10/08/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Επιχείρηση Μαζιώτης στο «Παπανικολάου»

Μεταφέρθηκε από τις φυλακές Διαβατών, όπου η περίθαλψη αποτελεί... άγνωστη λέξη, στο νοσοκομείο, χωρίς να τον αντιληφθεί ούτε το προσωπικό, παρότι συνοδευόταν από ισχυρή αστυνομική δύναμη.
      Pin It

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Του Νίκου Φωτόπουλου

 

Δεν πήραν χαμπάρι ούτε οι γιατροί… Κάτω από άκρα μυστικότητα και υπό ισχυρή αστυνομική δύναμη, διακομίστηκε χθες το απόγευμα από τις φυλακές Διαβατών στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης ο κρατούμενος για υποθέσεις τρομοκρατίας, Νίκος Μαζιώτης. Η πομπή της αστυνομίας, που αποτελούνταν από άνδρες της ομάδας Ζ, δυνάμεις της ΟΠΚΕ (Ομάδα Πρόληψης Καταστολής Εγκληματικότητας) και πάνοπλους άνδρες της Αντιτρομοκρατικής, ξεκίνησε από τα Διαβατά λίγο πριν από τις 2 το μεσημέρι και αστραπιαία κατέφθασε στο νοσοκομείο «Παπανικολάου», όπου ο Μαζιώτης θα υποβληθεί σε εξετάσεις, λόγω του τραυματισμού του κατά τη διάρκεια της σύλληψής του στο Μοναστηράκι.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, καθώς επίσημη ενημέρωση δεν υπήρξε, συγκεκριμένοι γιατροί είχαν ειδοποιηθεί, για να κάνουν τις εξετάσεις του και να αφαιρέσουν τα ράμματα από τη χειρουργική επέμβαση στην οποία είχε υποβληθεί, μετά τον τραυματισμό του στο χέρι κατά τη διάρκεια της συμπλοκής με αστυνομικούς, στην οδό Ερμού στην Αθήνα. Οι υπόλοιποι γιατροί και το προσωπικό του νοσοκομείου δεν αντιλήφθηκαν τίποτε! Ως αργά το απόγευμα, άγνωστο παρέμενε αν ο Μαζιώτης θα νοσηλευόταν φρουρούμενος στο νοσοκομείο ή θα επέστρεφε αυθημερόν στο ισόγειο κελί των ασφυκτικά γεμάτων Δικαστικών Φυλακών Διαβατών, όπου κρατείται μαζί με άλλους τρεις ποινικούς κατάδικους, από τις 26 Ιουλίου.

 

Χωρίς περίθαλψη

 

Γεγονός είναι πως στα Διαβατά η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των κρατουμένων χαρακτηρίζεται ανεπαρκής ακόμη κι από τους ίδιους τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους, αφού δεν υπάρχει μόνιμος γιατρός ούτε νοσηλευτικό προσωπικό. «Στα σοβαρά περιστατικά, αναγκαζόμαστε να διακομίσουμε τον ασθενή κρατούμενο σε κάποιο εφημερεύον νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, όπου δεν υπάρχουν καν ειδικά δωμάτια με τα απαιτούμενα μέτρα ασφαλείας, για νοσηλεία.

 

Η ειδική πτέρυγα που κατασκευάστηκε πριν από χρόνια στο νοσοκομείο “Παπανικολάου” δεν λειτούργησε ποτέ», λένε δεσμοφύλακες, που μάλιστα έχουν συμπεριλάβει το θέμα ως συνδικαλιστική διεκδίκηση στις πρόσφατες απεργιακές κινητοποιήσεις τους. Υπό αυτές τις συνθήκες, ο Νίκος Μαζιώτης, όπως άλλωστε και οι άλλοι κρατούμενοι στα Διαβατά, αντιμετωπίζουν μια σειρά προβλήματα, όπως:

 

*Δυσκολία πρόσβασης στο νοσοκομεία και στην υγειονομική περίθαλψη. Συνήθως απαιτείται μεγάλη αναμονή για μια επίσκεψη στο νοσοκομείο, ακόμη και αν οι κρατούμενοι πάσχουν από σοβαρές ασθένειες.

 

*Ελλειψη φαρμάκων. Ο γιατρός-επισκέπτης των φυλακών χορηγεί μόνο… ό,τι έχει. Κρατούμενοι με βαριά χρόνια νοσήματα δεν μπορούν να ακολουθήσουν την ενδεδειγμένη θεραπεία τους.

 

*Κελιά-κλουβιά, όπου οι κρατούμενοι διαμένουν κυριολεκτικά ο ένας επάνω στον άλλον, με τις κατσαρίδες να κάνουν «πάρτι», όχι μόνο στα πατώματα, αλλά και στα κλινοσκεπάσματα.

 

*Και βέβαια καμιά σκέψη για άδειες μετά την απόδραση του Χριστόδουλου Ξηρού, όταν το συμβούλιο των φυλακών Διαβατών άρχισε να «κόβει» δραστικά τις σχετικές αιτήσεις των δικαιούχων κρατουμένων, χωρίς ουσιαστικό λόγο. Αν και είναι από εκείνα τα σωφρονιστικά καταστήματα όπου σχεδόν ποτέ δεν παραβιάστηκαν άδειες, ο πέλεκυς έπεσε βαρύς στα ελάχιστα δικαιώματα των φυλακισμένων.

 

Στις φυλακές των Διαβατών ο Νίκος Μαζιώτης εκτίει ποινή κάθειρξης 125 ετών, που του έχει επιβληθεί για τη συμμετοχή του στον «Επαναστατικό Αγώνα», ενώ σε βάρος του εκκρεμούν κατηγορίες για πέντε κακουργήματα μετά την επεισοδιακή σύλληψή του στο κέντρο της Αθήνας.

 

Scroll to top