(EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

11/08/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΚΟΣΜΟΣΥΡΡΟΗ ΣΕ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΕΙΑ

Η πανσέληνος ένωσε ρομαντικούς και γκόθικ!

Το αδιαχώρητο σημειώθηκε στο Μουσείο Ακρόπολης, όπου επισκέπτες με κάμερες κρέμονταν από τον εξώστη για να φωτογραφίσουν το αυγουστιάτικο φεγγάρι.
      Pin It

Των Βασιλικής Τζεβελέκου, Νόρας Ράλλη

 

Εντυπωσιακή, ολοστρόγγυλη και υπέρλαμπρη η πανσέληνος της Κυριακής βρισκόταν πιο κοντά στη Γη από ό,τι την έχουμε δει τα τελευταία 20 χρόνια. Και μάγεψε τους πάντες. Οι στίχοι του Οδυσσέα Ελύτη ακούστηκαν πάνω από το Αιγαίο τη στιγμή που έβγαινε το μεγάλο φεγγάρι του Αυγούστου, αλλά όχι και στο Μουσείο Δελφών, αφού η προγραμματισμένη εκδήλωση μεταφέρθηκε σε άλλο σημείο λόγω της αποχής των αρχαιοφυλάκων από τις οργανωμένες εκδηλώσεις του υπουργείου Πολιτισμού. Ωστόσο, στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου σημειώθηκε το αδιαχώρητο και στο Μουσείο της Ακρόπολης θεατές με κάμερες περίμεναν στον εξώστη την ανατολή της πανσελήνου. Η μπάντα της Πολεμικής Αεροπορίας έπαιζε κλασικές ορχηστρικές μελωδίες, τις οποίες και φάνηκε να προτιμά το κοινό ακόμα και από το ίδιο το μουσείο, που ήταν ανοιχτό όλη την ημέρα, μέχρι τα μεσάνυχτα, ενώ λόγω της αθρόας προσέλευσης η δωρεάν είσοδος έγινε πριν από τις 9 το βράδυ. Ο κόσμος ήταν απίστευτα πολύς, όλων των φύλων και όλων των φυλών. Οι δε εμφανίσεις, αν εξαιρέσεις τις οικογένειες, κυμαίνονταν από τουριστέ σαγιονάρα και βερμούδα μέχρι νεοπάνκ και γκόθικ. Αν μη τι άλλο, η πανσέληνος και μάλιστα του Αυγούστου δικαιολογεί όλες τις τάσεις.

 

Στον κήπο του Νομισματικού Μουσείου η μουσική εκδήλωση «Τα Φεγγάρια της Μεσογείου» συγκέντρωσε πλήθος κόσμου και μαζί τον υπουργό Πολιτισμού, Κωνσταντίνο Τασούλα. Το κοινό είχε την ευκαιρία να περιηγηθεί έως τις 8.30 μ.μ. στους εντυπωσιακούς χώρους στο Ιλίου Μέλαθρον και στη συνέχεια ν’ ακούσει συνθέσεις με τον Μάριο Στρόφαλη στο πιάνο. Ο υπουργός μας είπε: «Στην Αθήνα και σε όλη την περιφέρεια, ο ελληνικός λαός απολαμβάνει την πανσέληνο, καμαρώνοντας τους αρχαιολογικούς μας χώρους. Το ΥΠΠΟΑ πρωτοστατεί όχι μόνο στην απόλαυση των αρχαιολογικών χώρων, αλλά και στην καλλιέργεια των Ελλήνων, προσφέροντας αισθητική απόλαυση, μαζί με γνώση». Και ως απάντηση στο ερώτημά μας, τι ευχή έκανε ο ίδιος στο φεγγάρι, αστειευόμενος είπε: «Να ξαναγίνονταν άμεσα ευρωεκλογές, γιατί ευρωβουλευτής ήθελα να βγω!».

 

Εκτός του κέντρου της πρωτεύουσας, χιλιάδες Ελληνες και ξένοι κατέκλυσαν και άλλους ανοιχτούς χώρους μουσείων και μνημείων, βρέθηκαν σε αλσύλλια, αλλά και δίπλα στο κύμα όπως στην περίπτωση του Πλωτού Ναυτικού Μουσείου – Θωρηκτό Γ. Αβέρωφ. Με φόντο το πλοίο-μνημείο ο συνθέτης Μιχάλης Κουμπιός με τους Βασίλη Λέκκα, Σαββέρια Μαργιολά, Χάρη Μακρή έδωσαν τη συναυλία «Σε μια θάλασσα με φεγγάρια στον βυθό».

 

Κύκλοι του υπουργείου Πολιτισμού εξέφραζαν την αισιοδοξία, από νωρίς χθες το απόγευμα, ότι oι περισσότερες από τις 110 προγραμματισμένες εκδηλώσεις σε μουσεία και μνημεία όλης της Ελλάδας, θα πραγματοποιηθούν παρά την αποχή των αρχαιοφυλάκων που διεκδικούσαν με αυτό τον τρόπο την αμοιβή για την εκτός ωραρίου εργασία τους. Σε αρκετές περιπτώσεις το πρόγραμμα τροποποιήθηκε είτε ως προς το ωράριο (χώροι έκλεισαν νωρίτερα), είτε ως προς τον τόπο διεξαγωγής, καθώς εκδηλώσεις μεταφέρθηκαν σε άλλα σημεία. Ο αρχαιολογικός χώρος της Αρχαίας Ολυμπίας έκλεισε στις 8 το βράδυ και η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων. Το Μουσείο των Δελφών έκλεισε στις 8 μ.μ. αντί στις 10 μ.μ. και η εκδήλωση – αφιέρωμα στην ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη (απαγγελία στίχων ταυτόχρονα σε νησιά των Κυκλάδων, τη Σάμο και την Ικαρία) μεταφέρθηκε στον μόλο της Ιτέας.

 

Το Λύκειο του Αριστοτέλη γιόρτασε την πρώτη του πανσέληνο. Ο καινούργιος αρχαιολογικός χώρος στην καρδιά της Αθήνας παρέμεινε ανοιχτός μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα. Επίσης, αντί για τον Αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων, η εκδήλωση διοργανώθηκε στο κάστρο της Καβάλας, ενώ η Κνωσός έκλεισε τελικά στις 8 μ.μ., αφού ολοκληρώθηκε δηλαδή η κανονική βάρδια των αρχαιοφυλάκων. Οπως ευχήθηκε και η Μαρία Βλαζάκη, προϊσταμένη της γεν. διεύθυνσης αρχαιοτήτων και πολιτιστικής κληρονομιάς του ΥΠΠΟΑ «Μακάρι του χρόνου τέτοια μέρα να μη γίνει απεργία».

 

Scroll to top