10/08/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΑΡΧΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ

Μεγαλύτερος φόρτος εργασίας, χωρίς προσωπικό και κονδύλια

      Pin It

Της Μαρίας Δήμα

 

Σοβαρά προβλήματα στη στελέχωση με επιστημονικό -κυρίως- προσωπικό, αλλά και στα οικονομικά της, αντιμετωπίζει η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, η οποία -παρά τις δυσκολίες- επικεντρώνεται στην ομαδοποίηση και συστηματική εξέταση υποθέσεων, αλλά και στην προληπτική δράση και ενημέρωση των πολιτών και των υπευθύνων επεξεργασίας.

 

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της ανεξάρτητης Αρχής που δόθηκε στη δημοσιότητα, ο αριθμός των υποθέσεων που εξετάζει κάθε χρόνο προσμετράται σε χιλιάδες, ενώ την ίδια στιγμή ο ολοένα και μειούμενος προϋπολογισμός της, σε συνδυασμό με τις τεράστιες ελλείψεις σε έμψυχο δυναμικό, προκαλούν ανυπέρβλητα εμπόδια στην ταχεία διεκπεραίωσή τους.

 

Οπως αναφέρουν τα στοιχεία της ετήσιας έκθεσης για το 2013 (πριν από λίγες μέρες παραδόθηκαν στον πρόεδρο της Βουλής), ο προϋπολογισμός της Αρχής διαμορφώθηκε στα 1,8 εκατ. ευρώ, μειωμένος κατά περίπου 18% σε σχέση με το 2012 και κατά περίπου 38% σε σχέση με τον προϋπολογισμό του 2010.

 

Την ίδια στιγμή, η ελλιπής στελέχωση που χαρακτηρίζει την Αρχή από την ίδρυσή της παρουσιάζει επιδείνωση τα τελευταία χρόνια, καθώς αποχώρησαν ειδικοί επιστήμονες και υπήρχε αδυναμία αναπλήρωσής τους. Σε αντιδιαστολή, όπως επισημαίνεται στην έκθεση, η εφαρμογή της νέας κοινοτικής οδηγίας για την προστασία των προσωπικών δεδομένων θα δημιουργήσει μεγαλύτερο όγκο εργασιών, καθώς θα υπάρχει πλέον η απαίτηση για συνεργασία της ΑΠΔΠΧ με αντίστοιχες Αρχές άλλων κρατών-μελών μέσα σε ασφυκτικά περιορισμένες χρονικές προθεσμίες.

 

Η έκθεση επισημαίνει ότι θα πρέπει να αυξηθεί ο αριθμός και το εύρος των διοικητικών ελέγχων σε υπεύθυνους επεξεργασίας κρίσιμης σημασίας, όπως είναι τα υπουργεία Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Οικονομικών, Μεταφορών και Υποδομών και Κοινωνικής Ασφάλισης, καθώς και στα νοσοκομεία και τις ασφαλιστικές εταιρείες.

 

Παρά το γεγονός ότι από τα στατιστικά στοιχεία που παρουσιάζονται στην ετήσια έκθεση παρατηρείται μια τάση σταθεροποίησης των προσφυγών/ καταγγελιών και ερωτημάτων προς την Αρχή, χιλιάδες εξακολουθούν να παραμένουν οι υποθέσεις σε εκκρεμότητα.

 

Ετσι λοιπόν, από τα συνολικά 7.746 έγγραφα που εισήλθαν τον περασμένο χρόνο (ο αντίστοιχος αριθμός για το 2012 ήταν 7.461), κατέστη δυνατόν να διεκπεραιωθούν μόνο οι 2.486 υποθέσεις. Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι ο αριθμός των διεκπεραιωμένων υποθέσεων αυξήθηκε κατά περίπου 10% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο αριθμό του προηγούμενου έτους. Επίσης, συνολικά η Αρχή επέβαλε πρόστιμα ύψους 315.000 ευρώ.

 

Scroll to top