06/08/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ

      Pin It

«Δεν έχουμε σχέδιο Β»

 

Η Τουρκία έχει δηλώσει ότι αν μέσα σε ένα χρονικό διάστημα δεν βρεθεί λύση, τότε θα προχωρήσει προς το σχέδιο Β, που είναι η αναβάθμιση και η αναγνώριση του ψευδοκράτους. Η δική μας απάντηση είναι ότι εμείς δεν έχουμε σχέδιο Β, δήλωσε ο Κύπριος ΥΠΕΞ Ιωάννης Κασουλίδης. Εμείς, πρόσθεσε, έχουμε θέσει ως στόχο την απαλλαγή μας από την κατοχή και την επίλυση του Κυπριακού και αυτό είναι το σχέδιο Α, και πρόσθεσε πως «είναι γεγονός ότι η Τουρκία έταζε πως αυτή τη φορά θα ήταν θετική, όμως τελικά έχει αποτραβηχτεί από τις συνομιλίες. Αυτό μπορεί να είναι η πάγια τακτική της και μπορεί να οφείλεται στην προεκλογική περίοδο ή σε πολλά γεγονότα τα οποία συμβαίνουν στην περιοχή μας ή είναι ο συνδυασμός και των τριών. Αφού οι εκλογές είναι σε λίγες μέρες θα περιμένουμε να τελειώσουν και θα φανεί». Με άλλα λόγια, αδιέξοδο.

 

Α.Φ.

 

…………………………………………

 

„«Ωραία ατμόσφαιρα»

 

Τρελές χαρές έκανε ο νέος πρόεδρος της Ε.Ε. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στη συνάντηση με τον επίτροπο Δ. Αβραμόπουλο, λίγο πριν από το γεύμα που παρέθεσε ο πρωθυπουργός. Φιλιά και αγκαλιές και θερμές κουβέντες για τη συνεργασία που θα έχουν από τον Νοέμβριο, αν και δεν έχει κλειδώσει το χαρτοφυλάκιο που θα δοθεί στην Ελλάδα. Το πιθανότερο λέγεται πως είναι το μεταναστευτικό, ενισχυμένο με μια δόση κοινωνικής προστασίας και ενσωμάτωσης. Η Γαλλία θέλει το οικονομικό, η Ιταλία το εξωτερικών υποθέσεων και η Ισπανία μάλλον κλίνει για την εργασία. Με τον ευρωπαϊκό Νότο ο Γιούνκερ δεν έχει πρόβλημα. Επειδή όμως με τον Βορρά τα πράγματα δεν είναι ξεκάθαρα, δεν αποκλείονται καραμπόλες, όπως γίνεται και στους κυβερνητικούς ανασχηματισμούς…

 

ΜΠ.Α.

 

………………………………………….

 

„Επισημάνσεις

 

Δεν βλέπουν με καλό μάτι τις κινήσεις συνεννόησης με τη ΔΗΜΑΡ οι συνιστώσες της εσωκομματικής «αντιπολίτευσης» του ΣΥΡΙΖΑ. «Οι προοπτικές του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι η συμμαχία με κεντροαριστερά ή άλλα πολιτικά πτώματα – υποπροϊόντα της κρίσης του μνημονιακού στρατοπέδου, που μόνο με τεράστια αναξιοπιστία μάς φορτώνουν, αλλά η στροφή “προς τα αριστερά και τα κάτω”» επισημαίνει με ανακοίνωσή της η συνιστώσα «Κόκκινο». Και τονίζει ότι εκτυλίσσεται «μια μεγάλη και καταστροφικά επικίνδυνη στροφή ενάντια στα θεμελιώδη φυσιογνωμικά χαρακτηριστικά του ΣΥΡΙΖΑ», ενώ θεωρεί επιβεβλημένη τη «μέγιστη δυνατή κινητοποίηση των μελών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, της αριστερής του πτέρυγας στο σύνολό της».

 

Ν.ΣΒ.

 

…………………………………………..

 

„«Μπορούμε»!

