08/02/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Προσευχή, κηδεία κι απεργία

      Pin It

ΤΥΝΗΣΙΑ Με τα συνδικάτα επι ποδός πολέμου και τους ακτιβιστές να αποχαιρετούν τον αριστερό συναγωνιστή τους Σόκρι Μπελαίντ την ημέρα που οι μουσουλμάνοι γεμίζουν τα τζαμιά, φαίνεται πως τα γιασεμιά θα ξανανθίσουν

 

Της Μαργαρίτας Βεργολιά

 

«Ο λαός θέλει να ρίξει το καθεστώς»! Αυτό το σύνθημα αναμένεται να αντηχήσει και πάλι σήμερα στα αστικά κέντρα της Τυνησίας, ημέρα μουσουλμανικής προσευχής, γενικής απεργίας των συνδικάτων και του στερνού «αντίο» στον Τσόκρι Μπελάιντ…

 

Τρίτη ημέρα μετά την εν ψυχρώ εκτέλεση του επιφανούς ακτιβιστή για τα ανθρώπινα δικαιώματα και στελέχους της αριστερής αντιπολίτευσης, η λαϊκή οργή «κοχλάζει» σε μια χώρα που -όπως όλα δείχνουν- ζει τις πρώτες ημέρες μία δεύτερης Αραβικής Ανοιξης, με αντίστροφη φορά.

 

Χθες, για δεύτερο 24ωρο, η Αστυνομία επενέβη με δακρυγόνα για να διαλύσει τα πλήθη, που κατέκλυσαν το κέντρο της Τύνιδας κι άλλων πόλεων, ζητώντας δικαίωση εδώ και τώρα. Οχι μόνον μέσα από τη σύλληψη και την παραδειγματική τιμωρία όσων βρίσκονται πίσω από τη στυγνή πολιτική δολοφονία, όσο κυρίως μέσα από την εκπλήρωση του οράματος της «Επανάστασης των Γιασεμιών», με την οποία ανετράπη πριν από δύο χρόνια το αυταρχικό καθεστώτος του Μπεν Αλι κι άνοιξε ο δρόμος στον αραβικό εκδημοκρατισμό.

 

Αλλά η προοπτική αυτή φαντάζει ακόμη μακρινή. Οι μεν δολοφόνοι του Μπελάιντ παραμένουν ασύλληπτοι. Το δε κυβερνών, μετριοπαθές ισλαμικό κόμμα Ενάχντα -που αρνείται κατηγορηματικά κάθε ανάμιξη στην εκτέλεση του πιο σφοδρού επικριτή του- αρνείται να παραδώσει την εξουσία σε μία κυβέρνηση τεχνοκρατών, όπως πρότεινε ο ίδιος ο πρωθυπουργός και γ.γ. του κόμματος, Χαμάντι Τζεμπαλί, ως ύστατη προσπάθεια να αποσοβηθεί μία γενικευμένη κρίση.

 

«Ο πρωθυπουργός δεν ζήτησε τη γνώμη του κόμματός του», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ενάχντα, Αμπντελχαμίντ Τζελασί, αφήνοντας να φανεί ξεκάθαρα το ρήγμα στις τάξεις των μετριοπαθών ισλαμιστών. «Εμείς πιστεύουμε ότι αυτό που η Τυνησία χρειάζεται τώρα είναι μία πολιτική κυβέρνηση», προσέθεσε, γι' αυτό και «θα συνεχίσουμε τις διαβουλεύσεις με άλλα κόμματα, για τον σχηματισμό κυβερνητικής συμμαχίας».

 

Επιφυλάξεις στην πρόταση Τζεμπαλί εξέφρασαν και ορισμένα κόμματα της αριστερής αντιπολίτευσης, που αφενός δεν θέλουν να δώσουν «λευκή επιταγή» στους τεχνοκράτες, αφετέρου θα προτιμούσαν τον σχηματισμό μίας κυβέρνησης εθνικής ενότητας, με τη συμμετοχή τους (εκ των πραγμάτων απαραίτητη για την έγκριση του νέου, υπό κατάρτιση συντάγματος).

 

Η νέα, ωστόσο, παράταση του πολιτικού αδιεξόδου κινδυνεύει τώρα να υποδαυλίσει την ήδη εκρηκτική κατάσταση στη χώρα -ήδη, υπό τον φόβο κλιμάκωσης της αναταραχής, η πρώην αποικιοκρατική Γαλλία διέταξε να παραμείνουν σήμερα και αύριο κλειστά όλα τα γαλλικά σχολεία στην Τύνιδα. «Αυτό που τώρα διακυβεύεται», επισημαίνει ο δημοσιογράφος Φαντίλ Αλιρίζα, σε άρθρο του στο Foreign Policy από την Τυνησία, «είναι η αξιοπιστία της ίδιας της επανάστασης».

