gaza

31/07/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Βαρβαρότητα πέρα από κάθε περιγραφή

3.000 άμαχοι, στοιβαγμένοι σε ένα σχολείο, βρέθηκαν στο στόχαστρο των οβίδων του Ισραήλ, που για πρώτη φορά στερείται της υπο στήριξης των ΗΠΑ.
      Pin It

Του Νικόλα Ζηργάνου

 

3.000 άμαχοι στοιβαγμένοι σε ένα σχολείο - ''ασφαλές καταφύγιο'' του ΟΗΕ. 20 από αυτούς -τουλάχιστον- σκοτώθηκαν, πολλές δεκάδες τραυματίστηκαν, όταν το Ισραήλ αποφάσισε να το βομβαρδίσει. Μόνο το βλέμμα αυτού του πιτσιρικά, γεννά μια ελπίδα ότι θα μπορέσει να βγει δυνατός από αυτή την εμπειρία και να παλέψει για να ζήσει σε ένα καλύτερο κόσμο και σε μια ελεύθερη χώρα

3.000 άμαχοι στοιβαγμένοι σε ένα σχολείο – »ασφαλές καταφύγιο» του ΟΗΕ. 20 από αυτούς -τουλάχιστον- σκοτώθηκαν, πολλές δεκάδες τραυματίστηκαν, όταν το Ισραήλ αποφάσισε να το βομβαρδίσει. Μόνο το βλέμμα αυτού του πιτσιρικά, γεννά μια ελπίδα ότι θα μπορέσει να βγει δυνατός από αυτή την εμπειρία και να παλέψει για να ζήσει σε ένα καλύτερο κόσμο και σε μια ελεύθερη χώρα

Ηταν χαράματα Τετάρτης, λίγο πριν από την πρωινή προσευχή, όταν τουλάχιστον τρεις οβίδες έπληξαν το δημοτικό σχολείο θηλέων Αλ Χουσεΐν στην Τζαμπάλια, που λειτουργεί υπό την αιγίδα της Υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες. Τουλάχιστον 20 άμαχοι σκοτώθηκαν και πάνω από 90 τραυματίστηκαν. Στο σχολείο βρίσκονταν πάνω από τρεις χιλιάδες εκτοπισμένοι άμαχοι που πίστευαν ότι είχαν βρει ασφαλές καταφύγιο από τα ισραηλινά πυρά. Οι ξένοι δημοσιογράφοι και οι άνδρες της υπηρεσίας του ΟΗΕ που έφτασαν επί τόπου αντίκρισαν ένα πραγματικό σφαγείο. Ο ΟΗΕ είχε δώσει στις ισραηλινές Αρχές τις συντεταγμένες του σχολείου 17 φορές, ώστε να αποφευχθεί πιθανόν «λάθος» και να καταστήσει υπεύθυνο τον ισραηλινό στρατό για την τύχη των αμάχων όπως είχε παραδώσει στους Ισραηλινούς και τις συντεταγμένες άλλων 83 σχολείων που φιλοξενούν τουλάχιστον 200.000 εκτοπισμένους Παλαιστίνιους άμαχους. Ομως η χθεσινή σφαγή ήταν το έκτο περιστατικό βομβαρδισμού σχολείου.

 

Το μακελειό του Μπέιτ Χανούν

 

Η πλέον πολύνεκρη, μέχρι χθες, ήταν η επίθεση στο σχολείο του Μπέιτ Χανούν, στις 24 Ιουλίου, όταν σκοτώθηκαν 15 Παλαιστίνιοι, γυναικόπαιδα αλλά και εργαζόμενοι του ΟΗΕ. Τότε, όπως και τώρα, η αρχική αντίδραση του Τελ Αβίβ ήταν να αρνηθεί την ευθύνη. Ο εκπρόσωπος των ισραηλινών δυνάμεων δήλωσε χθες ότι ερευνά το θέμα, αλλά στη συνέχεια, όταν ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι περισυνέλεξε ισραηλινά βλήματα από τον τόπο του μακελειού, αναγκάστηκε να δηλώσει ότι ο στρατός ανταπέδωσε πυρά γιατί πλησίον του σχολείου μαχητές της Χαμάς εξαπέλυσαν όλμους. Ακόμη κι αν ήταν αλήθεια, τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει την απάνθρωπη πράξη που συνιστά έγκλημα πολέμου.

