Της Μαργαρίτας Βεργολιά
«Με σκοπό την προστασία των εθνικών συμφερόντων της Ομοσπονδίας της Ρωσίας (…) διατάσσω να απαγορευτούν ή να περιοριστούν για έναν χρόνο οι εισαγωγές στη ρωσική επικράτεια ορισμένων ειδών γεωργικών προϊόντων, πρώτων υλών και διατροφικών προϊόντων από τις χώρες που αποφάσισαν να θέσουν σε ισχύ οικονομικές κυρώσεις» σε βάρος της Ρωσίας, αναφέρεται -σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου- στο προεδρικό διάταγμα που υπέγραψε χθες ο Βλαντίμιρ Πούτιν, εγκαινιάζοντας έτσι και επίσημα έναν οικονομικο-εμπορικό «πόλεμο» με τη Δύση.
Στις επισημάνσεις του, αναφέρει το πρακτορείο Itar-Tass, ο Ρώσος πρόεδρος κατηγόρησε ΗΠΑ και Ε.Ε. (χωρίς να τις κατονομάσει) για «απαράδεκτη χρήση πολιτικών εργαλείων άσκησης πιέσεων στην οικονομία, που αντιβαίνει όλους τους κανόνες». Τόνισε την ανάγκη λήψης μέτρων, ώστε «να διασφαλιστεί η ισορροπία (προσφοράς και ζήτησης) στις αγορές και να εμποδιστεί η άνοδος των τιμών των αγροτοδιατροφικών προϊόντων». Κι έδωσε έδωσε εντολή στην κυβέρνησή του να καταρτίσει αναλυτικό κατάλογο με τα εισαγόμενα προϊόντα στα οποία θα επιβληθούν οι ρωσικές κυρώσεις…
Καταρτίζει λίστα
«Ο αντίκτυπος των νέων μέτρων του Πούτιν θα είναι μάλλον περιορισμένος», εκτιμά το πρακτορείο Reuters. «Με το ρούβλι ήδη να πέφτει και τον πληθωρισμό να αυξάνεται», τονίζει, «ο Ρώσος πρόεδρος έδωσε οδηγίες στην κυβέρνηση να προστατέψει τους καταναλωτές, στο πλαίσιο της κατάρτισης της λίστας. Αυτό σημαίνει ότι δημοφιλή προϊόντα, όπως τα αμερικανικά μπουτάκια κοτόπουλου -μέρος της διατροφής των Ρώσων από τις αρχές της δεκαετίας του ‘90, που απέκτησαν το παρατσούκλι «τα πόδια του Μπους», προς… τιμήν του Αμερικανού τότε προέδρου- μπορεί να τη γλιτώσουν, τουλάχιστον προς ώρας». Αργά χθες το βράδυ, πάντως, το ρωσικό πρακτορείο RIA Novosti έκανε πρακτικά λόγο για εμπάργκο «σε όλες τις εισαγωγές τροφίμων από τις ΗΠΑ, καθώς και φρούτων και λαχανικών από όλες τις χώρες της Ε.Ε.».
Στα καθ’ ημάς, το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε για σήμερα «σύσκεψη υπό τον Γενικό Γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων κ. Παναγιώτη Μίχαλο, με συμμετοχή εκπροσώπων εξαγωγικών και κλαδικών φορέων, με στόχο να αξιολογηθούν οι νεότερες εξελίξεις σχετικά με τις επιπτώσεις στις ελληνικές εξαγωγές στη Ρωσία».
Ολα αυτά, ενώ την περασμένη Παρασκευή -μετά τη συνάντηση του κ. Μίχαλου με τον νεοδιορισθέντα Ρώσο πρέσβη στην Αθήνα, κ. Αντρέι Μάσλοφ, με «φόντο» την ανακοίνωση της ρωσικής Υπηρεσίας Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου για τον εντοπισμό φορτίων με «παράσιτα καραντίνας» σε ελληνικής προέλευσης ροδάκινα και νεκταρίνια- το ΥΠΕΞ είχε εκδώσει ανακοίνωση, τονίζοντας ότι «ελήφθησαν διαβεβαιώσεις από τη ρωσική πλευρά ότι δεν θα διαταραχθεί η απρόσκοπτη πρόσβαση των ελληνικών γεωργικών προϊόντων στη ρωσική αγορά».
Στο μεσοδιάστημα, μετά τη Λιθουανία, τη Βουλγαρία και την Πολωνία, χθες και η Φινλανδία άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο -διά στόματος του ίδιου του πρωθυπουργού της, Αλεξάντερ Στουμπ- να ζητήσει από την Ε.Ε. «κάποια μορφή αποζημίωσης» για τυχόν ζημία στην εθνική οικονομία της από τον «πόλεμο» κυρώσεων μεταξύ Βρυξελλών και Μόσχας…
Παράλληλα με αυτόν, εν τω μεταξύ, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και η «μάχη των εντυπώσεων» μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας. Παραμονή της σημερινής επίσκεψης του γ.γ. της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, στο Κίεβο -επισήμως κατόπιν πρόσκλησης του Ουκρανού προέδρου Ποροσένκο κι εν όψει της συνόδου της Επιτροπής NUC (NATO και Ουκρανίας)- το NATO αναθεώρησε τις τελευταίες εκτιμήσεις του για τη συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων στη μεθόριο με την Ουκρανία, ανεβάζοντας τον αριθμό τους από 12.000 σε «περίπου 20.000».
