ΒΕΡΟΛΙΝΟ Του Παντελή Βαλασόπουλου
Μυστική συμφωνία μεταξύ Πούτιν-Μέρκελ, ώστε να επέλθει ειρήνη στην ανατολική Ουκρανία, αλλά και να εξασφαλιστεί απρόσκοπτα η τροφοδοσία της Ευρώπης με φυσικό αέριο, αποκάλυψε χθες η βρετανική εφημερίδα Ιndependent -και αναμετέδωσαν πολλά γερμανικά ΜΜΕ.
Τις αποκαλύψεις της εφημερίδας διέψευσε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ, ο οποίος όμως παραδέχτηκε ότι τις τελευταίες ημέρες υπήρξαν μακρές τηλεφωνικές συνομιλίες των δύο ηγετών.
Σύμφωνα με ανώνυμες πηγές της εφημερίδας, η μυστική συμφωνία Μέρκελ-Πούτιν προέβλεπε τα ακόλουθα: Η διεθνής κοινότητα θα αναγνώριζε την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία και η Ρωσία ως αντάλλαγμα θα πλήρωνε αποζημίωση ώστε να στηριχτεί η οικονομία της Ουκρανίας.
Την ίδια ώρα, η Ρωσία θα απέσυρε την υποστήριξή της από τους ρωσόφωνους αυτονομιστές της ανατολικής Ουκρανίας.
Από την πλευρά της η Ουκρανία δεν θα γινόταν μέλος του ΝΑΤΟ και έτσι η ίδια, αλλά και η υπόλοιπη Ευρώπη –ως αντάλλαγμα– θα είχαν απρόσκοπτη τροφοδοσία φυσικού αερίου από τη Μόσχα.
Φαίνεται όμως πως το σχέδιο αυτό, το οποίο είχαν προσωπικά διαπραγματευτεί Μέρκελ-Πούτιν, δεν τέθηκε σε εφαρμογή, μετά την κατάρριψη του αεροσκάφους των Μαλαισιανών Αερογραμμών.
Ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος –με ανάρτησή του στο twitter– αρνήθηκε χθες την ύπαρξη ενός τέτοιου σχεδίου, η αναπληρώτρια του όμως, κ. Βιρτ, είχε δηλώσει πως τις τελευταίες ημέρες υπήρξαν πολύωρες τηλεφωνικές συνομιλίες Μέρκελ-Πούτιν, καθώς η καγκελάριος διαπραγματεύτηκε την απελευθέρωση Ουκρανών δημοσιογράφων, οι οποίοι πιάστηκαν αιχμάλωτοι από ρωσόφωνους αντάρτες, αλλά τη στιγμή αυτή βρίσκονται κρατούμενοι σε φυλακές της Μόσχας.
Την πιθανή ματαίωση της συμφωνίας Μέρκελ-Πούτιν, λόγω της κατάρριψης του αεροσκάφους των Μαλαισιανών Αερογραμμών, ακολούθησαν οι κυρώσεις που ανακοίνωσε η Ε.Ε. κατά της Μόσχας, απόφαση που χαιρέτισε η καγκελάριος Μέρκελ.
Κύριος στόχος, η πρόσβαση ρωσικών τραπεζών στην αγορά κεφαλαίων, κατά βάση σε Λονδίνο και Φρανκφούρτη, το εμπάργκο σε εξοπλιστικά προγράμματα, αλλά και σε υψηλή τεχνολογία.
Το Βερολίνο καλεί τη Μόσχα να σταματήσει να υποστηρίζει τους ρωσόφωνους αυτονομιστές και τώρα φαίνεται αποφασισμένο –παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν με τον επιχειρηματικό κόσμο– να προχωρήσει σε πιο σκληρά μέτρα.
Ηδη χθες ανακοινώθηκε ότι η γερμανική εταιρεία Reinmetal παγώνει ένα εξοπλιστικό πρόγραμμα που έχει υπογραφεί με τη Μόσχα και προβλέπει την κατασκευή κέντρου εκπαίδευσης τεθωρακισμένων στη Ρωσία.
Παράλληλα, το Βερολίνο, σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, θέλει να συμπαραταχθούν μαζί της ως προς τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και άλλες χώρες που έχουν στενή συνεργασία με την Ε.Ε., όπως η Νορβηγία και η Ελβετία.
Ολα τα παραπάνω, παρά τη μεγάλη ανησυχία που επικρατεί στον γερμανικό επιχειρηματικό κόσμο, καθώς τουλάχιστον 6.000 γερμανικές επιχειρήσεις έχουν επενδύσει στη Ρωσία και οι εξαγωγές τους εκεί αλλά και τα επιχειρηματικά τους συμφέροντα είναι πολύ μεγάλα.
Οι απειλές της Μόσχας ότι θα αυξήσει τις τιμές του φυσικού αερίου που εξάγει προς την Ευρώπη δεν φαίνεται να ανησυχούν το Βερολίνο, σύμφωνα πάντοτε με δηλώσεις Γερμανών αξιωματούχων.