31/07/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εκτεθειμένοι από τη διαρροή

ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ Τα απανωτά κρούσματα απαξίωσης των κοινοβου λευτικών διαδικασιών από την κυβέρνηση προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης. «Πρόκειται για ντροπή του ελληνικού Κοινοβουλίου το να το διαβάσουμε από τις εφημερίδες», ανέ φερε χαρακτηριστικά χθες ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΔΗΜΑΡ Δημήτρης.
      Pin It

Της Ελενας Βαρίνου

 

To βράδυ της ερχόμενης Τετάρτης, 6 Αυγούστου, προγραμματίζεται να ψηφιστεί από το Β΄ θερινό Τμήμα της Ολομέλειας το πολυνομοσχέδιο – σκούπα (κατατέθηκε τελικά χθες το μεσημέρι στη Βουλή) το οποίο σε 216 σελίδες περιλαμβάνει το σύνολο των δεσμεύσεων της κυβέρνησης έναντι της τρόικας, προκειμένου να εκταμιευτεί η δόση του 1 δισ. ευρώ.

 

Μέχρι την Τετάρτη

 

Οπως αποφασίστηκε από τη χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής, η επεξεργασία του νομοσχεδίου θα ξεκινήσει αύριο στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, όπου και θα συνεχιστεί το Σάββατο για να ολοκληρωθεί, με τη β΄ανάγνωση, τη Δευτέρα 4 Αυγούστου. Το απόγευμα της Τρίτης, θα εισαχθεί στο Β΄θερινό Τμήμα της Ολομέλειας, όπου και θα συζητηθεί, μέχρι το βράδυ της Τετάρτης (ορίστηκαν τρεις συνεδριάσεις) προκειμένου να τεθεί προς ψήφιση.

 

Ο τρόπος πάντως που έχει επιλέξει το Μαξίμου για την υλοποίηση των κυβερνητικών αποφάσεων, είτε αφορούν τα προαπαιτούμενα είτε όχι, φαίνεται πως δοκιμάζει πλέον σοβαρά τις αντοχές ακόμη και βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, ενώ κλιμακώνει τις αντιδράσεις των εκπροσώπων της αντιπολίτευσης, ορισμένοι εκ των οποίων μίλησαν χθες ξεκάθαρα για «όνειδος». Και αυτό διότι, ενώ περίμεναν αγωνιωδώς την κατάθεση στη Βουλή του νέου «πακέτου» διατάξεων και αυτό έμοιαζε αδικαιολόγητα να καθυστερεί (από τον αρχικό χρόνο όπως είχε προανναγγελθεί) αιφνιδιάστηκαν από τη διαρροή του, προχθές το βράδυ, στα ηλεκτρονικά ΜΜΕ και την περιγραφή του νομοθετήματος από τον έντυπο Τύπο.

 

Τα απανωτά κρούσματα απαξίωσης των κοινοβουλευτικών διαδικασιών (υπενθυμίζεται πως μόλις προχθές αφαιρέθηκε το μισό από το «ρυθμιστικό» που αφορούσε τη Θεσσαλονίκη) δεν πέρασαν ασχολίαστα και στη χθεσινή συζήτηση στην Ολομέλεια, λίγο πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου του ΥΠΕΚΑ.

 

«Πρόκειται για όνειδος»

 

«Πρόκειται για απόλυτη ντροπή του Κοινοβουλίου, για όνειδος!» αγανάκτησε ανεβαίνοντας στο βήμα ο γραμματέας της Κ.Ο. της ΔΗΜΑΡ Δημ. Αναγνωστάκης. «Να διαβάζουμε το πολυνομοσχέδιο από τις εφημερίδες; Ευτυχώς που υπάρχουν και αυτές για να ενημερωνόμαστε οι βουλευτές για ένα πολυνομοσχέδιο που καθορίζει βασικές πτυχές της οικονομίας της χώρας. Και γιατί δεν έγινε καμιά προσπάθεια από την κυβέρνηση να κατατεθεί αμέσως μετά τη διαρροή; Δεν θέλω να αναφερθώ σε διαπλοκή με συγκεκριμένα εκδοτικά κέντρα, αλλά τι άλλο δείχνει αυτό;».

 

Στο ίδιο πνεύμα ήταν και η τοποθέτηση του Σπ. Χαλβατζή από την πλευρά του ΚΚΕ, ο οποίος επανέλαβε δηκτικά: «Δεν μπορούμε κάθε φορά να φτάνουμε στο “παρά πέντε”. Δεν έχουμε οι βουλευτές μηχανισμούς που να μας βοηθούν, όταν τα νομοθετήματα έρχονται τελευταία στιγμή».

 

Το γεγονός σχολίασε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Κ. Τριαντάφυλλος, ο οποίος και ζήτησε μάλιστα από την κυβέρνηση να διερευνήσει τον τρόπο διαρροής του νομοσχεδίου στα ΜΜΕ «και όχι μόνον για λόγους κοινοβουλευτικής τάξης…» όπως είπε χαρακτηριστικά. Καταλήγοντας συνέστησε στα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη να κλείσουν το θέμα, καταθέτοντας άμεσα το κείμενο – την ίδια στιγμή που η προεδρεύουσα της συνεδρίασης, Μαρία – Κόλλια Τσαρουχά, έκανε από την έδρα της τη σχετική αναγγελία…

 

Scroll to top