Η γειτονιά Ζαϊτούν στην πόλη της Γάζας δέχτηκε το πρώτο βαρύ αεροπορικό χτύπημα μετά τη λήξη της εκεχειρίας

REUTERS/Siegfried Modola

10/08/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο πόλεμος επέστρεψε

ΓΑΖΑ - «Δεν συναντήθηκαν» στις διαπραγματεύσεις που διοργάνωσε η Αίγυπτος οι «κόκκινες γραμμές» Παλαιστινίων και Ισραηλινών. Επανάληψη των συνομιλιών ζητά το Κάιρο.
      Pin It

Του Νικόλα Ζηργάνου

 

Λίγα λεπτά μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων στο Κάιρο και τη λήξη της 72ωρης εκεχειρίας χθες στις οκτώ το πρωί, τοπική ώρα, η Ισλαμική Τζιχάντ εξαπέλυσε δέκα ρουκέτες κατά του Ισραήλ, που ανταπέδωσε βομβαρδίζοντας από ξηράς και αέρος 40 «στόχους» στη Γάζα. Η παλαιστινιακή αντιπροσωπεία στο Κάιρο, μετά από ολονύκτιες διαπραγματεύσεις, είχε απορρίψει τα χαράματα ομόφωνα την αιγυπτιακή πρόταση (την οποία υποστήριζαν το Τελ Αβίβ και η Ουάσιγκτον) για παράταση της εκεχειρίας, γιατί το Ισραήλ είχε απορρίψει τα βασικά αιτήματα των Παλαιστινίων, μεταξύ των οποίων την άρση του αποκλεισμού της Γάζας, ενώ έθετε απαράδεκτους, όπως τους χαρακτήρισαν οι Παλαιστίνιοι, όρους, όπως η αποστρατιωτικοποίηση της Γάζας και ο αφοπλισμός των παλαιστινιακών οργανώσεων από τα βαρέα όπλα που κατέχουν. Το Ισραήλ ανακάλεσε τους εφέδρους που είχε αρχίσει να αποδεσμεύει μετά την αποχώρηση των χερσαίων δυνάμεων από το έδαφος της Γάζας και έθεσε τις δυνάμεις του στα σύνορα σε ετοιμότητα. Ηδη αναφέρθηκαν οι πρώτες απώλειες από τη χθεσινή επανάληψη των εχθροπραξιών, που όμως, μέχρι χθες το βράδυ, δεν είχαν λάβει χαρακτήρα εκατέρωθεν γενικευμένης επίθεσης. Ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη και τεθωρακισμένα βομβάρδισαν την πόλη της Γάζας, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένα 10χρονο παιδί και να τραυματιστούν πέντε άτομα κοντά σε τζαμί. Χιλιάδες κάτοικοι στα περίχωρα της πόλης της Γάζας και το Μπέιτ Χανούν άρχισαν και πάλι να εγκαταλείπουν τις εστίες τους από τον φόβο νέων βομβαρδισμών.

 

Από τις δεκάδες ρουκέτες και τους όλμους που εξαπέλυσαν οι παλαιστινιακές οργανώσεις, τραυματίστηκαν τρεις Ισραηλινοί: δύο πολίτες και ένας στρατιώτης.

 

Πάντως, τόσο η Χαμάς όσο και η Ισλαμική Τζιχάντ άφησαν ανοιχτό το παράθυρο των διαπραγματεύσεων στο Κάιρο και τόνισαν ότι «θα συνεχιστούν οι προσπάθειες να επιτευχθούν τα δίκαια αιτήματα του παλαιστινιακού λαού». Αργά χθες το απόγευμα, αιγυπτιακές πηγές ανέφεραν ότι «έχουν συμφωνηθεί λύσεις στα μεγάλα θέματα και απομένουν προς επίλυση δευτερεύοντα ζητήματα». Ωστόσο, δεν έδωσαν διευκρινίσεις αν έχουν συμφωνήσει όλες οι πλευρές, καθώς στην αρχή των εχθροπραξιών το Κάιρο είχε αφήσει να διαρρεύσει ότι υπήρχε συμφωνία Ισραηλινών-Παλαιστινίων για τη Γάζα, την οποία στη συνέχεια διέψευσε και αρνήθηκε η Χαμάς. Στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα εξακολουθούν να βρίσκονται μέλη της παλαιστινιακής αντιπροσωπείας, όχι όμως και η ισραηλινή πλευρά, που αποχώρησε μετά το αδιέξοδο και λίγη ώρα πριν από το πέρας της 72ωρης εκεχειρίας.

