08/08/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ KAI ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΣΑΚΛΑΣ, ΕΛΕΝΗ ΛΥΓΕΡΟΥ, ΠΡΩΤΕΡΓΑΤΕΣ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ «ΑΘΛΟΣ»

Ο «Αθλος» που κρατά αναμμένη τη «Φλόγα»

Εχουμε κρίση αξιών και δεν θέλουμε να προσφέρουμε πραγματικά στον συνάνθρωπο. Οπως λέει και ο Τάσος Λειβαδίτης: «Κι όταν δεν πεθαίνει ο ένας για τον άλλον, είμαστε κιόλας νεκροί».
      Pin It

Στον Μιχαήλ-Αγγελο Κωνσταντόπουλο

 

Από τις 10 έως τις 21 Αυγούστου, οι Θανάσης και Απόστολος Τσάκλας με την Ελένη Λυγερού, η ομάδα του «Αθλου», θα διανύσουν 1.800 χιλιόμετρα σε ξηρά και νερό σε όλη την Ελλάδα, για να ενισχύσουν οικονομικά τη «Φλόγα» που παρέχει αρωγή στα παιδιά με καρκίνο. Με ποδήλατο, τρέχοντας μαραθώνιο, κάνοντας ορειβασία στον Ολυμπο, ακόμα και ποδηλατώντας μέσα στη θάλασσα με shuttle bikes (ειδική κατασκευή που προσαρμόζει το ποδήλατο σε μια σχεδία τύπου καταμαράν) θα φτάσουν από τον Εβρο έως τη Γαύδο, για να στηρίξουν τα παιδιά που δίνουν καθημερινά την μάχη της ζωής. Η «Εφ.Συν.» μίλησε με τον εμπνευστή του «Αθλου», Θανάση Τσάκλα, και τους συντελεστές του.

 

• Πώς σας ήρθε στο μυαλό η ιδέα του «Αθλου»;

 

Θ.Τ.: Ηθελα να κάνω κάτι που θα μείνει στην ιστορία και θα βοηθήσει κάποιους ανθρώπους. Το charity στην Ελλάδα είναι λίγο άγνωστο. Εκτός των άλλων έχουμε και κρίση αξιών και δεν θέλουμε να προσφέρουμε πραγματικά στο συνάνθρωπο. Οπως λέει και ο Τάσος Λειβαδίτης: «Κι όταν δεν πεθαίνει ο ένας για τον άλλον, είμαστε κιόλας νεκροί». Η χαρά που παίρνω που θα βοηθήσω κάποιον πιο αδύναμο είναι τεράστια για μένα. Μακάρι να επαναληφθεί του χρόνου και για κάποιο άλλο ίδρυμα. Δεν ήθελα αυτό να περάσει απαρατήρητο.

 

• Ηταν εύκολο να σας πείσει ο Θανάσης να συμμετάσχετε στην προσπάθεια;

 

Α.Τ.: Οταν το άκουσα πρώτη φορά, λέω «Τι σκέφτηκε πάλι;»… Ωστόσο, κατάφερε να με βάλει σε μια διαδικασία να προσπαθήσω για την υπέρβαση. Στην πρώτη ποδηλατική βόλτα που οργάνωσε ο Θανάσης έφτασα 45 λεπτά αργότερα απ’ όλους τους άλλους, αλλά είπα: «Θα το κάνω, δεν θα σταματήσω». Ετσι και τώρα, θα το παλέψω όσο πάει κι ένα βήμα παραπάνω.

 

Ε.Λ.: Δεν έκανα ποδήλατο. Ετρεχα μαραθώνιο και μετά ξεκίνησα τα 20 χιλιόμετρα ποδήλατο, μετά 30, μετά 80… Κάποια στιγμή η ομάδα του Θανάση έκανε 240 χιλιόμετρα εκδρομή και ήμουν η μόνη γυναίκα που πήγε. Οταν μας το ανακοίνωσε ο Θανάσης, είπα κατευθείαν ότι θα πάω, θέλω να το ζήσω. Ειδικά τον διάπλου, που θα είναι κάτι το πρωτόγνωρο.

 

• Πώς θα γίνει ο διάπλους;

 

Θ.Τ.: Δεν το ξέρουμε ούτε εμείς (γελάει). Στη θάλασσα θα είναι το ίδιο ποδήλατο που έχουμε, το οποίο θα προσαρμόσουμε σε μια φουσκωτή σχεδία τύπου καταμαράν με κέντρο βάρους στη μέση, η οποία θα δουλεύει με ποδηλατοκίνηση. Ο πίσω τροχός του ποδηλάτου θα γυρίζει και θα συνδέεται με ένα σύστημα που γυρίζει μια μικρή προπέλα. Αυτό είναι το shuttle bike. Θα διανύσουμε σε ευθεία γραμμή 200 χλμ. στη θάλασσα από το λιμάνι της Πούντας στη Λακωνία μέχρι το Καστέλι της Κρήτης.

