gaza8

03/08/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

KOΣΜΟΣ

Μεγάλες διαμαρτυρίες κατά των Ισραηλινών επιχειρήσεων σε Γαλλία και ΗΠΑ

Με συνθήματα όπως «Σταματήστε τη σφαγή του παλαιστινιακού λαού» και «η Ευρώπη πρέπει να ενεργοποιηθεί», χιλιάδες διαδηλωτές κατήγγειλαν τη στάση της γαλλικής κυβέρνησης, ενώ ο Φρανσουά Ολάντ ζήτησε εκεχειρία. Μαζική διαμαρτυρία υπέρ των Παλαιστινίων και έξω από τον Λευκό Οίκο .
      Pin It

Χιλιάδες διαδηλωτές κατέκλυσαν το απόγευμα του Σαββάτου τους δρόμους πολλών μεγάλων πόλεων της Γαλλίας, καταγγέλλοντας τις ισραηλινές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας και τη στάση που τηρεί στο θέμα αυτό η γαλλική κυβέρνηση.

«Βρισκόμαστε εδώ για να εκφράσουμε την πλήρη υποστήριξή μας στην παλαιστινιακή αντίσταση και να καταγγείλουμε αυτήν την κυβέρνηση της ντροπής που ευθυγραμμίζεται με τη θέση του Ισραήλ», δήλωσε ο Ομάρ Αλσουμί, στέλεχος του Παλαιστινιακού Κινήματος Νεολαίας.

Σε απόσταση μερικών μέτρων, μια ομάδα είχε απλώσει μια τεράστια παλαιστινιακή σημαία φωνάζοντας το σύνθημα «Είμαστε όλοι Παλαιστίνιοι»

Φωνάζοντας συνθήματα όπως «Ισραήλ δολοφόνε, Ολάντ συνένοχε», οι φιλοπαλαιστίνιοι διαδήλωσαν, χωρίς να σημειωθούν επεισόδια, στο Παρίσι, τη Λιόν, τη Μασσαλία, τη Λίλ, το Μονπελιέ και την Αβινιόν.

«Έχω τέσσερα παιδιά και κάθε βράδυ που βλέπω τις ειδήσεις, λέω ότι δεν μπορεί να συμβαίνει αυτό. Είναι ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας», είπε μέλος της οργάνωσης Γαλλία-Παλαιστίνη του Μιτρί-Μορί. .

Αρκετές χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν επίσης στη Μασσαλία, τη Λιόν και τη Λιλ φωνάζοντας συνθήματα όπως «Μία είναι η λύση, σταματήστε την κατοχή», «Σταματήστε τη σφαγή του παλαιστινιακού λαού» και «Στην πολιορκημένη Γάζα, η Ευρώπη πρέπει να ενεργοποιηθεί».

 

Ο Ολάντ ζήτησε να υπάρξει εκεχειρία

Ο Γάλλος πρόεδρος ζήτησε σήμερα Κυριακή να υπάρξει εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας, με την ευκαιρία των τελετών για την επέτειο από την κήρυξη του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου στο πλάι του Γερμανού ομολόγου του Γιόαχιμ Γκάουκ.

«Σε όσους απελπίζονται από τη διαδικασία ειρήνευσης στη Μέση Ανατολή δεν μπορούμε να τους στείλουμε ένα πιο ωραίο μήνυμα από το σημερινό», πρόσθεσε ο Γάλλος πρόεδρος.

«Η ιστορία της Γαλλίας και της Γερμανίας αποδεικνύει ότι η θέληση μπορεί πάντα να νικά τη μοίρα και ότι οι λαοί που θεωρούνταν προαιώνιοι εχθροί μπορούν να συμφιλιωθούν μέσα σε λίγα χρόνια», υποστήριξε.

 

Διαδήλωση υπέρ των Παλαιστινίων έξω από τον Λευκό Οίκο

Πολλές χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν το βράδυ του Σαββάτου έξω από τον Λευκό Οίκο, σε ένδειξη συμπαράστασης προς τον λαό της Γάζας και ζητώντας τον τερματισμό των επιχειρήσεων του ισραηλινού στρατού στον παλαιστινιακό θύλακα.

hpa-gaza

Οι διαδηλωτές κρατούσαν πλακάτ στα οποία είχαν γράψει ορισμένα από τα αιτήματά τους, όπως «να σταματήσει η αμερικανική βοήθεια στο εβραϊκό κράτος» και «να επιβληθούν κυρώσεις στο Ισραήλ, ένα κράτος-τρομοκράτη».

Σε ένα πλακάτ ήταν ζωγραφισμένος ένας αγκυλωτός σταυρός ενώ σε ένα άλλο παραλληλιζόταν το γκέτο της Βαρσοβίας με το «γκέτο της Γάζας».

Στο ίδιο σημείο με τους φιλοπαλαιστίνιους διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί και λιγοστοί Ορθόδοξοι Εβραίοι, υπό την προστασία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων. Οι δύο ομάδες αντάλλαξαν ύβρεις, χωρίς ωστόσο να σημειωθεί κάποιο σημαντικότερο επεισόδιο μεταξύ τους.

Η διαδήλωση αυτή είναι η μεγαλύτερη που οργανώνεται στην Ουάσινγκτον από την έναρξη των ισραηλινών επιχειρήσεων.

 

efsyn.gr  με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ.

 

 

Scroll to top