07/08/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Θερίζει ζωές ο Εμπολα

Ο Π.Ο.Υ. δέχεται πιέσεις να εγκρίνει την ευρεία χορήγηση πειραματικών φαρμάκων σε χώρες της Αφρικής, καθώς ένα από αυτά, που έχει δοκιμαστεί μόνο σε πιθήκους, ενδέχεται να έχει συμβάλει στη μερική βελτίωση της υγείας δύο Αμερικανών γιατρών.
      Pin It

Της Βίκυς Καπετανοπούλου

 

Αγώνα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του φονικού ιού Εμπολα δίνουν οι τέσσερις πληγείσες χώρες της Δυτικής Αφρικής, αλλά και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.), που συνεδριάζει επειγόντως από χθες στη Γενεύη προκειμένου να αποφασίσει αν η χειρότερη στα χρονικά επιδημία της μεταδοτικής νόσου συνιστά κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία, με διεθνείς επιπτώσεις, και να εκπονήσει το ανάλογο σχέδιο δράσης.

 

Με τους θανάτους και τα κρούσματα να πολλαπλασιάζονται μέρα με τη μέρα, τα υποτυπώδη υγειονομικά συστήματα των φτωχών κρατών της Λιβερίας, της Σιέρα Λεόνε και της Γουινέας πασχίζουν να αντεπεξέλθουν στις ραγδαία αυξανόμενες ανάγκες με ελάχιστα μέσα. Μετά από μήνες αδράνειας, οι κυβερνήσεις τους στέλνουν πια στρατεύματα για να επιβάλουν καραντίνα σε μολυσμένα χωριά, όπου ο ιός θερίζει ζωές μέσα σε κλίμα διάχυτου φόβου και καχυποψίας του ανενημέρωτου ντόπιου πληθυσμού απέναντι σε εγχώρια και ξένα ιατρικά συνεργεία, τα οποία κατηγορούν ότι βοηθούν, αντί να περιορίζουν, την εξάπλωση της αρρώστιας. Ανησυχία προκαλεί και ο δεύτερος επιβεβαιωμένος θάνατος από Εμπολα στη Νιγηρία, την πολυπληθέστερη χώρα στη Μαύρη Ηπειρο, που δεν έχει κοινά σύνορα με τα άλλα τρία πληγέντα κράτη. Προς αυτούς τους προορισμούς ανέστειλαν ήδη τις πτήσεις τους η British Airways και η Emirates, ενώ μετά τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και τη Γερμανία, ταξιδιωτική οδηγία εξέδωσε χθες και η Ελλάδα.

 

Ο Π.Ο.Υ., εκτός από επικρίσεις για όψιμη αντίδραση, δέχεται τώρα πιέσεις από κορυφαίους επιστήμονες, να δώσει το πράσινο φως για την ευρεία χορήγηση πειραματικών φαρμάκων κατά του Εμπολα σε χώρες της Αφρικής. Ενα απ’ αυτά, έχοντας δοκιμαστεί μόνο σε πιθήκους, ενδέχεται να έχει συμβάλει στη μερική βελτίωση της υγείας δύο Αμερικανών γιατρών, που μολύνθηκαν στη Λιβερία και τώρα νοσηλεύονται σε απομόνωση στην Ατλάντα των ΗΠΑ.

 

Σκοταδισμός και δεισιδαιμονίες

 

Εμπειρογνώμονες σε θέματα βιοηθικής θα συνεδριάσουν εκτάκτως στις αρχές της επόμενης εβδομάδας για να καταθέσουν στον Π.Ο.Υ. τις προτάσεις τους, προκειμένου η απόφαση να ληφθεί «υπεύθυνα», δεδομένου ότι η τυπική διαδικασία για την ασφαλή έγκριση οποιουδήποτε νέου φαρμάκου προβλέπει απαραίτητα την πειραματική δοκιμή πρώτα σε ανθρώπους.

 

Επισήμως οι θάνατοι από τον ιό έχουν ανέλθει σε 932 και τα ύποπτα ή επιβεβαιωμένα κρούσματα σε 1.711. Στον απολογισμό του Π.Ο.Υ., ωστόσο, δεν συγκαταλέγεται ούτε ο επιχειρηματίας, που πέθανε χθες από τον ιό στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας μετά την επιστροφή του από τη Σιέρα Λεόνε, ούτε μια νοσοκόμα στη Νιγηρία, που έχασε τη μάχη λίγες εβδομάδες αφότου περιέθαλψε το πρώτο θύμα του Εμπολα στη χώρα και αμέσως μετά νόσησε και η ίδια.

 

Στη Λιβερία έκλεισε χθες άλλο ένα νοσοκομείο, μετά τον θάνατο του διευθυντή του από την αρρώστια, η οποία μεταδόθηκε επίσης σε ένα 75χρονο Ισπανό ιερέα, 2 καλόγριες κι άλλα 4 μέλη του προσωπικού. Μετά τις ανατριχιαστικές αναφορές ότι οικογένειες πετούν τα μολυσμένα πτώματα συγγενών τους στους δρόμους, ακόμα και στην πρωτεύουσα Μονρόβια, για να «γλιτώσουν» από την καραντίνα, σοκ προκαλούν ο σκοταδισμός και οι εξωφρενικές δεισιδαιμονίες, τις οποίες διασπείρει στον πληθυσμό η πολιτική και θρησκευτική ηγεσία της χώρας.

 

Η πρόεδρος Ελεν Τζόνσον Σέρλιφ κάλεσε τους κατοίκους να κλειστούν στα σπίτια τους για τρεις ημέρες, προκειμένου να προσευχηθούν και να νηστέψουν ζητώντας συγχώρεση για τις αμαρτίες τους (!), ενώ το εθνικό Συμβούλιο των Εκκλησιών έκανε λόγο για μάστιγα με «βιβλικές» συνέπειες, αποδίδοντας την επιδημία στην «οργή του Θεού» για τη «διαφθορά και τις ανήθικες πράξεις, όπως η ομοφυλοφιλία κ.ά., που έχουν διαποτίσει την κοινωνία της Λιβερίας»…

 

Scroll to top