 

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες στη Γάζα (UNRWA), Πιερ Κράνχεμπουλ, μίλησε «με τον πιο σκληρό τρόπο γι’ αυτή τη σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου από τις ισραηλινές δυνάμεις».

 

Την επίθεση στο σχολείο καταδίκασε με ανακοίνωσή του και ο Λευκός Οίκος, χωρίς ωστόσο να κατονομάζει ως υπεύθυνο το Ισραήλ.

 

Ομως, μετά τη σφαγή στο σχολείο του ΟΗΕ τα ξημερώματα, ακολούθησε και νέα σφαγή, το απομεσήμερο. Ισραηλινά πυρά έπληξαν ανοιχτή αγορά στη μαρτυρική συνοικία Σουτζάγια, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν πάνω από 17 πολίτες και να τραυματιστούν τουλάχιστον 200. Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι «ερευνά το θέμα». Τα νοσοκομεία της Γάζας αδυνατούσαν να ανταποκριθούν σε τόσο μεγάλο αριθμό θυμάτων, καθώς απελπισμένοι Παλαιστίνιοι έφταναν κατά εκατοντάδες μεταφέροντας τραυματίες και νεκρούς, μέσα σε ένα δαντικό σκηνικό που κανείς δεν μπορεί να περιγράψει.

 

Δεκάδες είναι τα θύματα που καταμετρήθηκαν από άλλες επιθέσεις, ενώ 70 άτομα τραυματίστηκαν σε βομβαρδισμό κτιρίου που γειτονεύει με τζαμί στο Ζεϊτούν.

 

Στο Χαν Γιούνες, σκοτώθηκαν επτά μέλη της ίδιας οικογένειας και άλλοι έξι, εκ των οποίων τρία παιδιά, έχασαν τη ζωή τους από πυρά άρματος μάχης στο προάστιο της Τούφα. Από την πλευρά του, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε χθες άλλους τρεις νεκρούς ένστολους και 27 τραυματίες, εκ των οποίων οι τέσσερις σοβαρά.

 

Το μεσημέρι, μετά τον βομβαρδισμό στο σχολείο, το Ισραήλ ανακοίνωσε μονομερώς τετράωρη ανθρωπιστική εκεχειρία στη Γάζα, εκτός των περιοχών της Σουτζάγια, του Μπέιτ Χανούν και του Χαν Γιούνις, όπου συνέχισε κανονικά τις επιχειρήσεις. Η Χαμάς την απέρριψε, χαρακτηρίζοντάς την «κόλπο δημοσίων σχέσεων».

 

Επέμεινε η Χαμάς

 

Οι ισραηλινές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι η Χαμάς συνέχισε και χθες να εξαπολύει ρουκέτες και πως ο στρατός θα χρειαστεί πολλές ημέρες ακόμη, ίσως μία εβδομάδα, για να εξουδετερώσει τα τούνελ, που έχουν ήδη εντοπιστεί.

 

Χθες συνεδρίασε για πέντε ώρες το Συμβούλιο Ασφαλείας του Ισραήλ υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου και αποφάσισε να συνεχιστούν και να ενταθούν οι επιθέσεις κατά της Χαμάς και να ολοκληρωθούν οι καταστροφές των τούνελ. Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε ότι δεν βρισκόμαστε κοντά σε μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός, ενώ συνεχίζονται οι διπλωματικές προσπάθειες Αιγύπτου και Κατάρ, χωρίς ακόμη να υπάρχει σύγκλιση απόψεων. Χθες έφτασε στο Κάιρο ισραηλινός αξιωματούχος για να συζητήσει με Αιγύπτιους και Παλαιστίνιους το αναθεωρημένο αιγυπτιακό σχέδιο εκεχειρίας, ενώ στο Τελ Αβίβ βρίσκεται για διαβουλεύσεις και απεσταλμένος της κυβέρνησης της Τουρκίας.

