Ιρακινοί πρόσφυγες φθάνουν στην περιοχή της Σουλεϊμανίγια, κυνηγημένοι από τους Τζιχαντιστές. Δεκάδες χιλιάδες άμαχοι διασώθηκαν φθάνοντας σε ασφαλείς περιοχές, αντίστοιχος αριθμός όμως εξακολουθεί να βρίσκεται στο έλεος του Ισλαμικού Κράτους

REUTERS/Stringer

11/08/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μάχη με τον χρόνο για τους Γεζίντι

Ενώ πληθαίνουν οι καταγγελίες για αμάχους που θάφτηκαν ζωντανοί και γυναίκες που απήχθησαν ως σκλάβες, δεκάδες χιλιάδες έχουν εγκλωβιστεί χωρίς φαΐ, νερό και φάρμακα, κυνηγημένοι από τους τζιχαντιστές.
      Pin It

Του Νικόλα Ζηργάνου

 

Βόμβες και εφόδια συνεχίζουν να πέφτουν από τον ουρανό στο Βόρειο Ιράκ, με τα αμερικανικά μαχητικά και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη να εξουδετερώνουν πυροβόλα, τεθωρακισμένα και βαρέα όπλα των τζιχαντιστών και μεταγωγικά αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας των Ηνωμένων Πολιτειών, της Βρετανίας, του Ιράκ και της Γαλλίας να ρίχνουν με αλεξίπτωτα προμήθειες στους εγκλωβισμένους αμάχους που έχουν πάρει τα βουνά για να γλιτώσουν από τη ρομφαία των εξτρεμιστών σουνιτών του Ισλαμικού Κράτους (Ι.Κ.).

 

Ο υπουργός Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ιράκ, Μοχάμεντ Σία αλ Σουντάνι, κατήγγειλε ότι οι σουνίτες εξτρεμιστές κατέσφαξαν στην περιοχή του όρους Σιντζάρ πάνω από 500 Γεζίντι αμάχους, πολλούς από τους οποίους έθαψαν ζωντανούς. Στα θύματα περιλαμβάνονται εκατοντάδες γυναίκες και παιδιά. Η βουλευτής του ιρακινού Κοινοβουλίου, Βιάν Ντακίλ, αποκάλυψε επίσης ότι έχουν απαχθεί και 300 γυναίκες για να χρησιμοποιηθούν από τους τζιχαντιστές «ως σκλάβες».

 

Πορεία τριών ημερών

 

Η Ντακίλ, η οποία ανήκει στους Γεζίντι, δήλωσε ότι μια ομάδα 20.000-30.000 Γεζίντι κατόρθωσε να φτάσει, ύστερα από βασανιστική πορεία τριών ημερών στα βουνά, σε ασφαλές κουρδικό έδαφος στο Βόρειο Ιράκ. Ομως, δεκάδες χιλιάδες άλλοι άμαχοι, μεταξύ των οποίων και πολλοί τραυματίες, εξακολουθούν να είναι αποκλεισμένοι και εγκλωβισμένοι στο όρος Σιντζάρ, χωρίς νερό, τρόφιμα και φάρμακα. Είναι μια μάχη με τον χρόνο, τόνισε η Ντακίλ, καθώς αν δεν φτάσει αμέσως η βοήθεια, θα πεθάνουν εκατοντάδες ή και χιλιάδες άνθρωποι από αφυδάτωση, κακουχίες και έλλειψη περίθαλψης.

 

Τα μεταγωγικά συνέχισαν πάντως να ρίχνουν με αλεξίπτωτα νερό, σκηνές, έτοιμα γεύματα και φορτιστές μπαταρίας τηλεφώνων που τροφοδοτούνται από ηλιακούς συλλέκτες, σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί η ανθρωπιστική καταστροφή.

 

Η επικεφαλής της UNESCO Ιρίνα Μπόκοβα χαρακτήρισε την κατάσταση και πολιτιστική «εθνοκάθαρση», για τον απηνή διωγμό και τις καταστροφές που προκαλούν οι φανατικοί ισλαμιστές στα θρησκευτικά και πολιτιστικά μνημεία των μειονοτήτων.

 

Δύο εικοσιτετράωρα μετά το τηλεοπτικό μήνυμα του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα προς τον αμερικανικό λαό, με το οποίο ανήγγειλε την αεροπορική επίθεση κατά των τζιχαντιστών στο Ιράκ, η αμερικανική αεροπορία έχει καταφέρει περιορισμένα πλήγματα κατά των προκεχωρημένων θέσεων του Ι.Κ. που απειλούν με αφανισμό τους άμαχους Γεζίντι και Χριστιανούς (δύο από τις πλέον ευπαθείς και βαλλόμενες μειονότητες της χώρας) και βρίσκονται μόλις μισή ώρα έξω από την πρωτεύουσα των Κούρδων του Ιράκ, Αρμπίλ.

