06/08/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στα «σκαριά» Μνημόνιο χωρίς τρόικα

Η Ελλάδα θα εφαρμόσει «δικό της πρόγραμμα» σύμφωνα με πηγές του πρακτορείου Reuters.
      Pin It

Πηγές, κύκλοι και ανώνυμοι αξιωματούχοι των Βρυξελλών μέσω διαρροών αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο κατάργησης της τρόικας που αξιολογεί την πορεία εκτέλεσης του ελληνικού προγράμματος και να αναθέσουν στην Αθήνα την εφαρμογή ενός δικού της σχεδίου, με αντάλλαγμα μια ελεγχόμενη, σταδιακή ελάφρυνση του χρέους. Αυτό αναφέρει σε τηλεγράφημά του το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters επικαλούμενο συγκλίνουσες πηγές. Η διάλυση της τρόικας -που αποτελείται από κλιμάκια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και ορισμένοι στην Ελλάδα «παρομοιάζουν με την κατοχή της ναζιστικής Γερμανίας»- θα είναι ένα από τα κεντρικά στοιχεία του νέου σχεδίου για την Αθήνα, σημειώνει το Reuters.

 

Είναι ωστόσο σαφές ότι η Ελλάδα θα παραμείνει υπό τον ασφυκτικό έλεγχο των δανειστών της, παρά τις περί αντιθέτου κυβερνητικές κορόνες. Οι έλεγχοι που ασκεί η τρόικα, αναφέρουν οι πηγές του Reuters, θα αντικατασταθούν από μια ειδική ομάδα της Ε.Ε. που θα διενεργεί ελέγχους ανά διετείς περιόδους και όχι κάθε τρεις μήνες, εάν η Ελλάδα δεν χρειαστεί νέο δανεισμό. Η Αθήνα, σύμφωνα με το υπό εξέταση σχέδιο, θα δεσμευτεί σε ένα εξαετές πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και, όταν επιτυγχάνει τα ορόσημα που θα της έχουν τεθεί, θα εξασφαλίζει ελάφρυνση χρέους με κάποια μορφή και σε… δόσεις (π.χ. επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των ισχυόντων δανείων).

 

Επί της ουσίας, οι Βρυξέλλες επεξεργάζονται έναν νέο επικοινωνιακό σχεδιασμό που πριμοδοτεί τη συγκυβέρνηση Ν.Δ.–ΠΑΣΟΚ «έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και πιθανόν θα εξασφάλιζε την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας μετά το τέλος της θητείας του Κάρολου Παπούλια τον Μάρτιο του 2015», όπως αναφέρει στην ανάλυσή του το Reuters.

 

Α. Σπηλιώτη

 

Scroll to top