31/07/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ

      Pin It

„ Προπαγάνδα!

 

Τα αντίθετα από τα επιδιωκόμενα επικοινωνιακά αποτελέσματα φαίνεται να έχουν οι «πρωτότυπες» (;) δηλώσεις του αποκαλούμενου και «μυαλού του Νετανιάχου», πρέσβη του Ισραήλ στην Ουάσινγκτον Ρον Ντέρμερ, ο οποίος είχε αφήσει προσφάτως άφωνους τους πάντες, λέγοντας ότι «ο ισραηλινός στρατός πρέπει να πάρει το Νόμπελ Ειρήνης». Χθες ο Ντέρμερ κατηγόρησε τους «New York Times» ότι δεν καλύπτουν αντικειμενικά τις δραματικές εξελίξεις στη Γάζα, επειδή δεν ανέφεραν ότι χθες «ένα εκατομμύριο Ισραηλινοί έμειναν στα καταφύγια για να γλιτώσουν από τις 100 ρουκέτες που έριξε η Χαμάς». «Το πρόβλημα», σχολιάζει ο Πάτρικ Κόκμπερν στον «Independent», είναι ότι «μια τόσο κοντόφθαλμη προπαγάνδα σε στοιχειώνει για πολύ καιρό». Κι αυτό επειδή είναι αδύνατον να βάζεις στο ίδιο «καλάθι» τους 1.100 νεκρούς Παλαιστινίους (πάνω από 230 παιδιά) με τους τρεις Ισραηλινούς πολίτες που έχουν σκοτωθεί μέχρι σήμερα!

 

Δ.Σ.Φ.

 

„ Για τη Μανωλάδα

 

Την αίσθηση ότι δεν αποδόθηκε δικαιοσύνη αφήνει η απόφαση του δικαστηρίου για τους μετανάστες εργάτες γης της Μανωλάδας, σύμφωνα με τον Τομέα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΠΑΣΟΚ. Στη Χαριλάου Τρικούπη έδειξαν για το θέμα άμεσα αντανακλαστικά, που δεν έχουν για άλλες περιπτώσεις, καλώντας την Πολιτεία να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας και διαβίωσης των εργαζομένων. Εξειδικεύοντας, χαρακτήρισαν «επείγουσα» τη συζήτηση για τα δικαιώματα εργασίας που μπορούν να έχουν οι υπό καθεστώς αναβολής απομάκρυνσης αλλοδαποί, αλλά και για την ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο της πρόσφατης κοινοτικής οδηγίας σχετικά με τις προϋποθέσεις εισόδου και διαμονής υπηκόων τρίτων χωρών με σκοπό την εποχική εργασία. Στην κυβέρνηση συμμετέχουν, οφείλουν να πιέσουν.

 

Δ.Κ.

 

„ Αρπαγή

 

Οργή και αγανάκτηση προς την κυβέρνηση εκφράζει με χθεσινή ανακοίνωσή της η ΠΟΑΣΥ με τίτλο «Στον αέρα το εφάπαξ, σκόνη και θρύψαλα οι συντάξεις», που αφορά το νομοσχέδιο για την ένταξη του επικουρικού ΤΕΑΠΑΣΑ στο ΕΤΕΑ. «Μοναδική στόχευση» της κυβέρνησης είναι η «αρπαγή του αποθεματικού του, ύψους 250 εκατομμυρίων ευρώ, ώστε να καλυφθούν τα μεγάλα ελλείμματα του ΕΤΕΑ που για το 2014 υπολογίζονται στα 170 εκατομμύρια ευρώ», αναφέρουν και υπογραμμίζουν ότι η σπουδή της είναι τόση ώστε για πρώτη φορά στα χρονικά η εφαρμογή ενός νομοσχεδίου ξεκινά από την κατάθεση και όχι από την ψήφιση–δημοσίευσή του. Προαναγγέλλουν ένστολη διαμαρτυρία έξω από τη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου.

 

M.I.T.