 

Ελπίδες για δυναμική επανεμφάνιση της Αριστεράς στην Ισπανία δίνει δημοσκόπηση του Κέντρου Κοινωνιολογικών Ερευνών, που αναδεικνύει τις δύο βασικές αριστερές παρατάξεις στην τρίτη και τέταρτη θέση. Μετά το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα (30%) και τους Σοσιαλιστές (21,2%), το νεοσύστατο «Podemos» (Μπορούμε) μπαίνει στην τρίτη θέση με 15,3%, ακολουθούμενο από την Ενωμένη Αριστερά με 8,2%. Το 85% των πολιτών έχει «λίγη ή καθόλου» εμπιστοσύνη στον πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι, με τις αντίστοιχες απαντήσεις να αγγίζουν το 90% για την παλιά ηγεσία των Σοσιαλιστών, πριν αναλάβει το κόμμα ο νεοεκλεγείς Πέδρο Σάντσεθ.

 

Β.Κ.

 

…………………………………………..

 

„Τα κεφάλια μέσα…

 

Οι συνήθειες των Ιταλών πολιτικών δείχνουν να αλλάζουν αυτό το καλοκαίρι. Δεν υπάρχουν περιθώρια για «νεκρή περίοδο», ούτε τον Αύγουστο, είναι το μήνυμα του πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι, στο οποίο φαίνεται ότι υπάκουσαν τα προβεβλημένα στελέχη σχεδόν όλων των κομμάτων. Μοναδικές εξαιρέσεις, μέχρι στιγμής, ο αντισυστημικός ιδρυτής του Κινήματος 5 Αστέρων, Μπέπε Γκρίλο, και η Ντανιέλα Σαντανκέ, βουλευτίνα της κεντροδεξιάς Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι. «Η οικονομική κρίση ακόμη δεν έχει περάσει, είναι σαφές», σχολιάζει η «Κοριέρε ντελα Σέρα». «Για πρώτη φορά, ίσως, οι πολιτικοί κατάλαβαν ότι καλά θα κάνουν να κρατήσουν το καλοκαίρι ένα σχετικά χαμηλό προφίλ».

 

Μ.Βεργ.

 

…………………………………………

 

„Βίοι παράλληλοι

 

Ο κρατικός κορβανάς διαθέτει ρευστό για να καλύψει τις ανάγκες μέχρι τον Νοέμβριο, δήλωσε ο Κύπριος υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος, υπό το βάρος των δυσκολιών που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση στην προώθηση του νομοσχεδίου για τις εκποιήσεις ακινήτων στη Βουλή. Ο ίδιος και ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης εισέπραξαν δύο «όχι» από τους Σοσιαλιστές και τους Οικολόγους, καθώς αμφότερα τα κόμματα ζήτησαν ουσιαστικές αλλαγές. Σημαντικές αλλαγές έχει ζητήσει και το κυβερνών κόμμα ΔΗΣΥ, ενώ ούτε το μικρό συγκυβερνών κόμμα ΕΥΡΩΚΟ αποδέχεται το νομοσχέδιο χωρίς ουσιαστικές αλλαγές. Η κυβέρνηση προτάσσει την ανάγκη ψήφισης του νομοσχεδίου μέχρι το Eurogroup της 12ης Σεπτεμβρίου, ώστε να εκταμιευθεί η επόμενη δόση του προγράμματος.

 

Α.Φ.

 

…………………………………………….

 

„Διαδικτυακά!

 

Στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.efsyn.gr φιλοξενείται, όπως γνωρίζετε ήδη, το διαδικτυακό συμπλήρωμα της «Εφ.Συν.». Η ηλεκτρονική έκδοση του συνεταιριστικού εγχειρήματός μας φαίνεται ότι κατακτά την εμπιστοσύνη και των αναγνωστών, που την επιλέγουν για την άμεση και διαρκή ενημέρωσή τους στο Διαδίκτυο, αν κρίνουμε από την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Τον Ιούλιο, 742.571 «μοναδικοί χρήστες», τόσοι δηλαδή ξεχωριστοί αναγνώστες, επισκέφθηκαν το efsyn.gr για να πληροφορηθούν τις τελευταίες ειδησεογραφικές εξελίξεις και να διαβάσουν -και ηλεκτρονικά- τα άρθρα και τα ρεπορτάζ της έντυπης έκδοσής μας. Πρόκειται για αριθμό-ρεκόρ για τα δεδομένα της ιστοσελίδας μας, η οποία θα αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο. Δεν έχουμε παρά να σας ευχαριστήσουμε!

