11/08/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Καραμανλικοί βουλευτές ετοιμάζονται να αποσυρθούν

Στελέχη του κόμματος που επισκέπτονται συχνά-πυκνά τον πρώην πρωθυπουργό έχουν αποφασίσει να αποσυρθούν από την κεντρική πολιτική σκηνή καθώς θέλουν με αυτόν τον τρόπο να δείξουν την αποστροφή τους στις επιλογές του Α. Σαμαρά.
      Pin It

Της Αλίκης Μάτση

 

Επαναπροσδιορισμό στάσεων και στρατηγικών, ευρύτερων ή προσωπικών, προοιωνίζεται το φθινόπωρο στον χώρο της Δεξιάς, εν όψει και του ενδεχομένου πρόωρων εκλογών στις αρχές του 2015.

 

Κι αν ο πρωθυπουργός επιδιώκει να επανασυσπειρώσει τη δεξιά πολυκατοικία υπό τις φτερούγες του, ώστε να παίξει τον ρόλο του ηγέτη τής, κατά τον ίδιο, «νέας μεταπολίτευσης στη Νέα Ελλάδα», δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένο ότι θα επιτύχει τον στόχο του.

 

Φυγόκεντρες τάσεις

 

Τα έως τώρα στοιχεία δείχνουν μάλλον φυγόκεντρες παρά συσπειρωτικές τάσεις στον χώρο της Δεξιάς, ενώ και στο εσωτερικό τής πάλαι ποτέ «μεγάλης κεντροδεξιάς παράταξης» τα παράπονα και η αντιπολιτευτική διάθεση δεν εκδηλώνονται μεν, δεν εκλείπουν δε.

 

Ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής γίνεται πολλές φορές αποδέκτης αυτών των παραπόνων και της αντιπολιτευτικής διάθεσης. Το γραφείο του, κοντά στην πλατεία Μαβίλη διατηρεί ανοιχτές θύρες για τους βουλευτές και τα στελέχη, που τον επισκέπτονται συχνά-πυκνά.

 

Ο ίδιος επιμένει στη σιωπή που έχει επιλέξει από το 2009. Στους συνομιλητές του φέρεται να λέει πως για τη Ν.Δ. δεν υπάρχει αυτήν τη στιγμή διάδοχη κατάσταση έναντι του Αντ. Σαμαρά. Στηρίζει τον πρωθυπουργό εξ αποστάσεως, άλλοτε εγκρίνει κι άλλοτε επικρίνει τις επιλογές του Αντ. Σαμαρά, ποτέ όμως δημόσια. Ισχύει όμως πάντοτε, λένε στενοί του συνεργάτες, αυτό που είχε πει στον πρωθυπουργό στη συνάντησή τους της 5ης Δεκεμβρίου του 2012: Πως σε ό,τι τον αφορά, δεν θα επιτρέψει την ανατροπή του.

 

Το ερώτημα είναι τι θα κάνει ο Κ. Καραμανλής σε περίπτωση πρόωρων εκλογών.

 

Ως πρώην πρωθυπουργός εκλέγεται αυτοδικαίως, δίχως σταυροδοσία. Το βέβαιο είναι ότι κάποιοι από τους βουλευτές που τον επισκέπτονται συχνά-πυκνά έχουν αποφασίσει να αποσυρθούν από την κεντρική πολιτική σκηνή, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να καταδείξουν την αποστροφή τους στις επιλογές του κ. Σαμαρά.

 

Αν και ο ίδιος ο κ. Καραμανλής επιλέξει να τηρήσει ανάλογη στάση, ουδείς το γνωρίζει αυτήν τη στιγμή. Αν πάλι αποφασίσει να παραμείνει, έστω και σιωπηρώς, θα υποχρεωθεί ενδεχομένως να σπάσει τη σιωπή του στηρίζοντας προεκλογικά τον Αντ. Σαμαρά και τη Ν.Δ.

 

Κάτι αντίστοιχο ισχύει και για την Ντόρα Μπακογιάννη. Η πρώην υπουργός φέρεται χολωμένη για τη μη επιλογή της ως νέας επιτρόπου, καθώς το είχε η ίδια ζητήσει. Αν μη τι άλλο, ετοιμάζεται, λέγεται, να επαναπροσδιορίσει τις συμμαχίες της εντός κόμματος.

 

Ο Κυριάκος

 

Αλλωστε, η οικογένεια Μητσοτάκη έχει ένα μέλος στην κυβέρνηση Σαμαρά, τον αδελφό της Κυριάκο, που πάντως τηρεί τις αποστάσεις του.

 

Πολλοί όμως διερωτώνται, εφόσον τελικά είναι και πάλι υποψήφια, πώς και με ποια επιχειρήματα θα στηρίξει προεκλογικά τη Ν.Δ. του Αντ. Σαμαρά, αφού τους χωρίζει και ιδεολογικό χάος.

 

Οσο για τον Δ. Αβραμόπουλο, διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι το ένα του πόδι θα βρίσκεται στην Αθήνα. Ο νέος επίτροπος δεν θέτει σε καμία περίπτωση εαυτόν εντός παιχνιδιού για τα επόμενα πέντε χρόνια. Και καθιστά σαφές ότι αν οι εξελίξεις το επιβάλουν, είναι ετοιμοπόλεμος και στη διάθεση της παράταξης.

 

Scroll to top