12/08/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ

      Pin It

Τι αναθέτουν τα ΕΛΤΑ

 

Nα καταθέσει στη Βουλή τα έγγραφα που αφορούν όλους τους διαγωνισμούς και τις αναθέσεις έργων των ΕΛΤΑ σε ιδιώτες τον τελευταίο χρόνο, καθώς και τα αντίστοιχα ποσά, ζητούν από τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Μ. Χρυσοχοΐδη, επτά βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων. Oι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταγγέλλουν ότι «την ώρα που τα ΕΛΤΑ βουλιάζουν, η διοίκηση των ΕΛΤΑ μοιράζει υπέρογκα ποσά σε ιδιώτες εργολάβους, καθώς, με πρόσχημα τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού, επιχειρεί να καθιερώσει τη συμμετοχή των εργολάβων σε όλο το φάσμα της λειτουργίας τους». Επικαλούνται μάλιστα ανακοίνωση-καταγγελία της συνδικαλιστικής παράταξης ΠΑΚ-ΕΛΤΑ, σύμφωνα με την οποία η διοίκηση των ΕΛΤΑ προκήρυξε τρεις διεθνείς διαγωνισμούς στις 7 Αυγούστου, συνολικού προϋπολογισμού 1,4 εκατομμυρίου ευρώ.

 

Κ.Π.

 

„ Ταγοί και τράγοι

 

Βρέθηκαν οι νέοι αποδιοπομπαίοι τράγοι που φταίνε για την κατάρρευση των δημόσιων Πανεπιστημίων, μετά τις «φωνασκούσες μειοψηφίες», την «παλαβή Αριστερά», τους «ακραίους συνδικαλιστές»: οι «λιμνάζοντες» φοιτητές, που ακόμα και αν δεν επιβαρύνουν σε τίποτα τον προϋπολογισμό των σχολών, θα τιμωρηθούν με οριζόντιες διαγραφές από 31 Αυγούστου. Αντίθετα, οι καθηγητές Πανεπιστημίων που αφήνουν πρόσκαιρα τον καθηγητικό θώκο για να υιοθετήσουν υπουργικές ή και πρωθυπουργικές θέσεις, διόλου δεν χάνουν τα προνόμιά τους. Οι κ. Λοβέρδος, Παπαδήμος, Στουρνάρας, Προβόπουλος, Παυλόπουλος, Χαρδούβελης, Αρβανιτόπουλος, Σημίτης θα είναι εσαεί καθηγητές, όσο διάστημα και αν έλειπαν από το Πανεπιστήμιο σώζοντας την πατρίδα. Αυτοί είναι ταγοί, όχι τράγοι.

 

Α.ΤΖ.

 

„ Μνημονιακά…

 

Απέρριψε η τρόικα στην Κύπρο όλες τις τροπολογίες των κομμάτων της αντιπολίτευσης σχετικά με τις εκποιήσεις υποθηκευμένων περιουσιών στις τράπεζες. Η ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου αποτελεί προϋπόθεση των δανειστών για την αποδέσμευση της επόμενης δόσης των 436 εκατ. ευρώ τον Σεπτέμβριο. Η τρόικα, επικαλούμενη την τήρηση του Μνημονίου και των συμβατικών υποχρεώσεων που προκύπτουν από αυτό, απέρριψε την ιδέα της θεσμοθέτησης με νόμο αναδιαρθρώσεων δανείων. Την ίδια τύχη είχαν και όλες οι υπόλοιπες προτάσεις, όπως και η διαγραφή του υπόλοιπου του χρέους μετά την εκποίηση της ακίνητης ιδιοκτησίας του οφειλέτη. Το Μνημόνιο πάνω απ’ όλα…

 

Κ.Π.

