erntogan

11/08/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

ΚΟΣΜΟΣ

Ο Τουρκικός Τύπος για την εκλογή Ερντογάν

Διθυραμβικά σχόλια για τη νίκη του πρωθυπουργού της Τουρκίας στις προεδρικές εκλογές από τη φιλοκυβερνητική μερίδα του Τύπου. Επικριτικά τα αντιπολιτευτικά μέσα ενημέρωσης που αμφισβητούν το μέγεθος της νίκης .
      Pin It

Ως «ιστορική» νίκη, ερμηνεύει ο φιλοκυβερνητικός Τύπος της Τουρκίας το χθεσινό αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών. Χαρακτηριστικά είναι τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων. «Ο 12ος Πρόεδρος ο Ερντογάν» (Zaman), «Η ιστορική νίκη του Ερντογάν» (Haberturk), «Ο άνθρωπος του λαού πάει στο Προεδρικό Μέγαρο της Τσάνκαγια με το 52% της στήριξης. Εκλέξαμε τον (εκτελεστικό) Πρόεδρο μας» (Sabah), «Τερμάτισε στην αναμέτρηση από τον πρώτο γύρο» (Milliyet), «Καλώς ήρθες νέα Τουρκία» (Yeni Safak), «CHP + MHP + Γκιουλενιστές και 12 ακόμα κόμματα σβήστηκαν από το χάρτη. Δεν μπορούν να αλλάξουν το πεπρωμένο» (Takvim), «Ο λαός για ένατη φορά έδωσε το πράσινο φως στον ‘Αρχηγό’» (Yeni Akit). Η μεγαλύτερη μερίδα του Τύπου, φιλοκυβερνητική και μη, αφιερώνει πολλές σελίδες στη νίκη του Ερντογάν στις χθεσινές εκλογές για την ανάδειξη Προέδρου από το λαό, για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας.

Ο αντιπολιτευόμενος Τύπος σχολιάζει ωστόσο: «Αναζητείται γλάστρα να κάνει τον Πρωθυπουργό» (Sozcu), «Η ψήφος είναι αρκετή για το Προεδρικό Μέγαρο, αλλά δεν αρκεί για την εισαγωγή προεδρικού συστήματος» (Taraf), «Διαμάχη για τον Γκιουλ στο ΑΚΡ προτού ο Ερντογάν αναλάβει την Προεδρία» (Cumhuriyet), «Ελέγχει το χρήμα και τα Μέσα ενημέρωσης , ελέγχει το κράτος και κέρδισε με το 51,8% των ψήφων: Η μισή χώρα δεν τον θεωρεί ως νόμιμο Πρόεδρο» (Birgun). Η γκιουλενική Today’s Zaman σχολιάζει ότι ο Ερντογάν «μετά βίας» κέρδισε τις εκλογές.

 

Σχετικό θέμα: «Σουλτάνος» εκλεγμένος από τον λαό

 

efsyn.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Scroll to top