 

Το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου απηύθυνε χθες γραπτή έκκληση στις δύο πλευρές να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να επαναλάβουν αμέσως τις συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός. Την πρόταση να συνεχιστούν οι συνομιλίες υποστήριξε και η Παλαιστινιακή Αρχή. Ανοιχτό παράθυρο άφησε και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος δήλωσε ότι δεν είναι βέβαιος «ότι η μάχη έχει τελειώσει». «Οφείλουμε να βρούμε μια ειρηνική λύση, εάν μπορούμε», υποστήριξε ο Νετανιάχου προσθέτοντας (παρά τις μέχρι στιγμής τεράστιες και δυσανάλογες απώλειες αμάχων της παλαιστινιακής πλευράς) ότι «το Ισραήλ δεν έχει τίποτα εναντίον του λαού της Γάζας» και πως «θέλει να τον βοηθήσει να απαλλαγεί από την τρομακτική τυραννία της Χαμάς».

 

Το Ισραήλ ζήτησε χθες και επισήμως τη μεσολάβηση του Ερυθρού Σταυρού για να ανακτήσει τις σορούς δύο Ισραηλινών στρατιωτών που σκοτώθηκαν στη Γάζα την περίοδο πριν από την εκεχειρία, ενώ το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ ετοιμάζεται να ανακηρύξει τη Λωρίδα της Γάζας «εχθρικό έδαφος», προκειμένου να αποφύγει τυχόν αγωγές για αποζημιώσεις από τις οικογένειες των θυμάτων και των Παλαιστινίων που καταστράφηκαν τα σπίτια τους από τους βομβαρδισμούς.

 

Ρόλο στη διευθέτηση της κρίσης άρχισε να παίζει και η -ανύπαρκτη μέχρι στιγμής- Ευρωπαϊκή Ενωση, που η βασική συμβολή της έπειτα από κάθε ισραηλινή επίθεση κατά των Παλαιστινίων είναι να προσφέρει οικονομική βοήθεια για την ανοικοδόμηση των κτιρίων που καταστράφηκαν, μέχρι να έρθει η νέα επίθεση και να επαναληφθεί η σισύφεια επιχείρηση αποκατάστασης των υλικών ζημιών.

 

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ, κατέθεσε γραπτώς στους Αιγύπτιους μεσολαβητές, στους Ισραηλινούς και την Παλαιστινιακή Αρχή, κοινή πρόταση της Γερμανίας, της Βρετανίας και της Γαλλίας, σύμφωνα με την οποία θα αναλάβει τον έλεγχο των διερχόμενων αγαθών από το πέρασμα της Ράφα (τη μοναδική συνοριακή δίοδο μεταξύ Αιγύπτου και Γάζας) και από δύο συνοριακούς σταθμούς μεταξύ Ισραήλ και Γάζας, ευρωπαϊκή δύναμη η οποία θα έχει εντολή από τον ΟΗΕ. Ανάλογη πρόταση είχε κάνει και ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Αβιγκντορ Λίμπερμαν. Η ευρωπαϊκή δύναμη θα έχει, σύμφωνα με την πρόταση Σταϊνμάγερ, την εντολή να αποτρέπει την είσοδο στη Γάζα όπλων και υλικών που μπορεί να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή τούνελ ή ρουκετών. Η Ε.Ε. είχε στείλει το 2005 δύναμη 70 αστυνομικών στη Ράφα για συνοριακό έλεγχο, όμως η αποστολή ανακλήθηκε τον Ιούνιο του 2007, όταν η Χαμάς απέκτησε τον πλήρη έλεγχο της Λωρίδας.

 

Scroll to top