31/07/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οικονομικός πόλεμος μέσω… δηλώσεων

ΟΥΚΡΑΝΙΚΗ ΚΡΙΣΗ Μίνι ράλι (+2%) των μετοχών στη Μόσχα μετά την ανακοίνωση νέων κυρώσεων. Ρωσικά «αντίμετρα» με την απαγόρευση εισαγωγής φρούτων και λαχανικών από την Πολωνία, «για λόγους ασφαλείας των τροφίμων».
      Pin It

Της Μαργαρίτας Βεργολιά

 

 Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ουκρανίας, Πάβελ Κλίμκιν και ΗΠΑ, Τζον Κέρι, συζήτησαν στην Ουάσιγκτον τα διπλωματικά και οικονομικά ζητήματα της ουκρανικής κρίσης REUTERS/Gary Cameron


Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ουκρανίας, Πάβελ Κλίμκιν και ΗΠΑ, Τζον Κέρι, συζήτησαν στην Ουάσιγκτον τα διπλωματικά και οικονομικά ζητήματα της ουκρανικής κρίσης
REUTERS/Gary Cameron

«Καταστροφικές και μυωπικές» χαρακτήρισε στωικά η Μόσχα τις δυτικές οικονομικές κυρώσεις, που προφανή στόχο έχουν να πλήξουν βασικούς τομείς της ρωσικής οικονομίας -τραπεζικό, αμυντικό κι ενεργειακό- αλλά και το ηγετικό γόητρο του προέδρου Πούτιν.

 

Παρ’ όλα αυτά, την επαύριο των σκληρών αποφάσεων Ουάσινγκτον και Βρυξελλών, στη Μόσχα όλα έδειχναν -έστω και προσχηματικά- σαν να μην είχε συμβεί κάποια γεωπολιτική «θεομηνία». Στο χρηματιστήριο, οι μετοχές έκαναν μίνι ράλι (+2%), καθώς οι επενδυτές εκτιμούν ότι οι οικονομικές κυρώσεις που ανακοινώθηκαν ήταν μάλλον ήπιες και σίγουρα όχι «μπαζούκας».

 

Ενισχύθηκε το ρούβλι!

 

Ετσι, οι τιμές των ρωσικών κρατικών τραπεζών -που πλήττονται άμεσα από τα μέτρα- υποχώρησαν μεν, δεν υπέστησαν όμως καθίζηση, μετά και τη διαβεβαίωση της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας ότι είναι έτοιμη να τους προσφέρει αμέσως ρευστότητα, εφόσον το απαιτήσουν οι συνθήκες. Το ρούβλι εν τω μεταξύ ενισχύθηκε 0,4% έναντι του δολαρίου, ανακάμπτοντας από το χαμηλό τριμήνου. Ενώ το κόστος δανεισμού της Ρωσίας μειώθηκε -αν και αρκετοί αναλυτές άρχισαν να «οσμίζονται» κινήσεις κερδοσκοπίας…

 

Τηρώντας προς το παρόν τις προαναγγελίες της ότι δεν θα συρθεί σε «υστερίες», η ρωσική κυβέρνηση διαβεβαίωσε χθες τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. ότι οι επιλογές τους σαφώς θα έχουν κόστος. Στις αμερικανο-ρωσικές σχέσεις, τονίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών, «δεν μπορεί παρά να επιφέρουν επιπλέον επιδείνωση και να δημιουργήσουν ένα απόλυτα δυσμενές περιβάλλον στις διεθνείς υποθέσεις, όπου η συνεργασία μεταξύ των κρατών μας παίζει συχνά καθοριστικό ρόλο» (όπως π.χ. στο μεσανατολικό ζήτημα, στο αφγανικό, στο θέμα του Ιράν και της Συρίας).

 

Οσο για την Ευρώπη; Το ρωσικό ΥΠΕΞ ήταν μάλλον σαφές στις προειδοποιήσεις. «Ξεκινώντας ένα μπαράζ κυρώσεων, οι Βρυξέλλες εγείρουν οικειοθελώς εμπόδια στην περαιτέρω συνεργασία με τη Ρωσία, σε κρίσιμους τομείς όπως είναι η ενέργεια. Πρόκειται για μια απερίσκεπτη και ανεύθυνη κίνηση. Θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε αύξηση των τιμών στην ευρωπαϊκή αγορά»…

 

Επισήμως, τα πρώτα ρωσικά αντίμετρα -που σε διπλωματική γλώσσα αποδόθηκαν σε λόγους… ασφαλείας των τροφίμων- ήταν η απαγόρευση εισαγωγών στη ρωσική αγορά φρούτων και λαχανικών από την ακραιφνώς φιλοαμερικανική Πολωνία. Η Μόσχα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επεκτείνει τους περιορισμούς για όλα τα ευρωπαϊκά κράτη. Τα μεγέθη κάθε άλλο παρά είναι αμελητέα.

 

Η Ρωσία είναι σήμερα η μεγαλύτερη εισαγωγέας φρούτων (28%) και λαχανικών (21,5%) από την Ε.Ε., αποφέροντας στους «28» έσοδα 2 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως! Θορυβημένο, το πολωνικό υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης άφησε ανοιχτό χθες το ενδεχόμενο ακόμη και να αξιώσει αποζημίωση από τις Βρυξέλλες!

 

Εν αναμονή εν τω μεταξύ της σημερινής, λεπτομερούς ανακοίνωσης των οικονομικών κυρώσεων που αποφάσισαν από προχθές οι «28», στην ενωμένη Ευρώπη έχει αρχίσει να ακούγεται, πίσω από σφιγμένα χείλη, έντονη γκρίνια. Επιχειρηματικοί κολοσσοί που συνεργάζονται στενά σε διάφορους τομείς με τη ρωσική βιομηχανία -από τη βρετανική BP και τις γαλλικές Total και Renault, έως την EADS- κάνουν αποτίμηση ζημιών, μέσα σε κλίμα έντονου προβληματισμού για την επόμενη ημέρα.

 

Υποβάθμιση τραπεζών

 

Ομως, οι «καμπάνες» άρχισαν ήδη να ηχούν για τον ήδη προβληματικό τραπεζικό τομέα. Χθες, ο οίκος Fitch υποβάθμισε μεν την αξιολόγηση 13 ρωσικών τραπεζών με ξένες συμμετοχές σε ΒΒΒ (κατά μία βαθμίδα), πλην όμως επηρεάζοντας άμεσα τη μετοχική θέση τραπεζικών κολοσσών όπως η αυστριακή Raiffeisenbank, η ING Bank, η HSBC Bank, η Citibank, η Credit Agricole Corporate και η Bank of China.

 

Χθες εν τω μεταξύ εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ στο Βερολίνο δήλωσε ότι η Γερμανία βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις με χώρες όπως η Ελβετία και η Τουρκία, για την ένταξη και αυτών στο «κλαμπ» των κρατών που θα απομονώσουν, μέσω κυρώσεων, οικονομικά τη Μόσχα. Με μια ανάλογη αποστολή -αναφέρει το πρακτορείο Reuters- περιοδεύει ανά την Ασία και υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος, έχοντας ήδη επισκεφθεί μέσα σε αυτή την εβδομάδα το Πεκίνο και τη Σεούλ, ενώ αύριο αναμένεται στο Τόκιο.

 

Scroll to top