 

„ Παζάρι

 

Το παζάρι των Βρυξελλών για τις θέσεις των επιτρόπων καλά κρατεί, καθώς αναζητούνται λύσεις που να αφήνουν όλες τις πλευρές ευχαριστημένες. Οι Ευρωπαίοι προσπαθούν να τετραγωνίσουν τον κύκλο. Η πρόταση της Γαλλίας να πάρει το χαρτοφυλάκιο των Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, με επίτροπο τον πρώην υπουργό Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, δεν… ενθουσιάζει ιδιαίτερα τη Γερμανία. Ωστόσο, θα μπορούσε να βάλει νερό στο κρασί της, αν οι σκέψεις του πρόεδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για τη δημιουργία χαρτοφυλακίου Χρηματοοικοονμικών Υποθέσεων γίνουν πράξη. Ιδιαίτερα αν αρμόδιος επίτροπος οριστεί κάποιος γερμανικής επιρροής. Διότι η τραπεζική ενοποίηση είναι για τους Γερμανούς πολύ σοβαρή υπόθεση.Αρτ.

 

„ Απόρριψη

 

«Κόκκινο» από το δικαστικό συμβούλιο στις προτάσεις που υπέβαλαν δύο εισαγγελείς, με τις οποίες άνοιγε ο δρόμος για την αποφυλάκιση του βουλευτή Στάθη Μπούκουρα από τις Φυλακές Ναυπλίου. Το Συμβούλιο Εφετών εξέδωσε δύο βουλεύματα, απορρίπτοντας την αίτηση του βουλευτή για αντικατάσταση της προσωρινής του κράτησης με περιοριστικούς όρους και παρατείνοντάς την για άλλο ένα εξάμηνο. Είχαν προηγηθεί οι δύο προτάσεις αποφυλάκισης, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά μέχρι τώρα για προφυλακισμένο βουλευτή στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής, μια κίνηση από εισαγγελικούς λειτουργούς που κατά κάποιους συνδέεται με τη διαφοροποίηση του Στάθη Μπούκουρα, από τη στιγμή που προφυλακίστηκε.

 

Σ.Λ.

 

„ Είδες ο πρόεδρος;

 

Υπέρ της κατασκευής του γηπέδου της ΑΕΚ στη Φιλαδέφεια ψήφισε η ΔΗΜΑΡ, καθώς κρίθηκαν ικανοποιητικές οι αλλαγές εκ μέρους του υπουργείου Περιβάλλοντος, έπειτα από σχετικές προτάσεις που υπέβαλαν οι βουλευτές του κόμματος. Σύμφωνα με την Αγίου Κωνσταντίνου, διασφαλίζεται πλήρως ο δασικός χαρακτήρας του υπόλοιπου τμήματος του άλσους, προβλέπεται επιπλέον υποχρέωση αναδάσωσης επιφάνειας ίσης με το παραχωρηθέν τμήμα άλσους ή πάρκου, το οποίο στο σύνολό του θα υπάγεται στη δασική νομοθεσία, ενώ αποφεύγεται κάθε εμπλοκή στην εξέλιξη του έργου μετά την απόδοση αντισταθμιστικής έκτασης στην τοπική κοινωνία για την παραχώρηση της απαραίτητης και αναγκαίας έκτασης. Με ΑΕΚτζή πρόεδρο, η ΔΗΜΑΡ θα έβρισκε τον τρόπο.

 

Δ.Κ.

 

„ Εκκένωση

 

Η ανεξέλεγκτη βία που επικρατεί στη Λιβύη οδήγησε την ελληνική κυβέρνηση στην απόφαση να εκκενώσει την πρεσβεία μας και να μεταφέρει τους επτά διπλωμάτες και ογδόντα πολίτες στην Ελλάδα. Για τον λόγο αυτό εν πλω βρίσκεται η φρεγάτα «Σαλαμίς», η οποία θα μεταφέρει, επίσης, Ευρωπαίους και Κινέζους πολίτες. Αρχικά είχε προγραμματιστεί το έργο να γίνει από εμπορικό πλοίο που θα απέπλεε από τη Μάλτα, αλλά η εκτράχυνση της κατάστασης στη χώρα επέβαλε αλλαγή σχεδίων…

 

Τ.Τ.

 

„ «Βοήθεια στο Σπίτι»

 

Τη συνέχιση των προγραμμάτων «Βοήθεια στο Σπίτι» ενέκρινε η Βουλή με τροπολογία που έκανε αποδεκτή ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης. Το πρόγραμμα επεκτείνεται μέχρι το τέλος του 2015 και θεσμοθετείται ο νέος τρόπος υλοποίησής του από 1-1-2016 με δύο επιμέρους προγράμματα: την κατ’ οίκον Φροντίδα Συνταξιούχων και την κατ’ οίκον Κοινωνική Φροντίδα για τους δικαιούχους οικονομικά αδύναμους, ηλικιωμένους, ανασφάλιστους, ΑμεΑ κ.λπ. Τις διατάξεις επεξεργάστηκε ο υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Κεγκέρογλου και εισηγήθηκαν ο Μάξιμος Σενετάκης από τη Ν.Δ. και ο Χρήστος Γκόκας από το ΠΑΣΟΚ.

