gaza-ereipia1

03/08/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

ΚΟΣΜΟΣ

Ανακατάταξη των ισραηλινών στρατευμάτων

Το Ισραήλ ξεκίνησε να αποσύρει κάποια στρατεύματα από τη Λωρίδα της Γάζας και να αναπτύσσει άλλα. Δέκα νεκροί Παλαιστίνιοι από βομβαρδισμό σχολείου του ΟΗΕ. Το θάνατο του αγνοούμενου στρατιώτη την ώρα της μάχης, ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός. Έφτασε στο Κάιρο η αντιπροσωπεία της Χαμάς.
      Pin It

Σε ανακατάταξη των στρατευμάτων του στη Λωρίδα της Γάζας προχώρησε το Ισραήλ, καθώς αποσύρει μέρος των δυνάμεών του από τη Λωρίδα της Γάζας και μεταφέρει άλλες στο εσωτερικό του παλαιστινιακού θύλακα.

«Αποσύρουμε κάποια (στρατεύματα), αλλάζουμε (τη θέση) κάποιων στο εσωτερικό (της Γάζας), αυτή η επιχείρηση βρίσκεται σε εξέλιξη», είπε ο Λέρνερ.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ο ισραηλινός στρατός έχει σχεδόν ολοκληρώσει την αποστολή του της καταστροφής των στοών. Περισσότερες από 30 σήραγγες και δεκάδες φρεάτια πρόσβασης σε αυτές έχουν εντοπιστεί και ανατιναχθεί.

Παρόλα αυτά διευκρίνισε ότι «συνεχίζουμε τις επιχειρήσεις μας ώστε να μπορέσουμε να έχουμε μια άμεση αντίδραση στο πεδίο και να πλήξουμε τη Χαμάς, αν αυτό κριθεί απαραίτητο».

«Η πραγματικότητα είναι ότι η Χαμάς προσπαθεί να συνεχίσει τις επιθέσεις, οπότε πρέπει να εξακολουθήσουμε να είμαστε παρόντες σε κάποιο μέτρο, ώστε να απαντάμε», υποστήριξε ο εκπρόσωπος του στρατού, επισημαίνοντας ότι οι επιχειρήσεις συνεχίζονται κυρίως κοντά στη Ράφα.

gaza5

 

Τουλάχιστον 10 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και περίπου 30 τραυματίστηκαν σήμερα Κυριακή από τον βομβαρδισμό του ισραηλινού στρατού εναντίον ενός σχολείου του ΟΗΕ στη νότια Λωρίδα της Γάζας.

Ένας πύραυλος που εκτοξεύθηκε από ένα αεροπλάνο έπληξε την είσοδο του σχολείου της UNRWA στη Ράφα στο οποίο είχαν αναζητήσει καταφύγιο εκατοντάδες Παλαιστίνιοι από την περιοχή, δήλωσαν οι αυτόπτες μάρτυρες και ιατρικές πηγές.

«Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, υπάρχουν πολλοί νεκροί και τραυματίες στο σχολείο της UNRWA στη Ράφα έπειτα από τον βομβαρδισμό», δήλωσε ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας των Παλαιστινίων, 36 ασθενοφόρα έχουν καταστραφεί, 19 μέλη του νοσοκομειακού προσωπικού σκοτώθηκαν και 102 τραυματίστηκαν.

gaza-ereipia3

Συνολικά σήμερα τουλάχιστον 30 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς, μία ημέρα αφού ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου προειδοποίησε πως θα συνεχίσει να μάχεται τους Παλαιστίνιους αντάρτες στη Λωρίδα της Γάζας «για όσο διάστημα χρειαστεί» και «με όση δύναμη απαιτηθεί», ακόμη και αφού ο στρατός ολοκληρώσει τη βασική του αποστολή της καταστροφής των στοών της παλαιστινιακής οργάνωσης.

Η ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς, δήλωσε το βράδυ του Σαββάτου ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, θα πληρώσει «δυσβάσταχτο» κόστος εάν συνεχίσει τις επιθέσεις της στο Ισραήλ.

Μέχρι στιγμής  1.726, άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα από την έναρξη των ισραηλινών επιχειρήσεων στις 8 Ιουλίου, η πλειονότητα των οποίων είναι άμαχοι, σύμφωνα με παλαιστίνιους αξιωματούχους.

