rodakina

12/08/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Tο μπαλάκι στην Ευρωπαϊκή Ενωση

Επιχείρηση καλλιέργειας αισιοδοξίας από την ελληνική κυβέρνηση ότι θα δοθούν αποζημιώσεις στους αγρότες που επλήγησαν από το ρωσικό εμπάργκο προκειμένου να καλύψει τις δικές της αβλεψίες.
      Pin It

Του Τάσου Τσακίρογλου

 

Η έλλειψη στοιχειώδους πολιτικής προετοιμασίας σχετικά με τις επιπτώσεις του ρωσικού εμπάργκο στα αγροτικά προϊόντα αποκαλύπτεται μέρα με τη μέρα, καθώς η Αθήνα αντιμετωπίζει το θέμα με το βλέμμα στραμμένο στις Βρυξέλλες και διαβεβαιώνει ότι θα αποζημιώσει τους αγρότες. Ωστόσο οι εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς και οι χρόνοι λειτουργίας της γραφειοκρατίας, δεν δικαιολογούν αυτό το κλίμα, ενώ, και με δεδομένη την περαιτέρω σκλήρυνση της στάσης της Ε.Ε έναντι της Ρωσίας, η θέση της κυβέρνησης αναμένεται να γίνει ακόμα πιο δυσχερής.

 

Επικοινωνίας το εγκώμιο

 

Επί του παρόντος η κυβέρνηση εξαντλεί τις κινήσεις στο επικοινωνιακό πεδίο και χθες, έπειτα από αλλεπάλληλες συσκέψεις, στα υπουργεία Εξωτερικών και Οικονομικών, παράγοντες άφηναν να διαρρεύσει ότι προς το παρόν το πρόβλημα φαίνεται να είναι περιορισμένο, υπό την έννοια ότι ο μεγαλύτερος όγκος των ελληνικών αγροτικών εξαγωγών έχει ήδη προωθηθεί προς τη Ρωσία. Σύμφωνα με πληροφορίες, εκφράστηκαν εκτιμήσεις ότι η ζημιά «δεν φαίνεται να είναι πάνω από 50 εκατομμύρια ευρώ» και μέχρι στιγμής υπάρχουν επιστροφές δέκα φορτηγών. Αναμένεται να υπάρξουν κι άλλες επιστροφές, αλλά στο ΥΠΕΞ θεωρούν ότι είναι «σε λελογισμένα επίπεδα». Ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Κούρκουλας πάντως, εν αναμονή της σύσκεψης των εμπειρογνωμόνων την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, εξέφρασε τον προβληματισμό του. «Η επιβεβαίωση για αποζημιώσεις από την Ε.Ε., τις οποίες θα επιδιώξουμε, είναι καλή και ευπρόσδεκτη. Αλλά οι αποζημιώσεις δεν λύνουν το πρόβλημα. Το πρόβλημα θα λυθεί είτε αν επανέλθουμε στη ρωσική αγορά, είτε αν βρεθούν άλλες αγορές αντίστοιχες».

 

Παράγοντες του υπουργείου Ανάπτυξης επέμεναν στην ευρωπαϊκή διάσταση του προβλήματος και άρα στην ανάγκη να δοθεί ευρωπαϊκή λύση, δηλαδή να υπάρξουν ευρωπαϊκές αποζημιώσεις. Τόνιζαν δε πως εάν τα κεφάλαια αυτά δεν επαρκούν, θα εξεταστεί το ενδεχόμενο να συμπληρώσει η ελληνική κυβέρνηση τα ποσά για τις αποζημιώσεις αυτές, με την προϋπόθεση όμως να δώσει την έγκρισή της η Ε.Ε. Ωστόσο ανοιχτό παραμένει το ερώτημα πού θα βρεθούν τα αναγκαία κονδύλια δεδομένης της δεινής οικονομικής κατάστασης της χώρας.