«Δεν θα προσπαθήσουμε να μαντέψουμε τι έχει στο μυαλό της η Ρωσία, ωστόσο βλέπουμε τι κάνει η Ρωσία κι αυτό προκαλεί έντονη ανησυχία», ανέφερε η εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ, Οάνα Λουνγκέσκου. Σε σχετική ανακοίνωση του διεθνούς οργανισμού, μάλιστα, επισημαίνεται ο κίνδυνος η Μόσχα να χρησιμοποιήσει «το πρόσχημα μιας ανθρωπιστικής ή ειρηνευτικής αποστολής ως δικαιολογία για να στείλει τις ένοπλες δυνάμεις (της) στην ανατολική Ουκρανία».
«Εχουμε λόγους να υποψιαζόμαστε -βάσει πληροφοριών των τελευταίων ωρών- ότι ο κίνδυνος απευθείας επέμβασης των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Ουκρανία είναι σήμερα μεγαλύτερος από ό,τι ήταν πριν από μερικές ημέρες», υπερθεμάτισε ο Πολωνός πρωθυπουργός, Ντόναλντ Τουσκ. Το ρωσικό ΥΠΕΞ απάντησε με μια σκληρή ανακοίνωση, τονίζοντας ότι οι τοποθετήσεις αυτές «στερούνται σοβαρότητας».
Με περιπαικτική διάθεση, το υπουργείο Αμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε παράλληλα σχέδια για το άνοιγμα λογαριασμών σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, προκειμένου «το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το αμερικανικό Πεντάγωνο να μπορούν να έχουν αμερόληπτη πληροφόρηση για τις δράσεις του ρωσικού στρατού»! Των ανακοινώσεων αυτών είχε πάντως προηγηθεί το αίτημα του Ρώσου πρέσβη στον ΟΗΕ, Βιτάλι Τσούρκιν, προς το Συμβούλιο Ασφαλείας να λάβει «μέτρα επείγοντος χαρακτήρα» για την ανθρωπιστική καταστροφή που συντελείται στην ανατολική Ουκρανία. Αυτή σε κάθε περίπτωση πιστοποιήθηκε από τον ίδιο τον επικεφαλής των Υπηρεσιών Ανθρωπιστικής Αρωγής του ΟΗΕ, Τζον Γκινγκ, σε κεκλεισμένων των θυρών ενημέρωση των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας. Τα τελευταία επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι τουλάχιστον 285.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την ανατολική Ουκρανία, οι περισσότεροι (168.000) αναζητώντας ασφαλέστερο καταφύγιο στη Ρωσία.
Πρόσφυγες
Κατά μέσον όρο, εκτιμάται ότι περίπου 1.200 άνθρωποι εγκαταλείπουν καθημερινά τις περιφέρειες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, εδώ και δύο εβδομάδες! Μέσα στο τελευταίο 24ωρο, εν τω μεταξύ, αναφέρθηκαν και αεροπορικοί βομβαρδισμοί στο δυτικό τμήμα της πόλης του Ντονέτσκ, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις του Κιέβου. Οι τοπικές αρχές κάνουν λόγο για τουλάχιστον 2 άμαχους νεκρούς -τελευταία μακάβρια «προσθήκη» στους 1.367 θανάτους που αναφέρει στην περιοχή ο ΟΗΕ από τα μέσα Απριλίου. Από την πλευρά του, ο ουκρανικός στρατός κάνει λόγο για 18 Ουκρανούς στρατιώτες νεκρούς και 54 τραυματίες στις λυσσαλέες μάχες του τελευταίου 24ώρου. Ενώ οι διεθνείς εμπειρογνώμονες ΟΑΣΕ-Ολλανδίας-Αυστραλίας ανακοίνωσαν ότι, λόγω των μαχών, αναστέλλουν τις έρευνες στο σημείο της συντριβής του μοιραίου Μπόινγκ της Malaysian Airlines…
………………………………………………………………………………………………………………………………
«Δεν βοηθούν οι κυρώσεις»
Καταστροφική για την ελληνική αγροτική οικονομία, και όχι μόνο, αποδεικνύεται η απαράδεκτη στάση της σημερινής κυβέρνησης, που υπάκουσε και υπακούει τυφλά στις ψυχροπολεμικές στρατηγικές Ουάσινγκτον – Βρυξελλών, χωρίς να λαμβάνει υπόψη τα συμφέροντα του ελληνικού λαού και της χώρας, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.
Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καλεί την ελληνική κυβέρνηση να διακόψει εδώ και τώρα τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, που σε καμία περίπτωση δεν υποβοηθούν στην αποκλιμάκωση της ουκρανικής κρίσης, αλλά όπως διαφαίνεται την οξύνουν σε έναν ανοιχτό εμπορικό και οικονομικό πόλεμο, του οποίου, δυστυχώς, η Ελλάδα είναι μέρος.