Πυροσβέστες επιχειρούν να κατασβήσουν πυρκαγιά που προκλήθηκε στη Γάζα από ισραηλινό βομβαρδισμό, λίγο πριν την κήρυξη της 3ήμερης εκεχειρίας

REUTERS/Siegfried Modola

11/08/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εύθραυστη εκεχειρία υπό την πίεση του Καΐρου

Αισιοδοξία για επιμέρους συμφωνίες εκφράζεται από την Αίγυπτο.
      Pin It

Του Νικόλα Ζηργάνου

 

Εκεχειρία 72 ωρών που θα τους επιτρέψει να συνεχίσουν τις συνομιλίες στο Κάιρο συμφώνησαν χθες το βράδυ, ύστερα από έντονες πιέσεις και αιγυπτιακή μεσολάβηση, Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι. Η εκεχειρία άρχισε τα μεσάνυχτα της Κυριακής και οι δύο πλευρές δέχτηκαν να ξανακαθίσουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης χωρίς προϋποθέσεις. Νωρίτερα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είχε αρνηθεί να στείλει ισραηλινή αντιπροσωπεία στο Κάιρο, «όσο το Ισραήλ δέχεται επίθεση», ενώ και οι Παλαιστίνιοι έθεταν θέμα με την ανυποχώρητη στάση του Τελ Αβίβ και την έλλειψη προόδου στις συνομιλίες, επιρρίπτοντας την ευθύνη στην ισραηλινή πλευρά.

 

Η παλαιστινιακή αντιπροσωπεία είχε παραμείνει στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα για να παραστεί στη σημερινή σύνοδο της Αραβικής Ενωσης που θα συζητήσει την κρίση στη Μέση Ανατολή, αλλά απειλούσε πως αν δεν επιστρέψουν οι Ισραηλινοί διαπραγματευτές μέχρι το βράδυ της Κυριακής, θα αποχωρούσε.

 

Παρά την αχτίδα φωτός που δίνει η νέα εκεχειρία, οι δύο πλευρές βρίσκονται πολύ μακριά από μια συμφωνία. Οι Παλαιστίνιοι θέτουν ως κόκκινη γραμμή το θέμα της άρσης του εμπάργκο, με το Ισραήλ να επιδιώκει την αποστρατιωτικοποίηση της Γάζας και την καταστροφή των τούνελ και των ρουκετών της Χαμάς και των άλλων παλαιστινιακών οργανώσεων.

 

Πάντως, πηγές στο Κάιρο αναφέρουν ότι υπάρχουν επιμέρους συγκλίσεις για θέματα όπως η επανάληψη της μισθοδοσίας των δημοσίων υπαλλήλων στη Γάζα, η ανάθεση της ανοικοδόμησης στην Παλαιστινιακή Αρχή, η ανάθεση του ελέγχου του περάσματος της Ράφα σε ευρωπαϊκή πολυεθνική αστυνομική δύναμη και η χαλάρωση των περιορισμών στη διακίνηση ανθρώπων και προϊόντων από το Ισραήλ προς τη Γάζα.

 

Το Τελ Αβίβ δεν συζητάει τώρα για το θέμα της επαναλειτουργίας του λιμανιού και του αεροδρομίου της Γάζας και το μεταθέτει προς συζήτηση αργότερα και πάντως μετά τις εκλογές, όποτε κι αν γίνουν, στη Γάζα και τη Δυτική Οχθη. Επίσης, για τα θέματα αυτά, το Ισραήλ αναγνωρίζει ως μόνο υπεύθυνο συνομιλητή την Παλαιστινιακή Αρχή και όχι τη Χαμάς.

 

Για την πορεία των διαπραγματεύσεων, στέλεχος της Χαμάς που συμμετέχει στην παλαιστινιακή αντιπροσωπεία στο Κάιρο, υποστήριξε ότι «δεν είναι αισιόδοξος, λόγω της ισραηλινής αδιαλλαξίας».

 

Πριν από την εκεχειρία, Ισραήλ και Παλαιστίνιοι αντάλλαξαν πυρά που δεν προκάλεσαν θύματα ή απώλειες στο Ισραήλ, αλλά μόνο στην παλαιστινιακή πλευρά. Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν την Κυριακή και οκτώ το Σάββατο, με το ισραηλινό πυροβολικό και την αεροπορία να πλήττουν πάνω από 40 «στόχους», μεταξύ των οποίων και πολλά τζαμιά.

 

Ενας 11χρονος Παλαιστίνιος έχασε τη ζωή του από ισραηλινά πυρά και στη Δυτική Οχθη. Το παιδί, που έφερε τραύμα στην πλάτη, έπαιζε μπροστά από το σπίτι του, κοντά σε σημείο όπου συγκρούονταν νεαροί Παλαιστίνιοι και αστυνομικές δυνάμεις.

 

Στο Τελ Αβίβ, διαδήλωσαν το Σάββατο 150 ακτιβιστές αψηφώντας την αστυνομική απαγόρευση. Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα όπως «Σταματήστε τη σφαγή» και «Ελευθερώστε τη Γάζα».

 

Μεγάλες διαδηλώσεις υπέρ της ειρήνης έγιναν το Σαββατοκύριακο σε πολλές πόλεις του κόσμου, με μαζικότερες αυτές στο Κέιπ Τάουν της Νότιας Αφρικής και το Λονδίνο, στην οποία συμμετείχαν πάνω από 150.000 άτομα.

 

Scroll to top