 

«Δεν φτάνει που υποφέρουμε εδώ και δύο χρόνια από τη βαθιά ύφεση, τώρα βλέπουμε να καταστρέφεται και ο τουρισμός, η μοναδική βιομηχανία που διαθέτουμε», μουρμούριζε χθες το απόγευμα ο Μπεν Σάλεχ, καθώς κατέβαζε τα ρολά στο μαγαζί του, στην Τύνιδα. «Δεν με νοιάζει η διαμάχη μεταξύ ισλαμιστών και κοσμικών», είπε απηυδισμένος. «Τους μισώ όλους»…

 

……………………………………………………………………………………………………………………………..

 

ΖΟΧΡΑ ΑΜΠΙΝΤ, ΤΥΝΗΣΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ «Ας μας σκοτώσουν όλους. Δεν φοβόμαστε πια»

 

Του Δημήτρη Σ. Φαναριώτη

 

Την έχουν απειλήσει ότι θα τη σκοτώσουν, της έχουν καταστρέψει το αυτοκίνητο και την έχουν δείρει ανηλεώς. Και όμως, η δημοσιογράφος Ζόχρα Αμπίντ, αρχισυντάκτρια ενός από τα σπουδαιότερα ειδησεογραφικά σάιτ της Τυνησίας, του «KAPITALIS», και στενή φίλη του φονευθέντος ηγέτη της αντιπολίτευσης Τσόκρι Μπελαΐντ, δηλώνει ότι έχει ξεπεράσει πλέον τον φόβο.

 

«Αν θέλουν, ας μας σκοτώσουν. Δεν είναι ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία δολοφονία, αλλά δεν θα το βάλουμε κάτω, η οργή μάς κρατά ενωμένους, το ίδιο και η ντροπή. Η Τυνησία δεν είναι Σομαλία. Η χώρα μου δεν έχει καμία σχέση με τους ουαχαμπίτες και τους σαλαφιστές. Είναι μια χώρα μοντέρνα και πολιτισμένη. Και δεν πρέπει να την κυβερνούν εγκληματίες», λέει χαρακτηριστικά.

 

«Ο Τσόκρι ήταν στενός φίλος μου, ήταν ένας σπουδαίος άνθρωπος, αφοσιωμένος στα ιδανικά του. Ενας από τους λίγους που δεν δίσταζε να ασκήσει κριτική στην εξουσία και να πει την αλήθεια. Από προχθές δεν έχουν μείνει ορφανές μόνον οι δυο μικρές του κόρες, αλλά οι φτωχοί και οι εργάτες, ο απλός λαός που θρηνεί την απώλεια. Για όλους εμάς τους Τυνήσιους υπήρξε το σύμβολο της επανάστασης, της αξιοπρέπειας, της ελευθερίας της έκφρασης. Πριν από μόλις δύο ημέρες, μιλώντας σε τηλεοπτικό δίκτυο, ειρωνευόταν τις απειλές κατά της ζωής του», λέει η Ζόχρα Αμπίντ.

 

Απαντώντας σε ερώτηση εάν συμμερίζεται τις καταγγελίες του αδελφού τού δολοφονηθέντος, σύμφωνα με τις οποίες πίσω από τον φόνο βρίσκεται το κυβερνών ισλαμικό κόμμα Ενάχντα και ειδικότερα η ισλαμική πολιτοφυλακή της «Λέγκας για την Προστασία της Επανάστασης» (LPR), η Τυνήσια δημοσιογράφος καταγγέλλει ότι ο Μπελαΐντ δεχόταν επί μακρόν απειλές από τους σαλαφιστές και από το LPR.

 

«Ηθελαν να τον κάνουν να σωπάσει για πάντα. Ολοι οι πολίτες γνωρίζουν καλά ότι το LPR είναι η πολιτοφυλακή του Ενάχντα, η οποία συγκροτήθηκε στη διάρκεια της επανάστασης και ενεργεί κατόπιν εντολών της κυβέρνησης, εξασφαλίζοντας την ατιμωρησία. Εχουμε κουραστεί πια», τονίζει η Αμπίντ, «απ' αυτούς τους διπρόσωπους ανθρώπους που μας κυβερνούν, οι οποίοι πλέον ξεσκεπάστηκαν και πρέπει να φύγουν από την εξουσία το ταχύτερο δυνατόν. Πρέπει, μέχρι να γίνουν εκλογές, να αναλάβουν την εξουσία τεχνοκράτες οι οποίοι δεν θα εξαρτώνται από κανένα κόμμα».

 

Scroll to top