 

Χθες η κυβέρνηση κατέβαλε προσπάθεια να εξωραΐσει την εικόνα αδιεξόδου και διά στόματος του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Πάρι Κουκουλόπουλου, ανακοίνωσε την υπογραφή συμβάσεων για την προώθηση εξαγωγών ελληνικών προϊόντων στην εσωτερική αγορά της Ε.Ε. Από την πλευρά της η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη, απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης σχετικά με το ρωσικό εμπάργκο, επισήμανε: «Μια υπεύθυνη πολιτεία καθορίζει την εξωτερική πολιτική της και τις σχέσεις της με τους εταίρους της και τις συμμαχίες της όχι με βάση κάποια φορτία ροδάκινου. Αυτά θα αποζημιωθούν, θα τελειώσει αυτό. Με βάση τα ροδάκινα δεν γίνεται εξωτερική πολιτική. Καμία σοβαρή χώρα δεν εγκαταλείπει τις συμμαχίες της, με βάση ένα πρόσκαιρο γεγονός…. Θα ήταν γελοίο να κάνουμε μονομερείς ενέργειες στην εξωτερική πολιτική».

 

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

 

Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

 

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ο βουλευτής Εύβοιας, Βαγγέλης Αποστόλου, μετά τη συνάντησή του με παραγωγούς στην Ημαθία δήλωσε: «Είναι η ώρα να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους: Να αναλάβει τις ευθύνες της η Ε.Ε. αναθεωρώντας τη στάση της για τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Δυστυχώς, εξακολουθεί να παίζει με τη φωτιά. Δεν έχει αντιληφθεί ή δεν θέλει να αντιληφθεί ότι έτσι όπως διαμορφώνεται η κατάσταση ενδέχεται το εμπάργκο στα τρόφιμα να είναι το πρώτο βήμα για χειρότερες καταστάσεις.

 

Να αναλάβει τις ευθύνες της και η ελληνική κυβέρνηση. Αυτά που έπρεπε η κυβέρνηση να κάνει ως προεδρεύουσα της Ε.Ε., όταν ξέσπασε η κρίση στην Ουκρανία, οφείλει να τα κάνει, έστω και τώρα, δηλαδή να διαφωνήσει ανοιχτά με τα μέτρα της Ε.Ε. και να δεσμευτεί ότι θα θέσει το θέμα της συνολικής στάσης της Ε.Ε. στο ζήτημα της Ουκρανίας στην επόμενη σύνοδο κορυφής».

 

Ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Τέρενς Κουίκ, υπογράμμισε: «Συσκέψεις επί συσκέψεων για να αποφασίσουν πώς, πόσο και πότε θα αποζημιώσουν τους αγρότες λόγω του ρωσικού εμπάργκο, όταν δεν χρειάστηκαν οι κυβερνητικοί συνέταιροι να καταναλώσουν τόση φαιά ουσία και τόσες ώρες κουβέντας στις Βρυξέλλες για να συμφωνήσουν απερίσκεπτα στα μέτρα κατά της Μόσχας και να βάλουν την Ελλάδα σε τέτοια οικονομική και πολιτική περιπέτεια. Επιτέλους, διορθώστε αντρίκεια το οδυνηρό λάθος σας».

 

Από την πλευρά της η ΔΗΜΑΡ τόνισε ότι «για την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων η κυβέρνηση οφείλει να διεκδικήσει ενεργοποίηση της διαδικασίας αποζημιώσεων με αξιοποίηση του τρόπου διαχείρισης αντίστοιχων κρίσεων τα προηγούμενα χρόνια σε επίπεδο Ε.Ε.».

 

Πρόσθεσε δε ότι είναι επίσης αναγκαίες οι χρηματοδοτικές διευκολύνσεις για τους παραγωγούς και τις επιχειρήσεις που πλήττονται, καθώς και στοχευμένα μέτρα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα.

 

«Η κυβέρνηση, αντί να σταθεί αρωγός της μικρομεσαίας αγροτιάς στον αγώνα της επιβίωσης, έρχεται να προσδεθεί στο άρμα Ε.Ε. και ΗΠΑ υποστηρίζοντας τα συμφέροντα των καπιταλιστικών επιχειρηματικών ομίλων, γυρίζοντας την πλάτη στα συμφέροντα των μικρομεσαίων αγροτών.

 

Επιβάλλεται να στηρίξει το εισόδημα της αγροτιάς διαχωρίζοντας τη θέση της από τα μέτρα της Ε.Ε. απέναντι στη Ρωσία» ανέφερε το ΚΚΕ.

 

Σχετικά θέματα:

Φρούδες ελπίδες στους παραγωγούς

Υποβαθμίζουν τις ζημιές, καλλιεργούν αισιοδοξία για το εμπάργκο 

 

efsyn.gr

 

Scroll to top