 

Την ίδια ώρα, οι σχέσεις Ηνωμένων Πολιτειών και Ισραήλ έχουν φτάσει στο ναδίρ, με τους Ισραηλινούς να κατηγορούν τους Αμερικανούς ότι συντάσσονται με την ειρηνευτική πρωτοβουλία της Τουρκίας και του Κατάρ, χώρες οι οποίες είναι (οι μόνοι) σύμμαχοι της Χαμάς. Χαρακτηριστικός είναι και ο τηλεφωνικός διάλογος -στα όρια της αντιπαράθεσης- που είχαν την περασμένη Κυριακή Ομπάμα και Νετανιάχου, απόσπασμα του οποίου αποκάλυψε χθες το ισραηλινό Channel 1. Στον διάλογο που διέρρευσε από αμερικανική πηγή στο ισραηλινό κανάλι -τον οποίο φυσικά διέψευσαν και οι δύο πλευρές- ο Ομπάμα πιέζει τον Νετανιάχου να σταματήσει αμέσως την επίθεση κατά της Γάζας και του προτείνει το πλαίσιο που προτείνουν Τούρκοι και Καταριανοί, σύμφωνα με το οποίο θα υπάρξει εκεχειρία μίας εβδομάδας, με ταυτόχρονες συνομιλίες για συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που θα περιλαμβάνει ως αποτέλεσμα την άρση του αποκλεισμού της Γάζας. Ομως ο Ισραηλινός πρωθυπουργός απέρριψε οργισμένος την αμερικανική πρόταση και το Ισραήλ, όχι μόνο συνέχισε, αλλά κλιμάκωσε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις.

 

Συνολικά, από την αρχή των εχθροπραξιών έχουν σκοτωθεί 1.360 Παλαιστίνιοι (τα τρία τέταρτα των οποίων, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, είναι άμαχοι), 56 Ισραηλινοί στρατιώτες, δυο Ισραηλινοί άμαχοι κι ένας Ταϊλανδός οικονομικός μετανάστης. Παλαιστινιακές πηγές έχουν καταμετρήσει 7.680 τραυματίες και η ισραηλινή εφημερίδα «Haaretz» αναφέρει ότι νοσηλεύονται 110 Ισραηλινοί στρατιώτες.

 

Χθες, η Χιλή και το Περού ακολούθησαν τη Βραζιλία και το Εκουαδόρ και ανακάλεσαν τους πρεσβευτές τους από το Τελ Αβίβ, «σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κλιμάκωση των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Γάζα». Το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε «τη βαθιά του απογοήτευση για τη βιαστική απόφαση», υποστηρίζοντας ότι αυτή «ενθαρρύνει τη Χαμάς».

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

 

ΠΟΛΥ ΣΚΛΗΡΗ ΓΛΩΣΣΑ ΟΜΠΑΜΑ ΠΡΟΣ ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ:

«Δεν θα επιλέξετε εσείς τους μεσολαβητές σας»

 

Απομαγνητοφωνημένο απόσπασμα από τηλεφωνική συνομιλία του Μπαράκ Ομπάμα με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου την περασμένη Κυριακή, όπως τη μετέδωσε το ισραηλινό τηλεοπτικό κανάλι Channel 1:

 

Μπ. Ομπάμα: Ζητώ το Ισραήλ να συμφωνήσει σε άμεση, μονομερή εκεχειρία και να σταματήσει τις επιθετικές ενέργειες και ειδικά τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς.

Μπ. Νετανιάχου: Και τι θα κερδίσει το Ισραήλ ως αντάλλαγμα;

Μπ. Ομπάμα: Πιστεύω ότι η Χαμάς θα σταματήσει την εκτόξευση ρουκετών – η σιωπή θα απαντηθεί με σιωπή.

