Samaritan's Purse medical personnel spray disinfectant on a person who died from the Ebola virus in Foya in this undated handout photo

31/07/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

ΚΟΣΜΟΣ

Παγκόσμιος συναγερμός για τον Έμπολα

Στους 672 οι νεκροί από το ξέσπασμα του θανατηφόρου ιού, που αποτελεί το μεγαλύτερο που έχει καταγραφεί - Κλείνουν τα σχολεία για λόγους ασφάλειας και λαμβάνονται έκτακτα μέτρα στην Κένυα και την ΑΙθιοπία.
      Pin It

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από την εξάπλωση του θανατηφόρου ιού Έμπολα.

Πτώματα βρίσκονται εγκαταλελειμμένα στη Λιβερία καθώς οι αρχές πασχίζουν να αντιμετωπίσουν την επιδημία του αιμορραγικού πυρετού που μέχρι στιγμής έχει στοιχίσει τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους στη Δυτική Αφρική.

Μάρτυρες ανέφεραν ότι πτώματα επιπλέουν σε ποταμούς ή έχουν εγκαταλειφθεί σε σπίτια, καθώς οι κάτοικοι φοβούνται να έρθουν σε επαφή με τους νεκρούς αφού ενδέχεται να μολυνθούν.

Οι υπερπλήρεις κλινικές αναγκάζονται να διώχνουν ασθενείς, ενώ οι εργαζόμενοι στην υγειονομική περίθαλψη δέχονται απειλές από τους ντόπιους, οι οποίοι πιστεύουν ότι ξένοι είναι υπεύθυνοι για το ξέσπασμα της επιδημίας στη χώρα, δήλωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής υπηρεσίας βοήθειας στη Λιβερία, Κεντάλ Κοφέλντ. «Δεν είμαστε σε θέση πλέον να εργαζόμαστε με ασφάλεια. Η ασφάλεια των εργαζομένων στον τομέα της υγείας βρίσκεται σε μεγάλο κίνδυνο», συμπλήρωσε.

Αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) δήλωσαν ότι το ξέσπασμα του Έμπολα στις τρεις χώρες της Δυτικής Αφρικής (Γουινέα, Σιέρα Λεόνε και Λιβερία) ήταν το πιο θανατηφόρο που έχει καταγραφεί.

 

 

A Samaritan's Purse medical personnel demonstrates personal protective equipment to educate team members on the Ebola virus in Liberia in this undated handout photo


Πιθανή μόλυνση σε εθελοντές των ΗΠΑ

Από την πλευρά του, ο αμερικανικός οργανισμός Σώμα Ειρήνης (Peace Corps) ανακοίνωσε ότι αποσύρει 340 εθελοντές από τις τρεις πληγείσες χώρες λόγω της επιδημίας του αιμορραγικού πυρετού. Το τηλεοπτικό δίκτυο CBS News μετέδωσε ότι η απόφαση αυτή πάρθηκε αφού δύο μέλη, εθελοντές της οργάνωσης, εκτέθηκαν σε ασθενή που είχε προσβληθεί από τον ιό και αργότερα πέθανε. Οι δύο εθελοντές τέθηκαν σε καραντίνα, ωστόσο δεν έχουν παρουσιάσει συμπτώματα του ιού.

«Δύο εθελοντές του Σώματος Ειρήνης ήρθαν σε επαφή με έναν άνθρωπο, ο οποίος αργότερα πέθανε από τον ιό Έμπολα», δήλωσε ο εκπρόσωπος της οργάνωσης. «Οι εθελοντές δεν έχουν παρουσιάσει συμπτώματα και έχουν τεθεί σε απομόνωση και παρακολούθηση». Οι δύο εθελοντές αναμένεται να επιστρέψουν στις ΗΠΑ μόλις τους δοθεί άδεια να ταξιδέψουν.

Επιπλέον, εκτός των εθελοντών, ο ΠΟΥ ανέφερε πως οι αρχές της Νιγηρίας έχουν μέχρι στιγμής εντοπίσει 59 πρόσωπα τα οποία ήλθαν σε επαφή με έναν υπήκοο των ΗΠΑ ο οποίος απεβίωσε στο Λάγκος την περασμένη εβδομάδα όπου έφθασε από το Λιβερία μέσω του Τόγκο και της Γκάνας.

Στο 90% η θνησιμότητα του ιού

Η σημερινή ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας( ΠΟΥ), επισημαίνει ότι ο απολογισμός της επιδημίας αιμορραγικού πυρετού που οφείλεται στον ιό Έμπολα σε κράτη της δυτικής Αφρικής δεν σταματά να επιδεινώνεται, με πάνω από 1.300 κρούσματα και 729 θανάτους ως την 27η Ιουλίου,συμπεριλαμβανομένου  57 νεκρούς από την 23η ως την 27η Ιουλίου.

