Ο Μπαράκ Ομπάμα ενέκρινε μετά τις τελευταίες εξελίξεις αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ κατά του Ισλαμικούθ Κράτους 

REUTERS/Larry Downing

10/08/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Επιστρέφουν στο Ιράκ οι Αμερικανοί

Την ώρα που πλησιάζει η πολιτική αλλαγή στη Βαγδάτη και το Ισλαμικό Κράτος πιέζει τους Κούρδους στα βόρεια, ο Αμερικανός πρόεδρος ενέκρινε την επέμβαση της πολεμικής αεροπορίας των ΗΠΑ, με παράλληλη ρίψη ανθρωπιστικής βοήθειας.
      Pin It

Του Δημήτρη Σ. Φαναριώτη

 

Στοχευμένες αεροπορικές επιδρομές εναντίον των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους στο Βόρειο Ιράκ εξαπέλυσε χθες το απόγευμα η αμερικανική πολεμική αεροπορία, με στόχο την προστασία των δεκάδων χιλιάδων Γεζίδων αλλά και χριστιανών, οι οποίοι εξαναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους προκειμένου να γλιτώσουν από τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους. Τουλάχιστον δυο F-18 έπληξαν θέσεις του πυροβολικού των τζιχαντιστών οι οποίοι βομβάρδιζαν θέσεις Κούρδων και απειλούσαν και το αμερικανικό προσωπικό που εδρεύει στην πόλη Αρμπίλ.

 

Αεροπορικές επιδρομές

 

Τη διεξαγωγή των επιδρομών, με παράλληλη ρίψη ανθρωπιστικής βοήθειας από στρατιωτικά αεροσκάφη στον άμαχο πληθυσμό που βρίσκεται αποκλεισμένος στις περιοχές αυτές, είχε εγκρίνει νωρίτερα ο πρόεδρος Ομπάμα, στη διάρκεια συνεδρίασης με συμβούλους της Εθνικής Ασφάλειας.

 

Οι επιχειρήσεις αυτές είναι οι πρώτες που διεξάγονται από τα τέλη του 2011, όταν τα αμερικανικά στρατεύματα αποχώρησαν από το Ιράκ, και ο Ομπάμα έκανε σαφές ότι δεν σκοπεύει να αποστείλει στην περιοχή χερσαίες δυνάμεις και δεν έχει πρόθεση να εμπλακεί και πάλι σε πόλεμο στο Ιράκ. Τα τελευταία 24ωρα πολλές δεκάδες χιλιάδες μέλη της θρησκευτικής μειονότητας των Γεζίδων αναγκάστηκαν να καταφύγουν στα βουνά περιμετρικά της πόλης Σιντζάρ, όπου παραμένουν αποκλεισμένοι, μετά από τις επιθέσεις των ενόπλων του Ι.Κ. Μετά την προειδοποίηση του ΟΗΕ για επικείμενη ανθρωπιστική τραγωδία στο Βόρειο Ιράκ, χθες πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο έκτακτη συνεδρίαση, υπό την προεδρία του υπουργού Αμυνας Μάικλ Φάλον, για την κατάρτιση σχεδίου αποστολής βοήθειας στους πρόσφυγες.

 

Οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους έχουν καταφέρει να καταλάβουν περίπου 15 πόλεις στο Βόρειο Ιράκ, υποστηρίζουν ότι ελέγχουν φράγμα βόρεια της Μοσούλης και επομένως την ηλεκτροδότηση και την υδροδότηση σε μια τεράστια περιοχή και έχουν στήσει οδοφράγματα στα σύνορα με το Κουρδιστάν.

 

Με την πολιτική κατάσταση στη Βαγδάτη να παραμένει επικίνδυνα στάσιμη, παρέμβαση έκανε χθες ο κορυφαίος σιίτης θρησκευτικός ηγέτης αγιατολάχ Αλι αλ Σιστάνι, κλιμακώνοντας τις πιέσεις προς τον απερχόμενο πρωθυπουργό Μάλικι να εγκαταλείψει επιτέλους τον θώκο του. «Οι πολιτικοί, οι οποίοι αγκιστρώνονται στα αξιώματά τους, διαπράττουν βαρύ αμάρτημα» είπε ο Σιστάνι παροτρύνοντας έτσι τον Μάλικι να μη διεκδικήσει τρίτη θητεία. Ο Σιστάνι ζήτησε από τους συμπατριώτες του να ενωθούν για να αντιμετωπίσουν τον «μεγάλο κίνδυνο» που εγείρουν οι σουνίτες ισλαμιστές μαχητές, η προέλαση των οποίων έχει θορυβήσει την κυβέρνηση στη Βαγδάτη και τον βασικότερο σύμμαχό της, την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

 

Scroll to top