 

Οι αμερικανικοί βομβαρδισμοί ανέβασαν το ηθικό των Κούρδων και τους επέτρεψαν να ανακαταλάβουν δύο στρατηγικής σημασίας πόλεις, το Γκουγουαΐρ και το Μακχμούρ, που βρίσκεται σε απόσταση 40 χιλιομέτρων από το Αρμπίλ.

 

Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τζον Μακέιν άσκησε κριτική στον Αμερικανό πρόεδρο ότι δεν έχει συνειδητοποιήσει το μέγεθος της απειλής για τις Ηνωμένες Πολιτείες που αποτελεί το Ι.Κ. και τον κάλεσε να διευρύνει τους βομβαρδισμούς και κατά των θέσεων των τρομοκρατών πέραν του Ιράκ και στο έδαφος της Συρίας. Ο Μακέιν χαρακτήρισε το Ι.Κ. «την πιο πλούσια και ισχυρή τρομοκρατική οργάνωση στην Ιστορία».

 

Εκκληση προς τη διεθνή κοινότητα «για να προμηθεύσει με όπλα τους Κούρδους» απηύθυνε ο πρόεδρος του Ιρακινού Κουρδιστάν, Μασούντ Μπαρζανί.

 

Η ύπατη εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Κάθριν Αστον, κατήγγειλε χθες «ορισμένες ενέργειες που θα μπορούσαν να θεωρηθούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διεξάγονται στο Ιράκ από το αποκαλούμενο ως Ισλαμικό Κράτος» και ζήτησε «να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι».

 

Στο Βατικανό, ο Πάπας Φραγκίσκος ζήτησε από το συγκεντρωμένο πλήθος μπροστά από τον Αγιο Πέτρο να τηρήσουν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων και δήλωσε εμβρόντητος και έντρομος από τη βία και την καταστροφή στο Ιράκ «που αποτελεί προσβολή προς τον Θεό και την ανθρωπότητα». Περισσότεροι από 100.000 χριστιανοί εκδιώχθηκαν από τις εστίες τους τις τελευταίες εβδομάδες, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες άλλοι εγκατέλειψαν το Ιράκ τα τελευταία χρόνια μέσα σε κλίμα διώξεων και θρησκευτικού φανατισμού.

 

Η Αμερικανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπλοΐας απαγόρευσε προληπτικά τη διέλευση εμπορικών πτήσεων πάνω από τον εναέριο χώρο του Ιράκ, ενώ ανάλογες αποφάσεις έλαβαν το Κουβέιτ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

 

Στο πολιτικό επίπεδο, συνεχίστηκαν οι πιέσεις προς τον σιίτη υπηρεσιακό πρωθυπουργό Νούρι αλ Μάλικι να παραιτηθεί από τη φιλοδοξία του να αναλάβει και πάλι τη διακυβέρνηση της χώρας και να δημιουργηθεί μια ευρεία κυβέρνηση που θα εκπροσωπεί όλες τις θρησκευτικές και εθνικές μειονότητες του Ιράκ, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος από τους τζιχαντιστές του Ι.Κ. και να αποφευχθεί η τριχοτόμηση της χώρας.

 

Δηλώσεις πριν από το γκολφ

 

Ο Μπαράκ Ομπάμα, λίγο πριν φύγει για τις διακοπές του και παίξει γκολφ, δήλωσε ότι πρέπει «τα εκατομμύρια των σουνιτών να αισθανθούν ενταγμένοι στο ιρακινό κράτος» και ζήτησε τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης που «θα χαίρει της εμπιστοσύνης του ιρακινού λαού και του ιρακινού στρατού». Η Ουάσινγκτον, η Ευρώπη, οι Κούρδοι, οι σουνίτες αλλά και πλήθος σιιτών κατηγορούν τον Μάλικι, που ήταν επί δύο συνεχόμενες θητείες πρωθυπουργός της χώρας, ότι αποξένωσε τους μη σιίτες από την εξουσία και πως εφάρμοσε μια καταστροφική πολιτική διαίρεσης και διχασμού που είχε αποτέλεσμα τη σαρωτική επέλαση των ισλαμιστών ανταρτών.

 

Στη γραμμή της εθνικής συμφιλίωσης και ενότητας του πολιτικού κόσμου ενάντια στο Ι.Κ. βρέθηκε και χθες ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Λοράν Φαμπιούς, ο οποίος δήλωσε στη Βαγδάτη ότι ο σχηματισμός κυβέρνησης ενότητας είναι κρίσιμος «στη μάχη κατά της τρομοκρατίας».

 

Ο Φαμπιούς κατευθύνθηκε αργότερα προς το Αρμπίλ για να εποπτεύσει τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας που άρχισαν από χθες να παρέχουν μεταγωγικά της γαλλικής αεροπορίας.

 

Εμμεσο μήνυμα προς τον Μάλικι να εγκαταλείψει την πρωθυπουργία έκανε και ο ανώτατος σιίτης κληρικός του Ιράκ, μεγάλος αγιατολάχ Αλι αλ Σιστάνι, ο οποίος υποστήριξε ότι «υπάρχουν κάποιοι που δεν επιθυμούν το καλό της χώρας».

 

Scroll to top