11/08/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΣΕ ΑΠΕΛΠΙΣΙΑ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Πώς πάει κανείς στην… εκλογική του περιφέρεια

Εν όψει του Δεκαπενταύγουστου το πρόβλημα απασχολεί σοβαρά τα στελέχη του κόμματος που προσπαθούν να βγάλουν από πάνω τους το βάρος των ρυθμίσεων οι οποίες τους φέρνουν σε δυσχερή θέση απέναντι στους ψηφοφόρους τους.
      Pin It

Του Μπάμπη Αγρολάμπου

 

Η κρίση στις σχέσεις της Ε.Ε. με τη Ρωσία προκαλεί νέους πονοκεφάλους στην κυβέρνηση, καθώς τα αντίμετρα της Μόσχας ήδη έχουν δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα στους ροδακινοπαραγωγούς της Μακεδονίας. Ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς ενημερώθηκε από τον αντιπρόεδρο και υπουργό Εξωτερικών, Ευ. Βενιζέλο, για το μπλοκάρισμα των εξαγωγών, ενώ είχε επικοινωνία και με τους υπουργούς Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης, Ν. Δένδια και Γ. Καρασμάνη, για τη διαχείριση του προβλήματος.

 

Στην κυβέρνηση εκτιμούν πλέον ότι η κρίση στις ευρωρωσικές σχέσεις μπορεί να διαρκέσει πολύ και οι διακυμάνσεις να έχουν μεγάλες επιπτώσεις για τους παραγωγούς.

 

Καταγραφή συνεπειών

 

Τα υπουργεία Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης έχουν ήδη αρχίσει την καταγραφή των συνεπειών ενώ μέχρι την Τετάρτη ανέλαβαν να συγκροτήσουν τον φάκελο που θα δοθεί στην Ε.Ε. στο συμβούλιο των μονίμων αντιπροσώπων, με τις εξαγωγικές συμφωνίες προς τη Ρωσία που τίθενται υπό αίρεση μετά τα αντίμετρα της Μόσχας.

 

Ειδικά για τα ροδάκινα, εκτιμάται ότι είναι πολύ δύσκολο, αν όχι αδύνατον, να βρεθούν εναλλακτικές αγορές για τη διάθεση της παραγωγής και το πιθανότερο είναι η Ελλάδα να υποβάλει αίτημα αποζημιώσεων για τους παραγωγούς.

 

Ο πρωθυπουργός έχει ζητήσει από τους αρμόδιους υπουργούς προσεκτικούς χειρισμούς, όμως οι πιέσεις που δέχεται η κυβέρνηση είναι ήδη μεγάλες από τους συμπολιτευόμενους βουλευτές των νομών Πέλλας και Ημαθίας, και όχι μόνον. Η αντίδραση του βουλευτή Δ. Τζαμτζή, ο οποίος εκλέγεται στην Πέλλα, όπως και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γ. Καρασμάνης, για την άμεση καταβολή αποζημιώσεων ήταν αναμενόμενη. Πλην όμως το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει και άλλα αιτήματα, όπως αυτό του πρώην αναπληρωτή υπουργού και βουλευτή Λάρισας, Μ. Χαρακόπουλου, να δοθούν εξισωτικές αποζημιώσεις στους κτηνοτρόφους για τις απώλειες που είχαν εξαιτίας ασθενειών, ενώ παρεμβάσεις αναμένονται και από άλλους βουλευτές της Β. Ελλάδας για τα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα.

 

Αν και η Βουλή βρίσκεται σε διακοπές εν όψει του Δεκαπενταύγουστου, τα προβλήματα που έχει η κυβέρνηση από την προηγούμενη εβδομάδα συνεχίζουν να την ταλαιπωρούν και οι βουλευτές προσπαθούν με κάθε τρόπο να βγάλουν από πάνω τους το βάρος των ρυθμίσεων που τους φέρνουν σε δύσκολη θέση απέναντι στους ψηφοφόρους τους. Το σημαντικότερο βάρος είναι φυσικά ο ΕΝΦΙΑ. Μέχρι τις 25 Αυγούστου ο πρωθυπουργός έχει ζητήσει να ολοκληρωθούν από το υπουργείο Οικονομικών οι διορθώσεις. Την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου αναμένεται να αποσαφηνιστούν και οι εναλλακτικές προτάσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τις εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία.

 

Το πακέτο των ληξιπρόθεσμων (πάνω από 67 δισ. ευρώ προς τις εφορίες και 10,5 δισ. ευρώ προς τα Ταμεία) θα κρίνει εν πολλοίς και το αποτέλεσμα της συνάντησης με την τρόικα στο Παρίσι, από τις 3 μέχρι τις 5 Σεπτεμβρίου. Δίχως μια ευνοϊκή ρύθμιση για την αποπληρωμή των οφειλών και το ενδεχόμενο να παραταθεί η κρίση στις ευρωρωσικές σχέσεις, οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης θα βρεθούν στον αέρα. Αμέσως μετά τη συνάντηση στο Παρίσι, ο κ. Σαμαράς θα εγκαινιάσει τη ΔΕΘ, όπου προγραμματίζει να δώσει το περίγραμμα των φοροελαφρύνσεων και των διορθώσεων για το επόμενο έτος.

 

Τα αναδρομικά

 

Αμέσως μετά την ανάπαυλα του Δεκαπενταύγουστου, η κυβέρνηση θα παρουσιάσει τις ρυθμίσεις για τα αναδρομικά των ένστολων και των δικαστικών, το πρόγραμμα για τις 145.000 προσωρινές θέσεις απασχόλησης και το τελικό σχέδιο του ΕΝΦΙΑ. Μέχρι τότε υπολογίζεται ότι θα έχει λυθεί και το θέμα των κοινοτικών αποζημιώσεων στους κλάδους των παραγωγών που έχουν πληγεί από την κρίση Ε.Ε.- Ρωσίας. Διαφορετικά, η αλλαγή σελίδας που θέλει να σηματοδοτήσει από τη ΔΕΘ ο κ. Σαμαράς, μπροστά στο θερμό φθινόπωρο που έχει μπροστά της η κυβέρνηση, θα είναι δύσκολο να επιτευχθεί και να συνεχίσει η κυβέρνηση το πρόγραμμά της μέχρι τις προεδρικές εκλογές.

 

Scroll to top