10/08/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ατζέντα

      Pin It

Επιμέλεια: Δημήτρης Σταθόπουλος

 

ΕΚΘΕΣΗ

Καπνός | Tobacco: 101 σημειώσεις για τα ανατολικά καπνά

 

Η έκθεση αναδεικνύει τον ανατολικό καπνό ως ένα πολυδιάστατο εμπορικό αγαθό, προσεγγίζοντάς τον ιστορικά μέσα από διαφορετικές οπτικές γωνίες. Από τις βελόνες του μπουρλιάσματος και τα σαρίκια της χωρικής επεξεργασίας του καπνού, στην τόγκα και το σεντούκι της εμπορικής επεξεργασίας, από τις επιβλητικές καπναποθήκες της Βόρειας Ελλάδας στις περίτεχνες ταμπακέρες και τα πακέτα τσιγάρων στα αστικά κέντρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, η έκθεση διατρέχει την ιστορία του καπνού και μαζί της ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας της Ελλάδας.

 

Επιμέλεια έκθεσης: Σπύρος Φλεβάρης, ιστορική σύμβουλος: Μαρία Ρεντετζή. Διοργάνωση: Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Αρχιτεκτονικό Γραφείο flevaarch και Μουσείο Μπενάκη. Κουμπάρη 1, Κολωνάκι, 210-3671000

 

………………………………………..

 

ΜΟΥΣΙΚΗ

Encardia στο θέατρο Σέττας

 

Με τις μουσικές των Εncardia ανοίγει φέτος τις πύλες του ο Αύγουστος στο θέατρο Σέττας «Νίκος Παπακωνσταντίνου». Χωρίς μικρόφωνα, χωρίς έντονα φώτα και κάτω από το φως των αστεριών, στο πανέμορφο και ξεχωριστό χωριό της Σέττας, οι Encardia θα μας χαρίσουν ένα ακόμη Σαββατοκύριακο με τις μουσικές τους. Το θέατρο Σέττας, μόλις 29 χλμ. από την Ερέτρια, σε υψόμετρο 850 μέτρων, είναι εδώ και χρόνια επίκεντρο πολιτισμού στην ευρύτερη περιοχή. Με τον τρόπο αυτό συνεχίζεται το πάρτι γενεθλίων για τα δέκα χρόνια των Εncardia, στην πιο ειδυλλιακή και καλοκαιρινή του εκδοχή…

 

9 -10 Αυγούστου, ώρα έναρξης: 20,30.Τιμή εισιτηρίου, 10 ευρώ.

 

………………………………………….

 

ΘΕΑΤΡΟ

Βάτραχοι του Αριστοφάνη – Εθνικό Θέατρο

 

Τι μπορεί να σώσει την πόλη; Η ορμή του νεωτερικού ή το μεγαλείο του παρελθόντος; Ο Ευριπίδης ή ο Αισχύλος; Το αριστοφανικό δίλημμα των Βατράχων αναδεικνύεται στην παράσταση του Γιάννη Κακλέα, που πραγματεύεται την κρισιμότητα της τέχνης σε εποχές όπως η δική μας. Η δύναμη της τέχνης, η «απορία» της σύγχρονης κριτικής, το θέατρο ως καλλιτεχνική και πολιτική πράξη αποτελούν στοιχεία μιας παράστασης που ερευνά τη νέα θεατρική φόρμα και αναζητεί την αξία του ποιητικού λόγου, καταδεικνύοντας τη διαχρονικότητα του αριστοφανικού ερωτήματος.

 

9 Αυγούστου: Κηποθέατρο Αλεξανδρούπολης, 12 Αυγούστου: Αμφιθέατρο Νέων Μουδανιών

 

……………………………………….

 

Μουσική

Μαρινέλλα – Κώστας Χατζής στην Κέρκυρα

 

Η Μαρινέλλα και ο Κώστας Χατζής, ενώνοντας και πάλι τις δυνάμεις τους και συνεχίζοντας με αμείωτη δυναμική την καλλιτεχνική τους πορεία, θα μας ταξιδέψουν και φέτος το καλοκαίρι με μια ανεπανάληπτη συναυλία. Η βραδιά ξεκινά με τον Κώστα Χατζή να ερμηνεύει με την κιθάρα του και με τον δικό του ιδιαίτερο τρόπο μερικά από τα πιο γνωστά και αγαπημένα τραγούδια και στη συνέχεια η Μαρινέλλα, με το εκρηκτικό της ταμπεραμέντο, τραγουδά τις μεγάλες τους επιτυχίες. Σκηνοθετεί ο Σταμάτης Φασουλής.

