06/08/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ρίχαρντ Ντάβιντ Πρεχτ
«Από τη Νάξο στην Ουτοπία»

Μετάφραση: Σώτη Τριανταφύλλου
Εκδόσεις: ΠΑΤΑΚΗ (Ακαδημίας 65, Αθήνα, τηλ. 210 3811850, http://www.patakis.gr/)
σελ. 448
ISBN 978-960-16-4454-7 .
      Pin It

Ένα συναρπαστικό ταξίδι στους τόπους της Φιλοσοφίας, στα πανάρχαια και πανανθρώπινα ερωτήματα που απασχολούν τον άνθρωπο και την ύπαρξή του.

vivlio-Precht-1

Δεν υπάρχει μεγαλύτερη επιτυχία από µια συνειδητή ζωή µε όλο και βαθύτερη αυτογνωσία όπου να αποκτάµε πλήρη έλεγχο των παρορµήσεών µας ή, όπως ήλπιζε ο Νίτσε, να γινόµαστε οι «ποιητές» της ζωής µας: «Είναι µια ολόκληρη δεξιότητα το να µπορούµε να παρατηρούµε την κατάστασή µας µε το µάτι του καλλιτέχνη, ακόµα και στον πόνο και στα βάσανα, ακόμα και στις δυσκολίες που συναντάµε», γράφει στον πρόλογό του ο Πρεχτ.

Τι είναι η αλήθεια; Τι είναι η αγάπη;… Καλωσήρθατε στον κόσμο της Φιλοσοφίας σε 34 κεφάλαια.

Ο συγγραφέας αυτού του βιβλίου, Ρίχαρντ Ντάβιντ Πρεχτ, που θεωρείται ο Μικ Τζάγκερ των δοκιµιών, ταξιδεύει αναζητώντας απαντήσεις σε μεγάλα φιλοσοφικά ερωτήματα. Μαζί του ταξιδεύουµε κι εμείς – άλλοτε στη ζούγκλα, άλλοτε στη στέπα, άλλοτε στα χιονισμένα βουνά όπου γεννήθηκαν οι ιδέες. Ποιος ξέρει τι είναι σωστό; Ποιος ξέρει τι πρέπει να κάνουνε;

Ο Πρεχτ, χρησιµοποιώντας τα τελευταία δεδοµένα της βιολογίας και των νευροεπιστηµών, προσφέρει απαντήσεις σε µια σειρά από ζητήµατα που απασχολούν τον σύγχρονο άνθρωπο τόσο ως άτομο όσο και ως μέλος µιας κοινωνίας.

Το βιβλίο αυτό έχει γραφτεί µε χαριτωμένη άνεση που κάνει τα δύσκολα εύκολα, τα δυσνόητα εύληπτα, τα σοβαρά αστεία. Οι ερωτήσεις και οι απαντήσεις του είναι ο γενικός χάρτης ενός συναρπαστικού ταξιδιού στη φιλοσοφία, που έχει στόχο την εξερεύνηση της αληθινής ζωής και της μάθησης μαζί µε απόλαυση: αν καταφέρει λοιπόν να αφυπνίσει τον αναγνώστη και να διεγείρει την απόλαυση του σκέπτεσθαι, θα έχει επιτύχει τον στόχο του. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη επιτυχία από µια συνειδητή ζωή µε όλο και βαθύτερη αυτογνωσία όπου να αποκτάμε πλήρη έλεγχο των παρορµήσεών µας ή, όπως ήλπιζε ο Νίτσε, να γινόµαστε οι «ποιητές» της ζωής μας: «Είναι µια ολόκληρη δεξιότητα το να µπορούµε να παρατηρούμε την κατάστασή μας µε το μάτι του καλλιτέχνη, ακόμα και στον πόνο και στα βάσανα, ακόµα και στις δυσκολίες που συναντάμε», γράφει στον πρόλογό του ο Πρεχτ.

Το βιβλίο έχει µεταφραστεί σε περισσότερες από 32 γλώσσες και έχει πουλήσει πάνω από 2 εκατομμύρια αντίτυπα.

 

Ρίχαρντ Ντάβιντ Πρεχτ – βιογραφικό

Precht-RichardΟ Ρίχαρντ Ντάβιντ Πρεχτ, φιλόσοφος, επικοινωνιολόγος και συγγραφέας, γεννήθηκε το 1964 στο Ζόλινγκεν της Γερµανίας. Πήρε το διδακτορικό του από το Πανεπιστήµιο της Κολονίας το 1994 και έκτοτε συνεργάζεται µε όλες σχεδόν τις µεγάλες γερµανικές εφηµερίδες και τους ραδιοτηλεοπτικούς σταθµούς. Έχει συνεργαστεί µε την «ChicagoTribune» και το 2000 του απονεµήθηκε το δηµοσιογραφικό βραβείο βιοϊατρικής.

Η αυτοβιογραφία της παιδικής του ηλικίας, «Ο Λένιν έφθασε µόνο ως το Λίντενσαϊντ», διασκευάστηκε σε κινηµατογραφική ταινία.
Με το φιλοσοφικό βιβλίο του «Από τη Νάξο στην Ουτοπία» («Werbinich, undwennja, wieviele?», 2007) κατέκτησε την πρώτη θέση στη λίστα των µπεστ σέλερ του «Spiegel», ενθουσιάζοντας αναγνώστες και κριτικούς.

Τα βιβλία του µεταφράζονται σε περισσότερες από 30 γλώσσες.

 

Από τις Εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορoύν επίσης τα βιβλία του: «Τι μπορώ να γνωρίζω; Τι οφείλω να πράξω; Σε τι μπορώ να ελπίζω;» (2010), «Έρωτας, ένα απειθάρχητο συναίσθημα» (2011).

 

Επιμέλεια: ΝΟΡΑ ΡΑΛΛΗ, [email protected], τηλ.: 211 104 5161

Scroll to top