Στους 9.212 ανέρχεται ο αριθμός των τραυματιών. Ο ΟΗΕ προειδοποιεί για ραγδαία επιδεινούμενη ανθρωπιστική και υγειονομική κρίση.

Από την πλευρά του Ισραήλ έχουν χάσει τη ζωή τους 64 στρατιώτες και τρεις πολίτες.

 

goldinΝεκρός στη μάχη ο Ισραηλινός στρατιώτης

Ο έφεδρος ανθυπολοχαγός Χαντάρ Γκολντίν για τον οποίο υπήρχαν ανησυχίες ότι είχε απαχθεί από μαχητές της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, φέρεται πως σκοτώθηκε εν ώρα δράσης κατά τη διάρκεια επιχείρησης του Ισραήλ στη Γάζα, σύμφωνα με το Reuters που επικαλείται την ανακοίνωση που εξέδωσε την σήμερα Κυριακή ο στρατός:

«Μια ειδική επιτροπή ανακοίνωσε το θάνατο του αξιωματικού του πεζικού των IDF (Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων) της ταξιαρχίας Τζιβάτι, Χαντάρ Γκολντίν, ο οποίος σκοτώθηκε σε μάχες στη Λωρίδα της Γάζας, την Παρασκευή 1η Αυγούστου 2014», αναφέρεται στην ανακοίνωση του στρατού.

 

gaza-mana-paidi

Έξι μέλη της Χαμάς έφτασαν σήμερα στο Κάιρο, όπου βρίσκονται ήδη από χθες Σάββατο άλλα μέλη της παλαιστινιακής αντιπροσωπείας, προκειμένου να συμμετάσχουν σε συνομιλίες με στόχο την επίτευξη εκεχειρίας, αν και το Ισραήλ έχει ανακοινώσει ότι δεν πρόκειται να στείλει αντιπροσωπεία.

Παρά την κατάρρευση την Παρασκευή της ανθρωπιστικής εκεχειρίας, το Κάιρο διατήρησε την πρόσκλησή του και ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς είχε διαβεβαιώσει ότι μια παλαιστινιακή αντιπροσωπεία, στην οποία θα συμμετέχουν μέλη της οργάνωσής του Φάταχ, της Χαμάς και του Ισλαμικού Τζιχάντ, θα μεταβεί στην Αίγυπτο «όποιες κι αν είναι οι συνθήκες».

Οι εκπρόσωποι του Ισλαμικού Τζιχάντ αναμένονται στο Κάιρο, όπως και ο απεσταλμένος των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή Φρανκ Λέβενσταϊν και ο μεσολαβητής του Κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή Τόνι Μπλερ.

Οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να ξεκινήσουν σήμερα και έχουν στόχο να βρεθεί μια λύση για να τερματιστεί η σύρραξη.

Η παλαιστινιακή αντιπροσωπεία θα συνομιλήσει με τους Αιγύπτιους μεσολαβητές κυρίως για τους όρους που έχει θέσει η Χαμάς για την επίτευξη βιώσιμης εκεχειρίας, δηλαδή την άρση του αποκλεισμού της Γάζας, που διαρκεί από το 2006, και την απελευθέρωση κάποιων παλαιστίνιων κρατούμενων από το Ισραήλ.

Ο Αίγυπτιος πρόεδρος Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι εκτίμησε από την πλευρά του ότι η αιγυπτιακή πρόταση για μια εκεχειρία στη Γάζα αποτελεί μια «πραγματική ευκαιρία» για τον τερματισμό της σύρραξης.

Η αιγυπτιακή πρωτοβουλία, που παρουσιάστηκε λίγες ημέρες μετά την έναρξη των ισραηλινών επιχειρήσεων εναντίον της Γάζας, προβλέπει μια εκεχειρία και την έναρξη έμμεσων διαπραγματεύσεων. Το Ισραήλ τότε την είχε δεχθεί, όχι όμως η Χαμάς.

 

Σχετικά θέματα:

 

efsyn.gr με πληροφορίες από Reuters, AΠΕ-ΜΠΕ

Scroll to top