Με δυο αεροπορικά χτυπήματα στη Μοσούλη, στο βόρειο Ιράκ, σύμφωνα με μαρτυρίες, η κυβέρνηση της Βαγδάτης ενέτεινε χθες τις επιχειρήσεις της κατά των εξτρεμιστών Σουνιτών της οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος», που έχουν υπό τον έλεγχο τους την πόλη από τον Ιούνιο. Συγκεχυμένες οι πληροφορίες κάνουν λόγο για βομβαρδισμό μιας φυλακής, με 50 νεκρούς, και ενός ισλαμικού δικαστηρίου που έστησαν οι ένοπλοι, με άλλα 60 θύματα. Μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων σημειώθηκε χθες και σε πολυσύχναστες αγορές σιιτικών γειτονιών της Βαγδάτης, με συνολικά 47 νεκρούς.
Η προέλαση ενόπλων του Ισλαμικού Κράτους ευθύνεται και για μια ανθρωπιστική τραγωδία που εξελίσσεται στον βορρά, προειδοποιούν Ιρακινοί βουλευτές, αλλά και ο ΟΗΕ, αναφέροντας ότι χιλιάδες μέλη μιας από τις αρχαιότερες θρησκευτικές μειονότητες του Ιράκ, τους Γεζίδες, αντιμετωπίζοντας απειλές θανάτου από τους εξτρεμιστές έχουν εγκαταλείψει την πόλη Σινζάρ κι έχουν παγιδευτεί στα βουνά στα βορειοδυτικά, όπου κινδυνεύουν να πεθάνουν από την πείνα και τη δίψα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτουν οι υπηρεσίες του ΟΗΕ, περίπου 40.000 πρόσφυγες – στην πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά – έχουν αναζητήσει καταφύγιο σε εννέα σημεία στο βουνό Σιντζάρ, μια απόκρημνη κορυφογραμμή κοντά στα σύνορα με τη Συρία, ενώ άλλες 130.000, οι περισσότεροι εκ των οποίων προέρχονται από την ίδια περιοχή, κατέφυγαν στην πόλη Ντοχούκ ή στο Ερμπίλ, στον κουρδικό Βορρά.
Η Σιντζάρ έχει πλέον σχεδόν αδειάσει από τους 300.000 κατοίκους της, μετά την εισβολή των ισλαμιστών αργά το βράδυ του Σαββάτου, καθώς, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, έχουμε μείνει πίσω μόνο περίπου 25.000 άνθρωποι. «Μας είπαν ή να αλλαξοπιστήσουμε ή θα μας πάρουν το κεφάλι και κανείς δεν έρχεται να μας βοηθήσει» είπε χαρακτηριστικά ένας κάτοικος.
Σύμφωνα με ντόπιους αξιωματούχους τουλάχιστον 500 είναι οι νεκροί την τελευταία εβδομάδα. Κι «αυτό δεν είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό» σύμφωνα με την UNICEF, που επισημαίνει ότι και οι εκτοπισμένοι κινδυνεύουν άμεσα. «Το στρες που αντιμετωπίζουν είναι τεράστιο», λέει η εκπρόσωπος της οργάνωσης Ζουλιέτ Τουμά. «Είναι η αφυδάτωση, η κούραση. Πρέπει να περπατούν επί ημέρες και οι επιπτώσεις στα παιδιά είναι και σωματικές και ψυχολογικές. Περίπου 25.000 παιδιά είναι παγιδευμένα στα βουνά γύρω από τη Σιντζάρ και έχουν άμεσα ανάγκη βοήθειας, κυρίως πόσιμο νερό και είδη υγιεινής».
Μια από τις αρχαιότερες θρησκευτικές κοινότητες στον κόσμο, οι Γεζίδες, που ανήκουν στις κουρδικές μειονότητες, έχουν υποφέρει πολύ από διώξεις- οι σουνίτες θεωρούν ότι λατρεύουν τον σατανά και τους έβαλαν στο στόχαστρο μετά την αμερικανική εισβολή.
«Γίνεται μια συλλογική απόπειρα εξόντωσης των Γεζίδων», κατήγγειλε σε μια παθιασμένη ομιλία της, με δάκρυα στα μάτια, η Βιάν Νταχίλ, η μοναδική εκπρόσωπος της μειονότητας στην Ιρακινή Βουλή. «Ο λαός μου δολοφονείται, όπως και οι υπόλοιποι Ιρακινοί συμπολίτες του. Οι σιίτες, οι σουνίτες, οι χριστιανοί, οι Τουρκμένοι δολοφονούνται. Και τώρα και οι Γεζίδες». Η Νταχίλ είπε ότι τις τελευταίες 48 ώρες, 70 παιδιά έχουν χάσει τη ζωή τους, ότι οι γυναίκες είτε δολοφονούνται είτε πωλούνται ως σκλάβες και ότι 500 άνδρες έχουν σφαγιαστεί. Κούρδοι μαχητές προσπάθησαν τη Δευτέρα να ανακαταλάβουν τη Σιντζάρ. Ακολούθησαν σφοδρές συγκρούσεις από σπίτι σε σπίτι, είπαν, οι χειρότερες από την πτώση της Μοσούλης στα χέρια των εξτρεμιστών πριν από δυο μήνες, χωρίς αποτέλεσμα. Η Διεθνής Αμνηστία αναφέρει ότι εκατοντάδες άμαχοι «αγνοούνται» και είτε δολοφονήθηκαν, είτε έχουν συλληφθεί, ενώ υπάρχουν και άλλες καταγγελίες για παρόμοιες σφαγές στα γύρω χωριά, βορειοδυτικά της Σιντζάρ, κοντά στα σύνορα με τη Συρία.
Ελλη Πάνου