Michael-Fallon

08/08/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

ΚΟΣΜΟΣ

Λονδίνο: «Να εγκαταλείψουν οι Βρετανοί το Ιρακινό Κουρδιστάν»

Φόβοι της βρετανικής κυβέρνησης για επιδείνωση της εμπόλεμης κατάστασης στην περιοχή. Δεν σχεδιάζει να επέμβει στρατιωτικά στο Ιράκ το Λονδίνο.
      Pin It

Η Βρετανία κάλεσε σήμερα όλους τους Βρετανούς υπηκόους να εγκαταλείψουν αμέσως τρεις επαρχίες του Ιρακινού Κουρδιστάν (Αρμπίλ, Σουλεϊμανίγια και Ντοχούκ), λόγω της προέλασης των τζιχαντιστών της οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος».

«Το Φόρεϊν Όφις συνιστά να αποφεύγεται κάθε μετακίνηση στις περιοχές αυτές του Ιρακινού Κουρδιστάν που πλήττονται από τις πρόσφατες μάχες. Εάν βρίσκεστε ήδη σε αυτές τις ζώνες, θα πρέπει να φύγετε αμέσως» προειδοποιεί το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας σε ταξιδιωτική οδηγία του.

Η βρετανική κυβέρνηση φοβάται ότι η κατάσταση στην περιοχή μπορεί να επιδεινωθεί πολύ γρήγορα, μετά τις μάχες που σημειώθηκαν τις δύο τελευταίες ημέρες στα νοτιοδυτικά της Αρμπίλ, όπου κατοικούν πολλοί Δυτικοί εργαζόμενοι σε πετρελαϊκές εταιρείες. Ορισμένες από τις εταιρείες αυτές, όπως οι Genel και Afren, ανακοίνωσαν ότι έχουν ξεκινήσει να απομακρύνουν από το Ιρακινό Κουρδιστάν όλο το μη απολύτως απαραίτητο προσωπικό τους, για λόγους ασφαλείας.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας Μάικλ Φάλον είπε ότι μέσα στις επόμενες 48 ώρες πρόκειται να γίνουν ρίψεις τροφίμων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης στο βόρειο Ιράκ, όπου πολλές μειονότητες, όπως οι χριστιανοί και οι Γεζίντι, «απειλούνται από τους τζιχαντιστές».

Ο Φάλον διευκρίνισε ότι το Λονδίνο είναι έτοιμο να παράσχει «τεχνική βοήθεια» στις ΗΠΑ που νωρίτερα βομβάρδισαν τις θέσεις των τζιχαντιστών στο Ιρακινό Κουρδιστάν. Πριν από τους βομβαρδισμούς, οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις είχαν ξεκινήσει τη νύχτα μια επιχείρηση παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας σε κατοίκους του βορείου Ιράκ που έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους για να γλιτώσουν από τις συγκρούσεις.

«Αποφασίσαμε σήμερα να βοηθήσουμε τις ΗΠΑ στην επιχείρηση παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας που ξεκίνησαν χθες. Θα κάνουμε και εμείς ρίψεις εφοδίων, κάτι που ελπίζουμε ότι θα γίνει μέσα στις επόμενες 48 ώρες, για να βοηθήσουμε κυρίως αυτούς που έχουν παγιδευτεί σε ορεινές περιοχές», είπε ο Φάλον.

Ο υπουργός επιβεβαίωσε πάντως ότι το Λονδίνο δεν σχεδιάζει να επέμβει στρατιωτικά στο Ιράκ.

 

efsyn.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Scroll to top