07/08/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Παραμένουν κρατούμενοι, παρά τις δικαστικές αποφάσεις

Διοικητικά πρωτοδικεία έχουν κρίνει παράνομη την απόφαση του πρώην υπουργού Δημόσιας Τάξης Νίκου Δένδια να παρατείνει την προσωρινή κράτηση μεταναστών και προσφύγων πέραν των 18 μηνών.
      Pin It

Πλησιάζουν τις 30 οι αποφάσεις των διοικητικών πρωτοδικείων που κρίνουν παράνομη την απόφαση του πρώην υπουργού Δημόσιας Τάξης Νίκου Δένδια να παρατείνει την κράτηση μεταναστών και προσφύγων πέραν των 18 μηνών, του ανώτατου ορίου που προβλέπει ο νόμος, κι αυτό για εξαιρετικές περιπτώσεις.

 

Τα πρωτοδικεία διατάσσουν την άμεση απελευθέρωση όσων κρατούμενων προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη, αυτών που γνώριζαν ότι είχαν τη δυνατότητα ή αυτών που διέθεταν τα οικονομικά μέσα να προσφύγουν, καθώς είναι υποχρεωτική η παρουσία δικηγόρου και δεν υπάρχει πρόβλεψη για δωρεάν νομική συνδρομή. Το ζήτημα έθεσαν την Τρίτη στον τωρινό υπουργό Β. Κικίλια οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Β. Κατριβάνου και Δ. Τσουκαλάς, μέλη του τμήματος Δικαιωμάτων του κόμματος, και εκπρόσωποι του Δικτύου Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών και της Ομάδας Δικηγόρων για τα Δικαιώματα Μεταναστών.

 

Στη συνάντησή τους, ενημέρωσαν τον υπουργό για τη σοβαρή παραβίαση της ενωσιακής και διεθνούς νομοθεσίας που συνιστά η παράταση της κράτησης, η οποία θεμελιώνεται σε μια εξαιρετικά προβληματική γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, όπως την έχει χαρακτηρίσει σχεδόν το σύνολο των οργανώσεων και φορέων που ασχολούνται με τα ανθρώπινα δικαιώματα.

 

Επισήμαναν ακόμη ότι επίκεινται και άλλες καταδίκες του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, συνοδευόμενες από πρόστιμα, για τις απαράδεκτες συνθήκες κράτησης και την τελείως ανεπαρκή υγειονομική και ιατροφαρμακευτική κάλυψη που παρέχεται στους κρατούμενους.

 

Το κλιμάκιο αναγνώρισε την πραγματικότητα της αύξησης της προσφυγικής ροής, λόγω των συρράξεων και των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, επισήμανε όμως ότι η αύξηση δεν νομιμοποιεί τις παράνομες πρακτικές αποτροπής προσφύγων, την εξοντωτική κράτηση ή το μπλοκάρισμα της διαδικασίας ασύλου σε δεύτερο βαθμό.

 

Ο υπουργός δήλωσε στους συνομιλητές του πως προτίθεται «να πολιτευτεί με όρους σεβασμού του κράτους δικαίου». Ωστόσο, δεν έδωσε καμία συγκεκριμένη δέσμευση στα ζητήματα που τέθηκαν στη συνάντηση.

 

Δημήτρης Αγγελίδης

 

Scroll to top