Pin It

Του Δημήτρη Σ. Φαναριώτη

 

Τέταρτο κρούσμα μόλυνσης από τον θανατηφόρο ιό Εμπολα καταγράφηκε στο Λάγος της Νιγηρίας, μια πόλη 17,5 εκατομμυρίων κατοίκων, την ώρα που οι θάνατοι από τον ιό έχουν φτάσει επισήμως τους 887 σε τέσσερις χώρες της Αφρικής και τα κρούσματα τα 1.603. Με συνέντευξή του ο καθηγητής Τζον Αστον, πρόεδρος της βρετανικής Υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας, κατήγγειλε τις φαρμακευτικές εταιρείες της Δύσης ότι δεν προσπάθησαν τόσα χρόνια να βρουν εμβόλιο για τη νόσο «επειδή ο ιός έπληττε μόνον Αφρικανούς»!

 

Με τα κρούσματα στο Λάγος να έχουν ήδη φτάσει τα 4, από χθες στη Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε αναπτύχθηκαν εκατοντάδες στρατιώτες στο πλαίσιο ενός σχεδίου έκτακτης ανάγκης με την κωδική ονομασία «Χταπόδι» για την ανάσχεση της επιδημίας ύστερα από επιθέσεις κατοίκων υπό το κράτος πανικού, οι οποίες σημειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα κατά νοσηλευτών και την απειλή να πυρποληθούν μονάδες καραντίνας ασθενών. Η κυβέρνηση της Λιβερίας έχει δώσει εντολή καύσης όλων των θυμάτων του ιού, καθώς σύμφωνα με τους ειδικούς, οι παραδοσιακές τελετές ταφής των θυμάτων συνέβαλαν σημαντικά στη μετάδοση του ιού, ενώ έχει αρχίσει να βάζει σε καραντίνα ολόκληρες κοινότητες στα ανατολικά της χώρας, ελέγχοντας με οδοφράγματα την είσοδο και την έξοδο από τις πλέον μολυσμένες περιοχές.

 

Μέσα στις προσεχείς 30 ημέρες οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να στείλουν τουλάχιστον 50 ειδικούς επιστήμονες στη Γουινέα, τη Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε προκειμένου να βοηθήσουν στον περιορισμό της μετάδοσης. Από την πλευρά του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, προειδοποιώντας ότι «η μετάδοση του ιού είναι ταχύτερη απ' ό,τι είχε αρχικώς εκτιμηθεί», έκανε λόγο για «εν δυνάμει καταστροφικές συνέπειες» και σε συνάντηση χθες στη Γενεύη με τους ηγέτες της Γουινέας, της Λιβερίας και της Σιέρα Λέονε, υποσχέθηκε ότι θα διαθέσει 100 εκατομμύρια δολάρια για την αντιμετώπιση του ιού.

 

Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC ο διευθυντής του αμερικανικού Κέντρου για τον Ελεγχο και την Πρόληψη Ασθενειών, Τόμας Φρίντεν, είπε ότι «ο τρόπος να τεθεί υπό έλεγχο η μετάδοση του ιού είναι παλιός και γνωστός: βρίσκεις τους ασθενείς καθώς και με ποιους ήρθαν σε επαφή, τους εντοπίζεις, ενημερώνεις διαρκώς τον πληθυσμό και κάνεις συνεχείς ελέγχους στα νοσοκομεία».

 

Εμβόλιο για την αντιμετώπιση του ιού, η θνησιμότητα του οποίου κυμαίνεται μεταξύ 50-60% αν και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να φτάσει και το 90%, δεν υπάρχει, η έγκαιρη αντιμετώπισή του ωστόσο αυξάνει τις πιθανότητες επιβίωσης του ασθενούς.

 

Την ανυπαρξία εμβολίου για τον Εμπολα, ο οποίος υφίσταται εδώ και πολλά χρόνια, κατήγγειλε με άρθρο του στον κυριακάτικο «Independent» ο πρόεδρος της βρετανικής Υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας, Τζον Αστον, κάνοντας λόγο για «ηθική χρεοκοπία» της παγκόσμιας φαρμακοβιομηχανίας. Ειδικότερα τόνισε ότι «οι φαρμακοβιομηχανίες δεν θέλησαν να επενδύσουν στην έρευνα για την παραγωγή εμβολίου επειδή τα θύματα ήταν μόνον Αφρικανοί». Ο καθηγητής Αστον μάλιστα συνέκρινε τις διεθνείς προσπάθειες για τον Εμπολα σε σχέση με το AIDS το οποίο όταν άρχισε να καταγράφει θύματα στις ΗΠΑ και τη Βρετανία, τότε μόνο ΜΜΕ, πολιτικοί και η επιστημονική κοινότητα αναζήτησαν θεραπείες.

 

Προς το παρόν πάντως ερευνητές στις ΗΠΑ επιχειρούν να βρουν το εμβόλιο, αλλά οι προσπάθειες αυτές καταβάλλονται σε μικρή κλίμακα και οι ειδικοί θεωρούν μάλλον απίθανη τη δημιουργία του σε μικρό χρονικό διάστημα προκειμένου να αντιμετωπιστεί η τρέχουσα επιδημία στη Μαύρη Ηπειρο.

 

Scroll to top