Μπ. Νετανιάχου: Η Χαμάς έχει παραβιάσει και τις πέντε εκεχειρίες. Είναι μια τρομοκρατική οργάνωση που έχει σκοπό την καταστροφή του Ισραήλ.

Μπ. Ομπάμα: Επαναλαμβάνω και περιμένω το Ισραήλ να σταματήσει μονομερώς όλες τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις. Οι εικόνες της καταστροφής της Γάζας απομακρύνουν τον κόσμο από τις θέσεις του Ισραήλ.

Μπ. Νετανιάχου: Η πρόταση του Κέρι ήταν τελείως μη ρεαλιστική και έδινε στη Χαμάς το στρατιωτικό και διπλωματικό πλεονέκτημα.

Μπ. Ομπάμα: Μέσα σε μια εβδομάδα από το τέλος των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων, το Κατάρ και η Τουρκία θα αρχίσουν διαπραγματεύσεις με τη Χαμάς, με βάση όσα συμφωνήθηκαν το 2012, συμπεριλαμβανομένης και της δέσμευσης του Ισραήλ να άρει την πολιορκία και τις απαγορεύσεις στη Γάζα.

Μπ. Νετανιάχου: Το Κατάρ και η Τουρκία είναι οι μεγαλύτεροι υποστηρικτές της Χαμάς. Είναι αδύνατο να βασιστούμε σε αυτούς ότι θα είναι δίκαιοι μεσολαβητές.

Μπ. Ομπάμα: Εμπιστεύομαι το Κατάρ και την Τουρκία. Το Ισραήλ δεν είναι σε θέση να επιλέξει τους μεσολαβητές του.

Μπ. Νετανιάχου: Διαμαρτύρομαι διότι η Χαμάς μπορεί να συνεχίσει την εκτόξευση των ρουκετών και να χρησιμοποιεί τα τούνελ για τρομοκρατικές επιθέσεις…

Μπ. Ομπάμα (διακόπτει τον Νετανιάχου): Η μπάλα είναι στο γήπεδο του Ισραήλ και πρέπει να σταματήσουν όλες οι στρατιωτικές δραστηριότητες.

 

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

 

«Είμαι 16 και επέζησα τριών πολέμων…»

 

«Είμαι η Φάραχ Μπάκερ, ένα κορίτσι από τη Γάζα, 16 χρονώ. Εχω επιζήσει τριών πολέμων και νομίζω ότι φτάνει πια»… Αγρυπνη εδώ και τρεις εβδομάδες από το αδυσώπητο σφυροκόπημα των Ισραηλινών, κλεισμένη σπίτι της απέναντι από το κεντρικό νοσοκομείο Αλ Σίφα της Γάζας, μαζί με τις δύο μικρές αδερφές της και την τραυματισμένη από θραύσματα μητέρα τους, η Παλαιστίνια έφηβη αποφάσισε να μοιραστεί με τον «έξω» κόσμο τον εφιάλτη της καθημερινότητάς της. Και ξεκίνησε της δική της, προσωπική αντίσταση μέσω twitter. Με αδιάκοπα μηνύματα, φωτογραφίες και βίντεο, τραβηγμένα από την ίδια, καταγράφει με έντονη συγκινησιακή φόρτιση τη φρίκη που βιώνει νυχθημερόν. «Βομβαρδίζουν σφοδρά την περιοχή μας. Είναι η χειρότερη νύχτα αυτού του πολέμου. Θέλω να ξέρετε ότι μπορεί να γίνω μάρτυρας ανά πάσα στιγμή», έγραφε στις 21.57 της 28ης Ιουλίου…

 