 

9 Αυγούστου, ώρα έναρξης: 21.15, οι πόρτες ανοίγουν στις 7.30 μ.μ. Παλαιό Φρούριο – Κάστρο, Είσοδος: 15 €

 

……………………………………………

 

ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ

Cappriccio

 

Λουκουμάς πατάτας, μπιφτέκι σφυρίδας, καλαμαράκι γεμιστό. Με έμφαση στην ποιότητα της πρώτης ύλης, το εστιατόριο Cappriccio, στη Χώρα της Νάξου, ξεχωρίζει με τις ιδιαίτερες συνταγές του. Η εκδοχή της πατάτας σε λουκουμά μάς εντυπωσίασε και δείχνει ότι η επιλογή ενός τόσο γνωστού προϊόντος όπως η πατάτα Νάξου μπορεί να του δώσει νέα ώθηση. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε το μπιφτέκι σφυρίδας, αλλά και τη γεμιστή ψητή μελιτζάνα. Ξεχωρίσαμε επίσης το καραμελωμένο χταπόδι με σάλτσα κρασιού.

 

Παραλία Χώρας Νάξου, 22850-23296

 

………………………………………………

 

ΣΙΝΕΜΑ

Μια τυχαία συνάντηση

Στους κινηματογράφους

 

Γαλλική ρομαντική κομεντί, όπου πρωταγωνιστούν ο Φρανσουά Κλουζέ και η Σοφί Μαρσό, μέσα από την οποία τίθενται σε δοκιμασία τα όρια της πίστης. Στην ταινία, φανερώνονται οι ερωτικές επιθυμίες δύο εκ διαμέτρου αντίθετων μεσήλικων. Ο Πιερ είναι παντρεμένος εδώ και 15 χρόνια με δύο παιδιά. Φαίνεται ευτυχισμένος, ωστόσο μία στιγμή είναι εκείνη που θα του αλλάξει τη ζωή. Γνωρίζονται με την Ελσα, κουβεντιάζουν, γελούν και περνάνε καλά με έναν ιδιαίτερο τρόπο. Λίγες μέρες αργότερα, συναντιούνται ξανά, εντελώς τυχαία. Αποφασίζουν από κοινού να τραβήξει ο καθένας τον δικό του δρόμο, χωρίς να ανταλλάξουν τηλέφωνα, προτιμώντας να αφήσουν τη ζωή να τα φέρει όπως θέλει εκείνη. Θα καταφέρουν, όμως, να κρατήσουν την απόφασή τους;

 

………………………………………

 

Μουσική

Νίκος Καββαδίας – Ποιητής της θάλασσας στον Βόλο

 

Με συναυλία-αφιέρωμα στον ποιητή της θάλασσας Νίκο Καββαδία και στα μελοποιημένα ποιήματά του θα υποδεχτεί ο Βόλος την αυγουστιάτικη πανσέληνο. Η μόνη υποχρέωση που θα έχουν οι φανατικοί των εκδηλώσεων του Μουσείου Βόλου θα είναι να φέρουν στην είσοδο -εφόσον το επιθυμούν- τρόφιμα μακράς διάρκειας, προκειμένου να στηριχτεί με τον καλύτερο τρόπο το Γηροκομείο της πόλης, ως δείγμα ότι η πόλη και οι πολίτες της αγαπούν και στηρίζουν στοργικά, με μια μεγάλη αγκαλιά, το σπουδαίο αυτό ίδρυμα. Ελεύθερη είσοδος.

 

Κυριακή 10 Αυγούστου, «Αθανασάκειο» Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου, ώρα έναρξης: 21.00

 

……………………………………….

 

Ikaria Escape Festival

 

Τόπος συνάντησης πολιτιστικών δρώμενων γίνεται φέτος η Ικαρία, με ένα ολοκαίνουργιο διήμερο φεστιβάλ κοντά στον «καυτό» από πλευράς εποχικότητας Δεκαπενταύγουστο! Το διονυσιακό συναίσθημα του γλεντιού, της ατέλειωτης χαράς και του ξέγνοιαστου καλοκαιριού, τόσο ταυτόσημο με το υπέροχο αυτό νησί, θα μας παρασύρει σε μια κατάσταση «Escape», σε μια διάσταση made in Ikaria!

 

Ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου, ξεχωριστός και μοναδικός, συνδυάζει τη ροκ κουλτούρα με τη λαϊκή μας παράδοση, ο Γιάννης Αγγελάκας ροκάρει με τον τρόπο που μόνο αυτός ξέρει, η Ματούλα Ζαμάνη μας ενθουσιάζει και μας μαγεύει, οι Παπιστάνοι μας παρασέρνουν σε ξέφρενους ικαριώτικους χορούς και ο γηγενής Θεολόγος Κάππος συμπληρώνει τον καμβά του μουσικού αυτού διήμερου festival.

 

Στο νησί όπου ο χρόνος κινείται με τον δικό του ρυθμό, το κρασί είναι υπέροχο, οι χοροί σπειροειδείς σαν τον Γαλαξία μας, το μέσο προσδόκιμο ζωής ένα από τα μεγαλύτερα του κόσμου και μύθοι ξεφυτρώνουν σε κάθε γωνιά!

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Τετάρτη 13/8/2014: Θανάσης Παπακωνσταντίνου, Ματούλα Ζαμάνη, Παπιστάνοι

Πέμπτη 14/8/2014: Γιάννης Αγγελάκας, Θεολόγος Κάππος

Δημοτικό Γήπεδο Ραχών Αγ. Δημητρίου

 

[email protected]

 

Scroll to top