 

Δ.Κ.

 

Για τη Γάζα

 

Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τη σφαγή που συντελείται για τρίτη εβδομάδα στη Γάζα, καλούν αλληλέγγυοι φορείς και συλλογικότητες σήμερα στις 7 μ.μ. στο Σύνταγμα. Θα ακολουθήσει πορεία προς τα γραφεία της Ε.Ε. Η πρωτοβουλία «Ενα καράβι για τη Γάζα», η ΚΕΕΡΦΑ, η Παλαιστινιακή Παροικία Ελλάδας και άλλοι σύλλογοι διαδηλώνουν την αντίθεσή τους στην ισραηλινή στρατιωτική επέμβαση και απαιτούν από την ελληνική κυβέρνηση τη διακοπή κάθε σχέσης με το Ισραήλ. Στις 9 μ.μ. θα γίνει προβολή της ταινίας «Πού να πετάξουν τα πουλιά;» της Fida Qishta, στον κοινωνικό χώρο «Ηριδανός», κοντά στο μετρό «Κεραμεικός», με τη συνεργασία του συλλόγου αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό «Ιντιφάντα». Στον χώρο θα γίνει συλλογή βασικού υγειονομικού υλικού. Την ίδια ώρα, στον Βύρωνα, Κύπρου 43, θα γίνει προβολή της ταινίας «Tears of Gaza» από τη συνέλευση κατοίκων Βύρωνα – Καισαριανής – Παγκρατίου.

 

„ Εξαπάτηση

 

Υψηλούς αντιπολιτευτικούς τόνους τηρεί η ΔΗΜΑΡ, δίνοντας έμφαση στα ζητήματα του κοινωνικού κράτους και της οικονομίας. Οι επιπλέον περικοπές που επέρχονται στις συντάξεις μέσω του πολυνομοσχεδίου-οδοστρωτήρα προκάλεσαν νέα σφοδρή επίθεση του κόμματος του Φώτη Κουβέλη, που κατηγόρησε τη δικομματική ότι ουσιαστικά ψεύδεται και εξαπάτησε τους πολίτες προ των ευρωεκλογών ότι θα έμπαινε τέλος στην περιοριστική πολιτική. «Ενα μήνα μετά την οριζόντια μείωση κατά 5,2% των επικουρικών συντάξεων όλων των δικαιούχων συνταξιούχων, με τις νέες διατάξεις του πολυνομοσχεδίου, είναι βέβαιο ότι νέες περικοπές των ήδη πενιχρών συντάξεων θα ακολουθήσουν το φθινόπωρο. Κατά τα άλλα, η κυβέρνηση εξακολουθεί να επαναλαμβάνει ότι δεν θα υπάρξει καμία περικοπή σε μισθούς και συντάξεις», σημειώνει η ΔΗΜΑΡ.

 

Δ.Κ.

 

„ Εξοπλιστικά

 

Την ανεξήγητη σπουδή της κυβέρνησης να ενεργοποιήσει 42 εξοπλιστικά προγράμματα, αξίας περίπου δύο δισ. ευρώ, καταγγέλλει ο Γιώργος Βαρεμένος, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Μετά τη συνεδρίαση της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων της Βουλής, όπου έγινε γνωστή η κυβερνητική απόφαση μέσω του υπουργού Αμυνας, Δ. Αβραμόπουλου, ο συντονιστής της Επιτροπής Ελέγχου Κυβερνητικού Εργου του ΣΥΡΙΖΑ σε θέματα άμυνας δήλωσε ότι, με βάση «τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, για τα επόμενα τέσσερα χρόνια δεσμεύεται το 70% των εξοπλιστικών κονδυλίων που προβλέπονται στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής, πράγμα που δυσχεραίνει τη χάραξη μιας διαφορετικής πολιτικής στα ζητήματα των προμηθειών». Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέστησε σαφές ότι δεν δεσμεύεται από τις κυβερνητικές αποφάσεις, καθώς στις σχεδόν 500 σελίδες προγράμματος δεν γίνεται καμία αναφορά στην εγχώρια ναυπηγική βιομηχανία, ενώ από τα 2 δισ. μόνο το 1% αφορούσε ανάθεση έργου στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα.

 

Κ.Π.

 

Scroll to top