04/08/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ανθιμος ο… Τουρκοφάγος

Η πολυπολιτισμική αντίληψη του Γιάννη Μπουτάρη έχει γεμίσει Τούρκους τουρίστες τη Θεσσαλονίκη, αλλά ο μητροπολίτης φαίνεται ότι έχει πολύ σημαντικές αντιρρήσεις.
      Pin It

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Του Νίκου Φωτόπουλου

 

Μπορεί οι Τούρκοι τουρίστες στη Θεσσαλονίκη να παρουσιάζουν εντυπωσιακή αύξηση, κυρίως λόγω της πολυπολιτισμικής αντίληψης Μπουτάρη για την πόλη, όμως ο μητροπολίτης Ανθιμος κάνει ό,τι μπορεί για να ανατρέψει αυτή την πολιτική.

 

Ετσι χθες, κι ενώ έχει προηγηθεί ανταλλαγή σειράς αιχμηρών δηλώσεων ανάμεσα στον δήμαρχο και τον… «παναγιότατο», ο τελευταίος φρόντισε να κλιμακώσει την αντιπαράθεση με αφορμή την ονοματοδοσία των δρόμων.

 

«Θα βρω νεολαίους και θα ξηλώσω τις πινακίδες που θα βάλει ο Μπουτάρης και θα αναγράφουν τουρκικά ονόματα κάτω από τις ελληνικές ονομασίες των οδών της πόλης μας», προειδοποίησε ο μητροπολίτης Ανθιμος, κατά την κυριακάτικη θεία λειτουργία στον Ναό του Αγίου Δημητρίου.

 

«Αιτία επανάστασης»

 

Με τον τρόπο αυτό απάντησε στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, ο οποίος έχει εκδηλώσει τη σκέψη να αναγραφούν στις πινακίδες των οδών, μαζί με τις υπάρχουσες ελληνικές, και οι παλιές τους ονομασίες… Μάλιστα, ο μητροπολίτης είπε πολύ καθαρά πως «αν κάτι τέτοιο συμβεί, θα είναι αιτία επανάστασης», ενθυμούμενος, έναν αιώνα μετά, ότι «δεν είναι δυνατόν να αναγραφούν ονόματα Τούρκων κατακτητών της Θεσσαλονίκης στις ταμπέλες των δρόμων της πόλης μας».

 

Η χθεσινή του αναφορά έρχεται λίγες μέρες μετά τις έντονες αντιρρήσεις του να ιδρυθεί Τμήμα Ισλαμικών Σπουδών στη Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης τις οποίες εξέφρασε με εμπρηστικές δηλώσεις για τις σχέσεις των δύο λαών, όπως:

 

● «Η Τουρκία μάς έχει δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα στη Θράκη».

 

● «Η Τουρκία δημιουργεί εντυπώσεις κυριαρχίας μέχρι τη Θεσσαλονίκη».

 

● «Στην Κωνσταντινούπολη δεν δίνουν ούτε άδεια για να δημιουργηθεί μια σχολή για Ελληνες».

 

Από την πλευρά του πάντως, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, κρατά προς το παρόν χαμηλούς τόνους απέναντι στον μητροπολίτη.

 

«Αλλο πράγμα είναι η Θεολογική Σχολή της Χάλκης και άλλο το Τμήμα Ισλαμικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο. Το υπερασπίζομαι γιατί το να έρθουν και να σπουδάσουν στη Θεσσαλονίκη τη θρησκεία τους δεν με ενοχλεί», λέει και τρόπον τινά τον δικαιολογεί…

 

«Πρέπει να ανταποκριθεί στο αίσθημα συντηρητικών που τον υποστηρίζουν», απάντησε πρόσφατα όταν ρωτήθηκε σχετικά, χαρακτηρίζοντάς τον έντιμο, αποτελεσματικό αλλά συντηρητικό.

 

Γεγονός είναι ότι μετά από μακρύ διάστημα ανακωχής, ο μητροπολίτης Ανθιμος έχει ξεσπαθώσει και πάλι, αρχής γενομένης από τον περασμένο Ιούλιο, με αφορμή το θέμα δημιουργίας αποτεφρωτηρίου στον Δήμο Θεσσαλονίκης. Ακολούθησε η υπόθεση του Τμήματος Ισλαμικών Σπουδών στο ΑΠΘ και χθες ήρθε να προστεθεί η απειλή για ξήλωμα των πινακίδων με τα ονόματα των δρόμων.

 

Πόλος έλξης το Μπαϊράμι

 

Επί του παρόντος πάντως, παρά τις κραυγές Ανθιμου, περισσότεροι από 7.000 Τούρκοι τουρίστες επισκέφθηκαν τις τελευταίες ημέρες τη Θεσσαλονίκη με την ευκαιρία της γιορτής του Μπαϊραμίου, και μαζί τους εισέρρευσε φυσικά και το ανάλογο χρήμα που τόσο έχει ανάγκη η πόλη.

 

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το 2013 πραγματοποιήθηκαν 80 χιλιάδες αφίξεις Τούρκων επισκεπτών στη Θεσσαλονίκη, ενώ το α’ εξάμηνο του 2014 σημειώθηκε αύξηση της επισκεψιμότητας κατά 20%. Πόλος έλξης, όπως δηλώνουν οι ίδιοι, το σπίτι του Κεμάλ Ατατούρκ στο τουρκικό προξενείο, το Γενί Τζαμί όπου για 3η φορά φέτος δόθηκε η δυνατότητα στους μουσουλμάνους να προσευχηθούν και βέβαια οι μαγευτικές ακτές της Χαλκιδικής και της Καβάλας όπου κατέλυσαν για τα μπάνια τους.

 

Scroll to top