08/08/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΛΟΒΕΡΔΟΣ ΓΙΑ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣ «ΑΙΩΝΙΩΝ» ΦΟΙΤΗΤΩΝ

«Κάντε ό,τι καταλαβαίνετε»

Στην ετήσια αξιολόγηση της ΑΔΙΠ για την τριτοβάθμια εκπαίδευση καταγράφεται θετική εικόνα για το επίπεδο σπουδών, παρά τους χαμηλούς προϋπολογισμούς των Πανεπιστημίων, αλλά για το μέλλον προτείνει -εμμέσως πλην σαφώς- συρρίκνωσή τους.
      Pin It

Στην ετήσια αξιολόγηση της ΑΔΙΠ για την τριτοβάθμια εκπαίδευση καταγράφεται θετική εικόνα για το επίπεδο σπουδών, παρά τους χαμηλούς προϋπολογισμούς των Πανεπιστημίων, αλλά για το μέλλον προτείνει -εμμέσως πλην σαφώς- συρρίκνωσή τους…

 

Στις διοικήσεις των Πανεπιστημίων πέταξε το μπαλάκι για τις διαγραφές των «αιωνίων» φοιτητών ο υπουργός Παιδείας, όπως άλλωστε ορίζει και ο νόμος που αφήνει στους Οργανισμούς των ιδρυμάτων την τελική ρύθμιση του θέματος, παρότι δεν έχει ολοκληρωθεί η κατάρτισή του σε αρκετά ιδρύματα. Αυτό προκύπτει, τόσο από την απάντησή του σε ερώτηση βουλευτών των ΑΝ.ΕΛΛ. όσο και από τη συνάντηση που είχε χθες με πρυτάνεις.

 

Σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε χθες στη Βουλή, ως απάντηση στους βουλευτές Γ. Δημαρά και Γ. Αβραμίδη, οι οποίοι ζητούσαν «ελαστικοποίηση» των κριτηρίων για τους μακροχρόνιους φοιτητές που θα διαγραφούν από τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ, δεδομένης της οικονομικής κρίσης, ο υπουργός ανέφερε πως «τα ιδρύματα, τα οποία έχουν την αποκλειστική αρμοδιότητα για τη διαγραφή ή μη των φοιτητών, μπορούν να θεσπίσουν ειδικά κριτήρια για τις περιπτώσεις που θεωρούν ότι χρήζουν ιδιαίτερης μέριμνας».

 

Αυτό επιβεβαιώνεται και από τη χθεσινή συνάντησή του με εκπροσώπους των πρυτανικών αρχών. Οπως δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Πάρις Τσάρτας, «στις 31/8 θα διαγραφούν όσοι από τους λιμνάζοντες δεν εμφανίζονται τουλάχιστον τα τελευταία δύο χρόνια στα Πανεπιστήμια, ενώ θα υπάρξει μια μεταβατική λύση για τους υπόλοιπους που δίνουν εξετάσεις όλο αυτό το διάστημα, με μια ρύθμιση που αναμένεται μάλλον από τον Σεπτέμβριο. Εχω την εντύπωση ότι η ρύθμιση θα είναι κοντά στην προτεινόμενη τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ, απλώς θα χρειαστεί νομοθετική ρύθμιση που εκτιμώ ότι θα την κάνει».

 

Θυμίζουμε ότι στις αρχές της εβδομάδας η αξιωματική αντιπολίτευση με τροπολογία της είχε προτείνει τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα να προβαίνουν «μόνο στη διαγραφή των φοιτητών που δεν εγγράφονται σε δύο συνεχόμενα εξάμηνα ή που δεν ενδιαφέρονται να συνεχίσουν τις σπουδές τους, με εξαίρεση την περίπτωση συνδρομής ανωτέρας βίας ή κωλύματος», σημειώνοντας ότι «οι επί πτυχίω φοιτητές, ούτε το Δημόσιο επιβαρύνουν ούτε την εκπαιδευτική διαδικασία δυσχεραίνουν». Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διοικήσεις αρκετών Πανεπιστημίων, προκειμένου να θεσπίσουν τα κριτήρια με βάση τα οποία θα προβούν σε διαγραφές, θα ανατρέξουν στην τελευταία διετία, προκειμένου να ελέγξουν τη συμμετοχή των παλαιών φοιτητών στις εξεταστικές, ώστε να αποφασίσουν.

 

Ιωάννα Σωτήρχου

 

Scroll to top