08/08/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΚΦΡΑΣΗ

      Pin It

ΕΝΦΙΑ και δόμηση

 

Ο ΕΝΦΙΑ χτύπησε! Ανάμεσα στις άλλες εξοργιστικές εκπλήξεις για τον δύστυχο μικρομεσαίο φορολογούμενο -ίσως η πιο εξοργιστική- είναι η φορολόγηση του αδόμητου τμήματος του οικοπέδου. Τιμωρείται δηλαδή, αντί να επιβραβεύεται, που συμβάλλει στην ανακούφιση της περιοχής του από την υπερβολική πληθυσμιακή πυκνότητα που προκύπτει από την εξάντληση του συντελεστή – ιδίως στις μεγάλες πόλεις και δη στο λεκανοπέδιο της Αθήνας.

 

Είναι σαν να του λέει η πολιτεία: «Φταις που δεν έχτισες όλη την επιφάνεια που είχες δικαίωμα, πρέπει λοιπόν να τιμωρηθείς και αυτό κάνω!»

 

Σε ευνομούμενες πολιτείες, όπως π.χ. η σουηδική, η εξάντληση του συντελεστή θεωρείται πράξη αντικοινωνική και δεν ενθαρρύνεται. Αντίθετα, θεωρείται κοινωνικά αξιέπαινη η μη εξάντληση του συντελεστή.

 

Και, επιτέλους, μπορεί ο πολίτης απλούστατα να μην είχε λεφτά να χτίσει όλη την επιτρεπόμενη δόμηση. Πρέπει γι’ αυτό να τιμωρηθεί;

 

Προσπαθώ να μπω στη λογική των πασάδων που διοικούν αυτό το βιλαέτι αλλά δεν τα καταφέρνω να βρω τίποτα άλλο από την εισπρακτική λογική. Ενα ακόμα χαράτσι για λογαριασμό του δανειστή-σουλτάνου.

 

Ως πότε, παλικάρια;

 

Kάνω έκκληση στους συλλόγους αρχιτεκτόνων και πολεοδόμων να πάρουν θέση.

 

Ανδρέας Δάνος, αρχιτέκτονας

 

………………………………………………………………………………………………………………………………….

 

Λειτουργία μουσείων

 

Ο κ. πρωθυπουργός, προσπαθώντας να αντιστρέψει το δυσμενές για τη χώρα μας κλίμα και να δημιουργήσει καλύτερους όρους για τη βαρύτερη βιομηχανία της χώρας μας, τον τουρισμό, ανακοίνωσε τη λειτουργία των μουσείων από τις 8 π.μ. έως τις 8 μ.μ. Εξάλλου σε πραγματοποιηθείσα σύσκεψη για την τουριστική περίοδο ζήτησε τη σύμπραξη όλων -αρμόδιων υπηρεσιών και πολιτών- για την όσο το δυνατόν καλύτερη φιλοξενία και εξυπηρέτηση των εκατομμυρίων τουριστών που αναμένεται να έρθουν και φέτος στη χώρα μας. Στον τομέα της εξυπηρέτησης των τουριστών, σε οιαδήποτε μεγαλούπολη του κόσμου, βασικό ρόλο διαδραματίζουν οι αστικές συγκοινωνίες. Αξίζει, λοιπόν, να πληροφορηθεί τόσο ο κ. πρωθυπουργός αλλά και οι αρμόδιοι υπουργοί Τουρισμού και Συγκοινωνιών και ο κ. δήμαρχος Αθηναίων (άραγε υπάρχει;) με ποιον τρόπο η διοίκηση του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Αθήνας (ΟΑΣΑ) έχει υλοποιήσει την παραπάνω πρωθυπουργική εντολή αλλά και την κυβερνητική πολιτική για την καλύτερη φιλοξενία των τουριστών: Με απόφασή της, λοιπόν, έχει διακόψει από τις 05-05-2013 τα κυριακάτικα δρομολόγια των μπλε λεωφορείων της γραμμής «060» Αρχαιολογικό Μουσείο -Ακαδημία – Λυκαβηττός! Η γραμμή αυτή (μίνι-μπας) είναι η μοναδική που εξυπηρετεί -εκτός των χιλιάδων κατοίκων της ευρύτερης περιοχής του Λυκαβηττού- και χιλιάδες ξένους επισκέπτες της πόλης μας -ιδίως μάλιστα το καλοκαίρι- οι οποίοι ανεβαίνουν στον λόφο του Λυκαβηττού για να θαυμάσουν την Αθήνα από ψηλά. Μάλιστα η γραμμή «060» αναγράφεται σ’ όλους τους τουριστικούς οδηγούς της Αθήνας, οι δε τουρίστες με τους ξενόγλωσσους οδηγούς στα χέρια τους αναζητούν, τις Κυριακές, τα λεωφορεία της γραμμής αυτής, η οποία πραγματοποιούσε ένα δρομολόγιο ανά ώρα από το Αρχαιολογικό Μουσείο προς τον Λυκαβηττό! Δηλαδή ο ΟΑΣΑ «εξοικονόμησε» δύο βάρδιες οδηγών! Βαθυστόχαστη, πράγματι, οικονομία! Αντιθέτως, με τη λειτουργία της πιο πάνω γραμμής και τις Κυριακές και μάλιστα φέτος, που το τουριστικό κύμα στην πρωτεύουσα είναι πολύ μεγάλο, ο ΟΑΣΑ θα πραγματοποιούσε πολύ μεγάλες εισπράξεις.