Από την 23η ως την 27η Ιουλίου, «συνολικά 122 νέα κρούσματα (επιβεβαιωμένα, πιθανά και ύποπτα) καθώς και 57 θάνατοι σημειώθηκαν στη Γουινέα, στη Λιβερία, στη Νιγηρία και στη Σιέρα Λεόνε» συμπληρώνει ο ΠΟΥ.

Συνεπώς, από τις 20 Ιουλίου έχουν επιβεβαιωθεί 1.093 περιπτώσεις που εικάζεται ότι σχετίζονται με τον Έμπολα. Από τα περιστατικά αυτά 672 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ στη Λιβερία μόνο ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται στους 130.

Ο ιός Έμπολα προκαλεί ακατάσχετες αιμορραγίες, ενώ το ποσοστό θνησιμότητας φτάνει το 90%. Μεταδίδεται μέσω του αίματος ή άλλων σωματικών υγρών και από τους ιστούς των μολυσμένων ανθρώπων ή ζώων.
Κλείνουν τα σχολεία 

Η πρόεδρος της Λιβερίας Έλεν Τζόνσον Σίρλιφ, ανακοίνωσε το κλείσιμο όλων των σχολείων της χώρας ενώ έθεσε σε υποχρεωτική άδεια πολλούς δημόσιους υπαλλήλους, στο πλαίσιο των μέτρων της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση και τον περιορισμό της επιδημίας του Έμπολα. 5 εκατ. δολάρια θα διαθέσει η κυβέρνηση προκειμένου να ενισχυθεί το σχέδιο έκτακτης ανάγκης, στόχος του οποίου είναι ο περιορισμός του ιού.

Η πρόεδρος ανακοίνωσε ότι καμία υπηρεσία δεν θα λειτουργήσει την Παρασκευή ώστε όλες οι δημόσιες εγκαταστάσεις να «απολυμανθούν». «Όλα τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά εν αναμονή περαιτέρω οδηγιών από το υπουργείο Παιδείας».

Το υπουργείο Υγείας εξετάζει το ενδεχόμενο αποτέφρωσης των θυμάτων του ιού Έμπολα για την αποφυγή «επαφής με τους νεκρούς» και τη μόλυνση του νερού.

A Samaritan's Purse team member hands out pamphlets to educate the public on the Ebola virus in Monrovia in this undated handout photo

 

Η Σιέρα Λεόνε κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία ώστε να αντιμετωπίσει την μεγαλύτερη μέχρι σήμερα επιδημία του ιού Έμπολα και θα επιστρατεύσει τις δυνάμεις ασφαλείας για να εφαρμόσει το μέτρο της καραντίνας στις εστίες του θανατηφόρου ιού, όπως και η Λιβερία. Αντιθέτως, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δεν συνιστά ταξιδιωτικούς περιορισμούς ή κλείσιμο συνόρων εξαιτίας της επιδημίας του ιού του Έμπολα. Ο κίνδυνος για τους άλλους επιβάτες, σε περίπτωση που θα συνταξίδευαν με κάποιον που έχει μολυνθεί από τον ιό, θα ήταν μικρός, ανακοίνωσε σήμερα η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ).

 

 Έκτακτα μέτρα σε Κένυα και Αιθιοπία

Η Κένυα και η Αιθιοπία, όπου βρίσκονται δύο από τα σημαντικότερα αεροδρόμια της Αφρικής, ανακοίνωσαν σήμερα ότι εντείνουν τα μέτρα που λαμβάνουν για να αποφευχθεί η εξάπλωση του Έμπολα στο έδαφός τους.

Το Εθνικό Κέντρο Αντιμετώπισης Καταστροφών της Κένυας ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι η «υπηρεσία υγείας των λιμένων (η οποία είναι επίσης αρμόδια για τους αερολιμένες) έχει τεθεί σε κατάσταση συναγερμού και (ότι) τα μέτρα παρακολούθησης έχουν αυξηθεί στα σημεία ελέγχου στα σύνορα ώστε να περιοριστεί κάθε ενδεχόμενη απειλή (εξάπλωσης) της ασθένειας» στην κενυατική επικράτεια.

Μέσω του διεθνούς αεροδρομίου Τζόμο Κενυάτα στο Ναϊρόμπι μετακινούνται περίπου 19.000 επιβάτες την ημέρα, από και προς περίπου πενήντα χώρες της Αφρικής, της Ευρώπης, της Ασίας και της Μέσης Ανατολής.

Εξάλλου η αιθιοπική εθνική εταιρεία αερομεταφορών Ethiopia Airlines, η οποία εξυπηρετεί 81 διεθνείς προορισμούς —στην Αφρική, στην Ευρώπη, στην Ασία, στη Μέση Ανατολή και στην Αμερική— ανακοίνωσε από την πλευρά της ότι έχει λάβει «έκτακτα μέτρα προφύλαξης σχετικά με την επιδημία του Έμπολα».

efsyn.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Scroll to top