troika-kypros

31/07/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

ΚΟΣΜΟΣ

Το ΔΝΤ θέλει κι άλλο κούρεμα μισθών στην Κύπρο

Θύελλα αντιδράσεων κατά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προκάλεσαν οι προειδοποιήσεις του για τη λήψη πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων, όπως η περαιτέρω μείωση μισθών στο δημόσιο τομέα.
      Pin It

Θύελλα αντιδράσεων προκάλεσαν οι αναφορές της επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Κύπρο Ντέλιας Βελκουλέσκου, σε σχέση με την ανάγκη να μειωθεί περαιτέρω το κρατικό μισθολόγιο στο δημόσιο τομέα.

Την ανησυχία του για τις προειδοποιήσεις του ΔΝΤ για τη λήψη πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων για να επιτευχθούν οι στόχοι του κυπριακού προγράμματος, εξέφρασε το ΔΗΚΟ δια του αναπληρωτή εκπρόσωπου τύπου του κόμματος Άθου Αντωνιάδη. «Η κυβέρνηση», είπε ο κ. Αντωνιάδης «μας λέει ότι όλα πάνε περίφημα με το πρόγραμμα, την ώρα που το ΔΝΤ προειδοποιεί για την ανάγκη σημαντικής μεσοπρόθεσμης εξυγίανσης».

Η ΕΔΕΚ με ανακοίνωση της σημειώνει ότι οι φόβοι που είχε διατυπώσει ότι δηλαδή πέραν της περιόδου του 2016 το μνημόνιο θέτει στόχους για πρωτογενές πλεόνασμα το 2017 και το 2018 επιβεβαιώνονται. Σημειώνει πως μέσα σε αυτό πλαίσιο η τρόικα θεωρεί ότι πρέπει να υπάρξουν επιπλέον μειώσεις μισθών και άλλων δαπανών όπως είναι ο αναπτυξιακός προϋπολογισμός ο οποίος σήμερα είναι ανύπαρκτος, αλλά και το κοινωνικό κράτος.

Η κυβέρνηση, τονίζει η ΕΔΕΚ, οφείλει να προγραμματιστεί από τώρα για τα επόμενα χρόνια και να μην φέρει, όπως είχε συνηθίσει, ένα αντιαναπτυξιακό και αντικοινωνικό προϋπολογισμό θέτοντας «το πιστόλι στον κρόταφο» των πολιτών.

Ο Γενικός Γραμματέας των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης, ανέφερε πως με τις χθεσινές δηλώσεις η Ντέλια Βελκουλέσκου έδωσε το στίγμα των πραγματικών προθέσεων της τρόικας για την «επιτυχή» κατά τα άλλα πορεία της χώρας μας στην εφαρμογή του μνημονίου, στον τομέα των δημοσιονομικών θεμάτων. «Οι δανειστές μας», είπε, «φαίνεται ότι δεν είναι και τόσο ικανοποιημένοι αφού εγείρουν το θέμα της μισθοδοσίας της κρατικής μηχανής, της μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος και του στόχου για 4% του ΑΕΠ σε πρωτογενές πλεόνασμα. Αυτούς τους στόχους φαίνεται ότι η κυβέρνηση αδυνατεί να τους πετύχει αλλά δεν το ομολογεί, αποκρύβοντας την αλήθεια».

Υπέδειξε ότι δεν μπορεί να υπάρχει ένας ιδιωτικός τομέας ο οποίος νοσεί, πολίτες να φορολογούνται ανελέητα, να κόβονται συντάξεις και επιδόματα σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού και την ίδια ώρα να μην γίνεται τίποτα για διόρθωση των στρεβλώσεων της κρατικής μηχανής και να συνεχίζονται σπατάλες από ορισμένους στη δημόσια υπηρεσία όπως είναι τα αεροπορικά ταξίδια σε θέσεις πολυτελείας, οι αστυνομικές φρουρές κ.α. Σημείωσε πως δεν τους καθησυχάζει η χθεσινή τοποθέτηση του προέδρου Αναστασιάδη, ότι θα αποφευχθεί η όποια μείωση στο κρατικό μισθολόγιο.

 

efsyn.gr

Scroll to top