 

Είναι, μετά τα ανωτέρω, άμεση ανάγκη ο αρμόδιος υπουργός, αφού ζητήσει την άμεση παραίτηση την υπευθύνων του ΟΑΣΑ, λόγω της υπονόμευσης της κυβερνητικής πολιτικής, να διατάξει την επαναλειτουργία τής πιο πάνω γραμμής η οποία μάλιστα, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ξένων επισκεπτών της πόλης μας, πρέπει να φτάνει έως το θέατρο του Λυκαβηττού.

 

Οι κ. υπεύθυνοι του ΟΑΣΑ, ο κ. δήμαρχος της Αθήνας και οι αρμόδιοι υπουργοί Μεταφορών και Τουρισμού έχουν, πλέον, τον λόγο.

 

Ευχαριστούμε για τη φιλοξενία,

 

Aντώνης Μαλλικούρτης, Πάνος Δημόπουλος, Καρανάσος Δημήτρης και πολλοί κάτοικοι της περιοχής

 

……………………………………………………………………………………………………………………………..

 

Κατασχέσεις ζωής

 

Αλήθεια, τι θα γίνει με όλο αυτό το κλίμα τρομοκρατίας από τη συγκυβέρνηση των κλεπτών και των απατεώνων; Για πόσο ακόμη θα μας ληστεύουν, θα μας παίρνουν σπίτια και μισθούς με το έτσι θέλω οι κύριοι υπεύθυνοι της ελληνικής κρίσης κι εμείς θα τους ανεχόμαστε αμίλητοι, ακούνητοι και πλήρως αποβλακωμένοι;

 

Σαράντος Σταυρινός (45 ετών, άνεργος με πτυχία και μεταπτυχιακά από 4 διαφορετικά πανεπιστήμια εσωτερικού και εξωτερικού).

 

ΥΓ.: Πρώτη φορά μία τύποις κυβέρνηση, στα παγκόσμια χρονικά, μισεί τόσο πολύ σε βαθμό εκδικητικότητας τους υπηκόους της…

 

…………………………………………………………………………………………………………………………………..

 

«Τελειότητα»

 

Πορεία με γνώμονα το πάθος και την ορμή. Με πάθος συνεχίζεται το μοναδικό καλοκαίρι. Περισυλλογή και αυθορμητισμός. Λίγες στιγμές με σύνεση και λησμονιά. Ο φόβος δεν υπάρχει πια. Είναι ένα φάντασμα που περιπλανιέται στην άβυσσο του ψεύδους. Σύστημα χωρίς σκέψη. Απομένουν μόνο οι εικόνες των ψευδαισθήσεων. Και αυτές χαμένες στα συντρίμμια της λογικής αναζητούν τον δικό τους δρόμο για την τελειότητα. Μια τελειότητα που πηγάζει από τη γύμνια των ιδεών. Ματαιότητα.

 

Αλέξιος Μαυρουδής

 

 

 

 

 

 

Scroll to top