03/08/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΝοσοκομείοΤρικάλων: Επιχείρηση «σκούπα» για τις καθαρίστριες που δεν δέχονται να δουλεύουν απλήρωτες

Τις στύβουν και τις πετάνε

Την καθαριότητα ανέλαβε (και σε αυτό το νοσοκομείο) εργολάβος. Σαράντα γυναίκες δούλευαν απλήρωτες για 6 μήνες, τώρα καλούνται να αμειφθούν για έναν μήνα και να υπογράψουν για τρεις! Οποια δεν το κάνει απολύεται.
      Pin It

Του Κώστα Ζαφειρόπουλου

 

Ενα καθεστώς άγριας εκμετάλλευσης εργαζομένων στον χώρο των ιδιωτικοποιημένων υπηρεσιών καθαριότητας αποκαλύπτεται μέρα με τη μέρα στα νοσοκομεία όλης της χώρας, όπου στο όνομα της μείωσης των δημόσιων δαπανών και της ευελιξίας της αγοράς εργασίας, με ευθύνη της κυβέρνησης κυριαρχούν τα εργολαβικά συμφέροντα, οι εκβιασμοί και η διευκόλυνση ημετέρων.

 

Τελευταίο παράδειγμα το Νοσοκομείο Τρικάλων, όπου η εταιρεία «Ευθύμιος Τσιάτσιος και ΣΙΑ Ο.Ε.» (με έδρα τη Λάρισα) καθάριζε επί 6 μήνες χωρίς να έχει σύμβαση με το Δημόσιο, αφήνοντας όλο το διάστημα απλήρωτες τις καθαρίστριες, τις οποίες τώρα προσπαθεί να απολύσει.

 

Για 3,5 ευρώ την ώρα

 

Πρόκειται για 40 γυναίκες που αμείβονται με 3,5 ευρώ την ώρα για πεντάωρη απασχόληση (μηνιαίες αποδοχές 430-470 ευρώ). Καθαρίστριες που καθαρίζουν χωρίς υλικά καθαριότητας με σκέτο νερό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις συνθήκες υγιεινής στο νοσοκομείο. Καθαρίστριες που καλούνται να υπογράφουν πως πληρώθηκαν για 3 μήνες δουλειά, ενώ πληρώθηκαν για έναν. Οποια δεν υπογράφει απολύεται με συνοπτικές διαδικασίες. Η ίδια εταιρεία, πριν από το Πάσχα, απέλυσε άλλες τρεις καθαρίστριες, τις δύο επειδή πήγαν στην Επιθεώρηση Εργασίας και διεκδίκησαν τα δεδουλευμένα τους, και την τρίτη επειδή δεν υπέγραψε ότι δήθεν πληρώθηκε για τρεις μήνες ενώ και αυτή είχε πληρωθεί για έναν. Την περασμένη Τετάρτη, μετά από διαμαρτυρία των απλήρωτων καθαριστριών του Νοσοκομείου Τρικάλων, η ιδιωτική εταιρεία άρχισε να ενημερώνει πολλές γυναίκες ότι τίθενται σε καθεστώς υποχρεωτικής άδειας, ενώ τέσσερις από αυτές που ήταν να αναλάβουν τη μεσημεριανή βάρδια βρέθηκαν να αντικαθίστανται από άλλες καθαρίστριες.

 

Μέλη της διοίκησης του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων ζήτησαν την άμεση παρέμβαση της Επιθεώρησης Εργασίας και επιτόπιο έλεγχο. Μετά την καταγραφή των καταγγελιών των καθαριστριών που είχαν βάρδια, ακολούθησε παράσταση διαμαρτυρίας στον διοικητή του νοσοκομείου, από τον οποίο ζητήθηκε δέσμευση για την ικανοποίηση των διεκδικήσεών τους και την ανάκληση των απολύσεων. «Θα δω το θέμα, δεν αντιλέγω ότι σας χρωστάνε, μέσα σε 15 μέρες κάτι μπορεί να γίνει» φέρεται να τους είπε ο διοικητής του νοσοκομείου, Γιώργος Σουφλιάς. Μέχρι χθες δεν είχε επιδοθεί κανένα χαρτί απόλυσης στις καθαρίστριες.

 

Απειλές και… συγγένειες

 

«Οι περισσότερες φοβόμαστε. Δεχόμαστε απειλές και εκβιαστικά τηλεφωνήματα, ενώ μας έχουν κλειδώσει και σε κάποια γραφεία στο νοσοκομείο για να μας… μιλήσουν και να συμμορφωθούμε. Προσπαθούνε να τα κουκουλώσουν. Ο εργολάβος χρωστάει πάρα πολλά στην εφορία. Δεχόμαστε τηλεφωνήματα από άλλες δουλειές που τους χρωστάει λεφτά. Ολοι είναι στο κόλπο, εργολάβος, διοίκηση του νοσοκομείου, περιφέρεια, κάποιοι έχουν σχέσεις μεταξύ τους, συγγενικές και ιδεολογικές» υποστηρίζει στην «Eφ.Συν.» καθαρίστρια του νοσοκομείου.

 

Πριν από λίγες μέρες ο εργολάβος εισέπραξε καθυστερημένες οφειλές του νοσοκομείου ύψους 240.000 ευρώ (αποπληρωμή μηνών Οκτωβρίου 2013-Ιανουαρίου 2014) και στη συνέχεια πλήρωσε έναν από τους 6 μήνες που χρωστούσε στις καθαρίστριες.

 

«Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι ο ρόλος της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και επιχειρηματικότητας στο Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι παρασιτικός» αναφέρει ανακοίνωση του τμήματος εργατικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ. «Τα τελευταία χρόνια οι εν λόγω συμβάσεις καθαριότητας έχουν όλες συναφθεί με απευθείας αναθέσεις, ενώ την ίδια στιγμή, για διάφορους προσχηματικούς κάθε φορά λόγους, οι ανοιχτοί διαγωνισμοί που προβλέπονται από τον νόμο, σκοπίμως θνησιγενείς και προσβλητέοι, έχουν ανασταλεί επ' αόριστον» αναφέρει αναπάντητη κοινοβουλευτική ερώτηση που είχε υποβάλει τον περασμένο Απρίλη η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτα Δριτσέλη.

 

«Με ποιες πλάτες άραγε λειτουργεί κατά αυτόν τον τρόπο ο συγκεκριμένος εργολάβος, ο οποίος δεν έχει καν υπογεγραμμένη σύμβαση με το Νοσοκομείο Τρικάλων από τον περασμένο Γενάρη; Ποιος του ανέθεσε και με ποιον νόμιμο τρόπο την καθαριότητα του νοσοκομείου;» ρωτούν μέλη της Αγωνιστικής Πρωτοβουλίας Εργαζομένων-Ανέργων Ν. Τρικάλων, που στέκονται αλληλέγγυοι στον αγώνα των καθαριστριών, ενώ παθητικός φαίνεται να είναι ο ρόλος του Εργατικού Κέντρου Τρικάλων.

 

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

 

! Οπως λέει με… σοφία η κυβερνητική εκπρόσωπος, είναι πράγματι ύβρις να ασχολούμαστε με τις απολυμένες καθαρίστριες. Ηρθε ο καιρός να ασχοληθούμε με τους εργολάβους, με τους διοικητές των νοσοκομείων και με τους φίλους τους.

 

Scroll to top