 

• Στο πρόσφατο Μουντιάλ μάθαμε για τη φιλία του Γιώργου Σαμαρά με τον μικρό Τζέι. Εχετε κάποιον τέτοιο ξεχωριστό φίλο που να σας δίνει δύναμη;

 

Θ.Τ.: Δεν έχω ένα, αλλά πολλά ξεχωριστά παιδάκια. Ολα τα παιδιά έχουν δικαίωμα να ζήσουν κάτι τέτοιο και το αξίζουν. Εχω γνωρίσει πολλά παιδιά σε ορφανοτροφεία και ως μουσικός έχω κάνει συναυλία σε φυλακές ανηλίκων. Αυτές οι στιγμές θέλω να είναι δικές μας και όχι για να το τραβήξει κάποια κάμερα. Πάντως, θέλω να ευχαριστήσω και τους χορηγούς μας ή απλούς ανθρώπους για τις δωρεές τους, γιατί χωρίς αυτούς ο «Αθλος» δεν θα μπορούσε να γίνει, καθώς το μπάτζετ έχει ξεπεράσει τις 20.000 ευρώ, αφού χρειάζεται υποστήριξη σε ξηρά και θάλασσα και ειδικός εξοπλισμός.

 

• Μπορεί ένας νέος εργαζόμενος με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει να αφιερωθεί σ’ έναν τέτοιο σκοπό. Εσείς παρακινείτε άλλους σε αυτό;

 

Α.Τ.: Είμαι ιδιωτικός υπάλληλος, δουλεύω σε αποθήκη φαρμάκων. Ηταν δύσκολο να συνδυάσουμε προπονήσεις και δουλειά, αλλά το κάναμε κυρίως το Σαββατοκύριακο, ανεξαρτήτως καιρού. Ευτυχώς, οι συνάδελφοί μου έχουν δείξει μεγάλη κατανόηση. Στερήθηκα χρόνο από τους φίλους μου, αλλά πρέπει να προπονηθώ. Η παγίδα του ανθρώπου είναι η τεμπελιά, η αδράνεια.

 

Ε.Λ.: Εχω μαγαζί οπτικών, κάτι που μου αφήνει πολύ λίγο ελεύθερο χρόνο που τον αφιερώνω στις προπονήσεις. Μου στέλνει κόσμος μηνύματα ότι με βλέπουν να κάνω αυτά τα χιλιόμετρα και θέλουν να ξεκινήσουν κι αυτοί το ποδήλατο.

 

Θ.Τ.: Η ζωή είναι μια ασταμάτητη μάχη. Ολοι μας είμαστε απλοί εργαζόμενοι, αλλά καταφέρνουμε να χωρέσουμε στο πρόγραμμά μας και τις προπονήσεις. Ο άθλος είναι κάθε μέρα. Δέχομαι πολλά συγχαρητήρια από ανθρώπους που με ευχαριστούν, γιατί τους βοήθησα στην εξέλιξή τους ως ποδηλάτες, δρομείς κ.λπ. Αυτό με ευχαριστεί.

 

INFO: Ο «Αθλος» θα λάβει χώρα από τις 10 έως τις 21 Αυγούστου. Κατά τη διάρκειά του οι πολίτες θα μπορούν να ενισχύουν μέσω γραπτών μηνυμάτων τον Σύλλογο Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια «Φλόγα». Η ομάδα του «Αθλου» θέλει να ευχαριστήσει θερμά τους Wind Hellas, ΚΤΜ bikes, τη Lalizas life saving, Οπτικά Λυγερού, Ελληνική Ομάδα Διάσωσης και sport24.gr για τη στήριξή τους στο εγχείρημα.

 

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ: Ο Αθανάσιος Τσάκλας είναι τραγουδιστής του συγκροτήματος The Wigs. Πριν από τον «Αθλο» έχει διασχίσει με το ποδήλατό του 15 ευρωπαϊκές χώρες σε έναν μήνα, για να ενισχύσει την «Κιβωτό του Κόσμου» και τον Νοέμβριο του 2013 έτρεξε ξυπόλητος τον Κλασικό Μαραθώνιο Αθηνών για το Χατζηκυριάκειο Ιδρυμα Παιδικής Προστασίας.

 

Scroll to top