 

Ν.ΣΒ.

 

…………………………………………..

 

„Παράπονα

 

Στο Αργος πήγε χθες ο γραμματέας της Ν.Δ. Α. Παπαμιμίκος και επισκέφθηκε το Εργατικό Κέντρο. Η συνάντηση ήταν ενημερωτικού χαρακτήρα, αλλά ο γραμματέας δεν είχε και πολλά να πει πέραν της γνωστής κυβερνητικής επωδού ότι «βγαίνουμε από την κρίση» και προσεχώς από τα μνημόνια. Είχε όμως πολλά να ακούσει, από την ανεργία που χτυπάει και στην επαρχία τους νέους μέχρι και την καλοκαιρινή καταιγίδα φόρων, που όπως του είπαν οι εκπρόσωποι όλων των επαγγελματικών ομάδων «δεν προλαβαίνουμε ούτε να λογαριάσουμε». Κατά τα άλλα η συζήτηση, σύμφωνα με τον κ. Παπαμιμίκο, ήταν σε καλό κλίμα. Από καλό και πάνω…

 

ΜΠ.Α.

 

………………………………………….

 

„Συνάντηση

 

Με τον νεοεκλεγέντα δήμαρχο Πειραιά, Γιάννη Μώραλη, συναντήθηκε χθες ο υπουργός Ναυτιλίας και συζήτησαν τις προοπτικές συνεργασίας. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη φιλοξενία της Ευρωπαϊκής Ημέρας Ναυτιλίας το 2015 στον Πειραιά και ο Μ. Βαρβιτσιώτης υποστήριξε ότι η ημέρα αυτή μπορεί να αποτελέσει αφορμή για να εξελιχθεί η πόλη σε κέντρο του σύγχρονου ναυτιλιακού συγκροτήματος και να μετατραπεί σε πόλο έλξης για την παγκόσμια ναυτιλία. Ο Γιάννης Μώραλης ήταν πολύ πιο «προσγειωμένος» και τόνισε απλά ότι μέσα από αυτή την ημέρα μπορούν να προβάλουν τόσο την πόλη όσο και τις δυνατότητές της.

 

ΧΡ.ΠΑΠ.

 

……………………………………………

 

„Διαγραφές

 

Τροπολογία για τις προαναγγελθείσες διαγραφές των φοιτητών από τα ΑΕΙ κατέθεσε χθες ο ΣΥΡΙΖΑ, επιχειρώντας να βάλει «φρένο» στα σχέδια του Ανδρέα Λοβέρδου. Η αξιωματική αντιπολίτευση με την τροπολογία της προτείνει τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα να προβαίνουν «μόνο στη διαγραφή των φοιτητών που δεν εγγράφονται σε δύο συνεχόμενα εξάμηνα ή που δεν ενδιαφέρονται να συνεχίσουν τις σπουδές τους, με εξαίρεση την περίπτωση συνδρομής ανωτέρας βίας ή πραγματικού και σοβαρού κωλύματος». Σε ανακοίνωσή του, υπογράμμισε ότι «οι επί πτυχίω φοιτητές ούτε το Δημόσιο επιβαρύνουν ούτε την εκπαιδευτική διαδικασία δυσχεραίνουν» και αναρωτήθηκε «μήπως ο ανομολόγητος σκοπός του υπουργείου, πέραν του να δείξει ότι “νοικοκυρεύει” τα ιδρύματα, είναι η λογιστική μείωση της αναλογίας διδασκόντων-διδασκομένων, άρα προάγγελος μείωσης προσωπικού σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ».

 

Ν.ΣΒ.

 

Scroll to top