Την πρώτη ημέρα της μάχης, 1η Ιουλίου 1916, ο βρετανικός στρατός θρήνησε 57.470 θύματα, συμπεριλαμβανομένων 19.240 νεκρών. Η 1η Ιουλίου ήταν η πιο αιματηρή ημέρα στην ιστορία του βρετανικού στρατού. Τις ίδιες και παρόμοιες απώλειες είχαν όμως και οι άλλοι στρατοί. Ενδεικτικό, το ότι ο Γερμανός ανώτερος υπάλληλος (ο λοχαγός φον Χέντινγκ) περιέγραψε την ημέρα αυτή ως τον «λασπώδη τάφο του γερμανικού πεζικού». Για πρώτη φορά, μάλιστα, ο Βρετανικός πληθυσμός γνώρισε τη φρίκη του πολέμου με την προβολή της προπαγανδιστικής ταινίας “The Battle of the Somme”, η οποία περιείχε αυθεντικές σκηνές γυρισμένες τις πρώτες ημέρες στο πεδίο της μάχης.

Ο διάσημος κομίστας σε αποστολή έρευνας στο Ιράκ, το 2005.

Ο διάσημος κομίστας σε αποστολή έρευνας στο Ιράκ, το 2005.

Το βιβλίο του Τζο Σάκο εστιάζει αποκλειστικά σε εκείνη την πρώτη ημέρα. Ο ίδιος εξηγεί γιατί καταπιάστηκε με το συγκεκριμένο θέμα: «Νιώθω κάπως σαν “ηδονοβλεψίας” της Ιστορίας. Για μένα, που μεγάλωσα με περιγραφές και ακούσματα από τον Μεγάλο Πολεμο, το να επανέλθω, σχεδόν έναν αιώνα μετά, σε αυτή την ημέρα, σε αυτή την μάχη, ήταν αναγκαίο, για να ολοκληρωθεί ένας κύκλος μέσα μου. Ούτως ή άλλως, η ιστορία με καθηλώνει: είμαι παθιασμένος με τους αρχίους χρόνους, είμαι παθιασμένος με το Μεσαίωνα, διαβάζω συνεχώς ιστορία και νιώθω σαν να έχω υπάρξει τότε, εκεί, με όλους αυτούς τους ανθρώπους που πια δεν υπάρχουν. Και ακθώς δεν γράφω με λέξεις αλλά με εικόνες κόμικς, κάνω μία διαφορετικού τύτπου έρευνα απ' ότι οι λογοτέχνες ή οι ιστορικοί. Πρέπει να βρω υλικό ικανό να μου αποδώσει όλες τις λεπτομέρεις, σαν σε φωτογραφικό φιλμ. Και μετά με τη σειρά μου, το αποτυπώνω στο χαρτί. Γι' αυτό και όταν καταπιάνομαι με σύγχρονα θέματα, κάνω επιτόπια έρευνα, με κάθε κόστος».

Ο Τζο Σάκο έχει εκδώσει και άλλα βιβλία κόμικς, ενώ συνεργάζεται με τα έντυπα Washington Monthly, Harper’s και Time.

 

Από τις εκδόσεις ΚΨΜ κυκλοφορούν εξαιρετικά επιλεγμένα κόμικς, με σπουδαίο ιστορικό και κοινωνικοπολιτικό περιεχόμενο, σε μοναδική βιβλιοδεσία. Περισσότερα ΕΔΩ.

 

Επιμέλεια: ΝΟΡΑ ΡΑΛΛΗ, [email protected], τηλ.: 211 104 5161

Scroll to top