Μέσα σε λίγα 24ωρα η Φάραχ έγινε ηρωίδα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με έναν χείμαρρο ψηφιακής αλληλεγγύης από κάθε γωνιά της Γης να της δίνει κουράγιο. Οι 3.789 άνθρωποι, που την «ακολουθούσαν» στο twitter στις 23 Ιουλίου, σήμερα έχουν ξεπεράσει τους 39.000. «Κλαίω και δεν αντέχω άλλο τους ήχους από τις βόμβες! Κοντεύω να χάσω την ακοή μου», περιέγραφε στη 01.14 της 29ης Ιουλίου. Κι όταν άρχισε πλέον να ξημερώνει, στις 05.06, το κορίτσι ξέσπασε: «Μπόρεσα να επιβιώσω και τη χθεσινή νύχτα! Είμαι ζωντανή! (…) Πού πρέπει να κρυφτούμε από αυτόν τον διεστραμμένο κόσμο; Ισως οι τάφοι είναι ασφαλέστεροι, αλλά τα σπίτια στη Γάζα, που δεν είναι ασφαλή, μοιάζουν με τάφους επειδή είναι πάντα σκοτεινά από τις διακοπές ρεύματος. Οταν ένα σπίτι βομβαρδίζεται, θάβει νεκρούς κάτω από τα συντρίμμια του, οπότε ακόμα και οι τάφοι δεν είναι πια ασφαλείς! Πού πρέπει να πάμε;»…

 

Β.Κ.

 

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

 

«Ο κόσμος σήμερα στέκεται ατιμασμένος»

 

Συγκλονισμένος από τον πολύνεκρο βομβαρδισμό του σχολείου του ΟΗΕ τα ξημερώματα της Τετάρτης στην Τζαμπάλια, ο επικεφαλής της Υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA), Πιερ Κράχενμπουλ, μίλησε τη γλώσσα της αλήθειας:

 

«Χθες τη νύχτα», αναφέρει η δήλωσή του, «παιδιά σκοτώθηκαν καθώς κοιμόντουσαν πλάι στους γονείς τους στο πάτωμα μιας σχολικής τάξης, σε ένα από τα προκαθορισμένα καταφύγια του ΟΗΕ στη Γάζα. Παιδιά σκοτώθηκαν στον ύπνο τους. Αυτή είναι μια προσβολή προς όλους μας, μια πηγή παγκόσμιας ντροπής. Σήμερα ο κόσμος στέκεται ατιμασμένος. [...]

 

»Η ακριβής τοποθεσία του Δημοτικού Σχολείου Θηλέων της Τζαμπάλια και το γεγονός πως στεγάζονταν εκεί χιλιάδες εκτοπισμένοι γνωστοποιήθηκε στον ισραηλινό στρατό 17 φορές, για να διασφαλιστεί η προστασία του -η τελευταία στις 9 παρά 10 χθες το βράδυ, λίγες ώρες πριν από τον θανάσιμο βομβαρδισμό. Καταδικάζω με τον ισχυρότερο δυνατό τρόπο αυτήν τη σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου από τις ισραηλινές δυνάμεις. Είναι η 6η φορά που επλήγη ένα από τα σχολεία μας. Το προσωπικό μας, οι ίδιοι οι άνθρωποι που πρωτοστατούν στο ανθρωπιστικό έργο, σκοτώνονται. Τα καταφύγιά μας ξεχειλίζουν. Δεκάδες χιλιάδες μπορεί σύντομα να βρεθούν αβοήθητοι στους δρόμους της Γάζας, χωρίς τρόφιμα, νερό και άσυλο, αν εξακολουθήσουν οι επιθέσεις σε αυτές τις περιοχές. Εχουμε ξεπεράσει τη σφαίρα μόνο της ανθρωπιστικής αποστολής. Βρισκόμαστε στη σφαίρα της απόδοσης ευθυνών. Καλώ τη διεθνή κοινότητα να επιδείξει τη βούλησή της για συγκεκριμένη διεθνή πολιτική δράση με στόχο τον άμεσο τερματισμό της συνεχιζόμενης σφαγής».

 

Β.Κ.

 

 

 

Scroll to top