08/08/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΕΪΤΖΙ ΚΑΒΑΣΙΜΑ

«Ο Παναθηναϊκός χρειάζεται παίκτες»

Ο Ιάπωνας γκολκίπερ της Σταντάρ Λιέγης δίνει και... μεταφυσική διάσταση στα δοκάρια!.
      Pin It

Του Σπύρου Τσάμη

 

«Φύλακας-άγγελος»; Ο Εϊτζι Καβασίμα είναι γήινος στη συμπεριφορά και η στάση ζωής του δεν επιτρέπει αποδοχή παρόμοιων χαρακτηρισμών με… μεταφυσικές διαστάσεις για την απόδοσή του… Το διαπιστώσαμε κοντά του στο πέρασμα της Σταντάρ από την Αθήνα, το επιβεβαιώσαμε όταν έφτασε νικητής στο Βέλγιο.

 

Λίγο πριν πετάξει η αποστολή τους για τις Κάτω Χώρες, τον ακούσαμε να μας λέει σκεπτικός: «Μπορούσαμε να παίξουμε καλύτερα…» και τον χαρακτηρίσαμε εκτός τόπου και χρόνου, με κριτήριο τις ευκαιρίες του Παναθηναϊκού, τα δεκάρια, τη γενικότερη πίεση στον ίδιο… Ο Ιάπωνας τερματοφύλακας μας έβαλε στη θέση μας:

 

«Ναι, μεν, χαρήκαμε για την πρόκρισή μας, αλλά σ’ ένα παιχνίδι που εμείς ευχαριστούμε την καλή τύχη μας και ο Παναθηναϊκός καταριέται την κακή τύχη του, οφείλεις να σκεφτείς με ρεαλισμό. Κι αυτός λέει ότι με την ολιγωρία και τη χαλάρωση που δείξαμε στην αρχή, δεν μπορούμε να ελπίζουμε πολλά στη συνέχεια… Ελπίζω στη συνέχεια του Τσάμπιονς Λιγκ! Μετά, βέβαια, δώσαμε το 100% αλλά, αν αυτό δεν το κάνουμε από την αρχή ώς το τέλος, δεν μπορούμε να έχουμε φιλοδοξίες για τη συνέχεια σ’ αυτό το επίπεδο…»

 

* Ο Σίλντενφελτ είπε ότι «ο Παναθηναϊκός έφαγε ηλίθια γκολ»…

 

«Δεν υπάρχουν ηλίθια γκολ, παρά μόνο… ηλίθιοι άνθρωποι! Κάθε γκολ υπάρχει λόγος που μπαίνει ή δεν μπαίνει…

 

»Οπως και όταν η μπάλα βρίσκει το δοκάρι όπως στην Αθήνα… Είμαι τερματοφύλακας και σε βεβαιώνω ότι ρόλο για να πάει η μπάλα στο δοκάρι δεν παίζει μόνο η ενέργεια εκείνου που επιτίθεται ή… αόρατες δυνάμεις που τις λέμε “καλή” ή “κακή” τύχη, αλλά και η θέση που παίρνει το σώμα του τερματοφύλακα την ώρα της τελικής προσπάθειας! Ρόλο παίζει και η απόδοση του τερματοφύλακα πριν από τη φάση του δοκαριού…

 

»Εχει πετύχει με την απόδοσή του ώς τότε, να… σπείρει αμφιβολίες στον επιθετικό, ότι όσο εύκολη κι αν φαίνεται γι’ αυτόν η φάση, δεν μπορεί να είναι σίγουρος ότι θα στείλει την μπάλα στα δίχτυα του;

 

»Οση σημασία έχουν -στο ποδόσφαιρο ειδικότερα, στη ζωή γενικότερα- οι φυσικές δυνάμεις, οι αντοχές των μυών, άλλη τόση, ίσως και μεγαλύτερη, έχουν η ψυχολογία, η πίστη σ’ αυτό που κάνεις! Είμαι Γιαπωνέζος και όλ’ αυτά που μου αποδεικνύει η ζωή, εντός κι εκτός γηπέδου, είναι τμήμα της παιδείας, της αγωγής που πήρα από παιδί!».

 

Για το «αύριο» του Παναθηναϊκού, μας είπε το ορατό διά γυμνού οφθαλμού:

 

«Οι παίκτες του Παναθηναϊκού δεν έχουν αυτοσυγκέντρωση! Κι αυτό γιατί δεν είναι σίγουροι για την ομάδα τους… Ο Παναθηναϊκός χρειάζεται κι άλλους παίκτες, με γρήγορα αντανακλαστικά, τουλάχιστον έναν σε κάθε γραμμή. Κι εμείς, η Σταντάρ, χρειαζόμαστε αφοσίωση στο πλάνο μας, ώστε να φτάσουμε σε όμιλο του Τσάμπιονς Λιγκ. Δεν είναι εύκολο, αλλά μπορούμε!»

 

Scroll to top