REUTERS/Alexei Nikolsky/RIA Novosti

10/08/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πούτιν: Από πού ψωνίζουμε και τι

Σήμερα αναμένεται να εξειδικεύσει η Ρωσία το εμπάργκο σε ευρωπαϊκά προϊόντα. Ανοιχτό το ενδεχόμενο για εξαιρέσεις.
      Pin It

Της Αρτέμιδος Σπηλιώτη

 

Η πολιτική ελίτ και οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών κάνουν διακοπές και η ευρωπαϊκή πραγματική οικονομία βουλιάζει από τις κυρώσεις που επέβαλε η Μόσχα στην Ε.Ε.

 

Σήμερα, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να εξειδικευθεί περαιτέρω το προεδρικό διάταγμα που αφορά την απαγόρευση εισαγωγών από την Ε.Ε. στη Ρωσία και περιλαμβάνει πέντε ομάδες προϊόντων διατροφής. Ο κατάλογος περιλαμβάνει κρέας και αλλαντικά, θαλασσινά, λαχανικά, φρούτα, γαλακτοκομικά και συνοδεύεται από τους κωδικούς εισαγωγής τους. Επί του παρόντος δεν περιλαμβάνονται οι παιδικές τροφές, τα αλκοολούχα ποτά (όπως το κρασί) και το ελαιόλαδο, υπάρχουν όμως οι ελιές και τα οπωροκηπευτικά. Οι πληροφορίες, ωστόσο, αναφέρουν ότι η Μόσχα μπορεί να επικαλεστεί τις διμερείς συμφωνίες που έχει συνάψει με κράτη-μέλη της Ε.Ε. και να εξαιρέσει από το εμπάργκο προϊόντα που προέρχονται από τις χώρες αυτές.

 

Αν η Ρωσία αποφασίσει κάτι τέτοιο, δεν θα είναι γιατί θέλει να… τιμήσει τις διμερείς σχέσεις επικαλούμενη από «ορθοδοξία» μέχρι αλληλεγγύη στις ευρωπαϊκές χώρες που αντιμετωπίζουν οικονομική κρίση. Στόχος της Μόσχας, αν προχωρήσει σε «επιλεκτικό» εμπάργκο, θα είναι να προκαλέσει ισχυρούς τριγμούς στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα και να θέσει εν αμφιβόλω την υποτιθέμενη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.

 

Ακόμα όμως κι αν το εμπάργκο επιβληθεί χωρίς εξαιρέσεις, είναι σαφές ότι Βερολίνο και Βρυξέλλες θα βρεθούν αντιμέτωπες με σκληρή κριτική, καθώς σύρθηκαν πίσω από το άρμα των ΗΠΑ χωρίς να λάβουν υπόψη τους τον «λογαριασμό» των επιπτώσεων. Κι όλα αυτά τη στιγμή που η οικονομία τής Ε.Ε. βρίσκεται σε ανησυχητικά παρατεταμένη στασιμότητα.

 

Τα ελληνικά προϊόντα

 

Ο αναπληρωτής πρόεδρος των Ευρωεπιμελητηρίων (Eurochambres) Κ. Μίχαλος ανακοίνωσε ότι δρομολογείται η υποβολή κοινού αιτήματος από την πλευρά των ευρωπαϊκών επιμελητηρίων προς τις κυβερνήσεις τους και την Ευρωπαϊκή Ενωση, ώστε σε περίπτωση αποτυχίας των ευρωπαϊκών διαπραγματεύσεων με τη ρωσική πλευρά, να ληφθούν τα απαραίτητα αντισταθμιστικά μέτρα για την άμβλυνση των επιπτώσεων στις ευρωπαϊκές και τις ελληνικές επιχειρήσεις, ειδικότερα, από το ρωσικό εμπάργκο.

 

Παράλληλα εξετάζονται τρόποι ώστε να απορροφηθούν στην ελληνική αγορά ευπαθή προϊόντα όπως ροδάκινα, αν δεν υπάρξει κάποια θετική εξέλιξη για τη χώρα μας τις αμέσως επόμενες ώρες. Μεταξύ άλλων υπάρχουν σκέψεις να εμπλουτιστεί η διατροφή των φαντάρων με φρούτα και λαχανικά. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας Χρήστο Γιαννακάκη αυτή τη στιγμή υπάρχουν 8.000-9.000 τόνοι ροδάκινων στα ψυγεία των μεγάλων συνεταιριστικών ομάδων, μεγάλο μέρος των οποίων -πάνω από 50%- έχουν προορισμό τη Ρωσία.

 

Scroll to top