10/08/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ανέμου λόγια και ήχοι στο Γαύριο

Η εγκατάσταση αιολικού πάρκου είναι το θέμα της έκθεσης γελοιογραφίας που λειτουργεί ήδη από το περασμένο Σάββατο.
      Pin It

Της Μάγδας Κλαυδιανού

 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΗΣΥπάρχει ένα αυγουστιάτικο ραντεβού στην Ανδρο που δεν γίνεται να το χάσεις αν βρίσκεσαι αυτόν τον καιρό στο νησί. Το δίνει κάθε χρόνο ο Φιλοπρόοδος Ομιλος «Το Γαύριο», τα μέλη του οποίου, ανήσυχα πνεύματα γαρ, διοργάνωσαν και φέτος τη σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων «Γαυριώτικα 2014». Το Γαύριο, όπως θα ’λεγε και ένας νεόκοπος πολιτικός αρχηγός, έχει μέσα του τη λέξη «αύριο». Με αφορμή, λοιπόν, τα σχέδια για τη μελλοντική εγκατάσταση αιολικού πάρκου στην Ανδρο και επειδή κανείς δεν μπορεί να αποδώσει καλύτερα από έναν σκιτσογράφο τον κίνδυνο που ενέχει αυτή η προοπτική, ήδη από το περασμένο Σάββατο 2 Αυγούστου (και έως τις 27 του μήνα, στην Αγορά κοντά στα Αρτοποιεία) λειτουργεί έκθεση γελοιογραφίας με θέμα «Ανεμογεννήτριες – Αιγιαλός»: εννέα καταξιωμένοι Ελληνες σκιτσογράφοι –BAS, Π. Ζερβός, Γ. Ιωάννου, Γ. Καλαϊτζής, Ηλ. Μακρής, Π. Μαραγκός, Κ. Μητρόπουλος, Α. Πετρουλάκης και Στάθης– καυτηριάζουν και σατιρίζουν τα φλέγοντα αυτά ζητήματα με σκίτσα αιχμηρά, όπως τα πτερύγια των ανεμογεννητριών.

 

Στο ίδιο πλαίσιο, στις 23 του μήνα, 8 το βράδυ, οι Ενεργοί Πολίτες και Φορείς της Ανδρου διοργανώνουν ενημερωτική εκδήλωση (έξω από την αίθουσα της έκθεσης γελοιογραφίας) με θέμα «Αιολική ενέργεια βιομηχανικής κλίμακας και επιπτώσεις στην Ανδρο». Για να μη γίνει ο ανδριώτικος αέρας λίβας που θα κάψει την ομορφιά του νησιού. Αλλωστε, οι αιολικές αυτές μηχανές που γεννούν ανέμους… θρέφουν θύελλες αντιδράσεων.

 

Το Γαύριο, όμως, έχει μέσα του και το σήμερα και το στολίζει με μουσικές του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, ο οποίος, πάνω από τριάντα χρόνια τώρα πρωταγωνιστεί στην ελληνική μουσική σκηνή. Στη συναυλία που θα δώσει στο προαύλιο του Δημοτικού Σχολείου Γαυρίου στις 10 το βράδυ του Σαββάτου 16 Αυγούστου θα συμμετάσχει εκτάκτως o Τζίμης Πανούσης για να ταράξει τα νερά με το βιτριολικό και «ανάδελφο» χιούμορ του.

 

Επειδή, όπως είναι φυσικό, το Γαύριο κρατάει μέσα του και το χθες, το ανδριώτικο παραδοσιακό γλέντι δεν θα μπορούσε να λείπει, με ντόπιους οργανοπαίχτες όπως οι Σταύρος Λαρίος – βιολί, Γιώργος Ρέρρας – λαούτο και Γιώργος Κατσίκης – κιθάρα (απόψε από τις 9.30 και μετά).

 

Scroll to top