 

„ Πολιτικός όρκος

 

Πολιτικά ορκίστηκε να υπηρετήσει τους πολίτες «με σύνεση, εντιμότητα, αξιοκρατία, εργατικότητα και διαφάνεια» ο νέος δήμαρχος Κέρκυρας, Κώστας Νικολούζος. Η επιλογή του να αποφύγει τη θρησκευτική ορκωμοσία εντυπωσίασε μέλη της τοπικής κοινωνίας. Εγινε λόγος για τεράστια συμβολική και ουσιαστική πράξη. Χαρακτηρίστηκε ακόμη και «κίνηση απεξάρτησης από τα καταπιεστικά δεσμά του θρησκευτικοοικονομικοπολιτικού κατεστημένου». Ως αριστερός ο ίδιος, δηλώνει σαφώς υπέρ της άποψης ότι η Εκκλησία δεν μπορεί να εμπλέκεται στην πολιτική. Για όσους έχουν την απορία, πάντως, δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξής του προτίμησαν τον θρησκευτικό όρκο. Πρόκειται όμως για επιλογή που καλό είναι να αντιμετωπίζεται και αυτή με σεβασμό.

 

Στ.Ζ.

 

„ Φιλίες!

 

Τις διαρκώς βελτιούμενες σχέσεις Ινδίας-Ισραήλ επισημαίνει το ινδικό πολιτικό περιοδικό Tehelka σε εκτενές αφιέρωμά του, εξηγώντας ότι η αλλαγή στρατηγικής στο Νέο Δελχί είναι ήδη ορατή στις σχέσεις των δύο χωρών, αφού για πρώτη φορά από το 1947 (που η Ινδία απέκτησε την ανεξαρτησία της) η κυβέρνηση της ασιατικής χώρας δεν είπε ούτε μια λέξη συμπάθειας ή παρηγοριάς για τον παλαιστινιακό λαό. Υπογραμμίζει ότι η πρότερη παραδοσιακή φιλοπαλαιστινιακή στάση της έχει αντικατασταθεί από μια πλήρη ευθυγράμμιση της πολιτικής της με το Ισραήλ, καθώς εδώ και χρόνια η Ινδία είναι ο υπ’ αριθμόν 1 αγοραστής στρατιωτικού εξοπλισμού από το Τελ Αβίβ.

 

Δ.Φ.

 

„ Περικοπές

 

Υστερα από 72 χρόνια λειτουργίας της, η «Φωνή της Αμερικής» έπαψε να εκπέμπει από σήμερα το πρωί. Επισήμως αυτό οφείλεται στον περιορισμένο προϋπολογισμό για τη λειτουργία του ειδησεογραφικού οργανισμού. Η Ελληνική Υπηρεσία είναι μια από τις ιδρυτικές υπηρεσίες της «Φωνής της Αμερικής», η οποία ξεκίνησε τη λειτουργία της εν μέσω του πολέμου το 1942. Από τότε μεταφέρει την επίσημη φωνή της Ουάσινγκτον σε όλες τις μεταπολεμικές φάσεις της ελληνικής ιστορίας για τις διεθνείς εξελίξεις καθώς και το πολιτικό και πολιτιστικό γίγνεσθαι στις Ηνωμένες Πολιτείες σε σχέση με την Ελλάδα και την Κύπρο.

 

Κ.Π.

 

„ Εμπάργκο

 

Αποζημιώσεις και στους ιδιοκτήτες φορτηγών για τη ζημιά που υφίστανται λόγω του ρωσικού εμπάργκο στα αγροτικά προϊόντα, ζητεί με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Φορτηγών Αυτοκινητιστών Ελλάδας (ΟΦΑΕ) και διευκρινίζει πάντως ότι θα συνεργαστεί με όλους τους φορείς και την πολιτεία για να βρεθεί η καλύτερη λύση για την ελληνική παραγωγή. Ο πρόεδρος της ΟΦΑΕ, Απ. Κενανίδης, τονίζει ότι «η δυσμενής αυτή εξέλιξη αποτελεί ένα ακόμη ισχυρό χτύπημα στον κλάδο, που έρχεται να προστεθεί στη δραματική συρρίκνωση του μεταφορικού έργου λόγω της οικονομικής κρίσης και του αθέμιτου ανταγωνισμού».

 

Χ.ΤΖ.

 

„ Σάτιρα;

 

Γράφαμε τις προάλλες για τις γκάφες συναδέλφων, που μπέρδεψαν σατιρικά δημοσιεύματα για πραγματικά. Κι όμως οι δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα που παρομοιάζει τους αγιορείτες με ζαπατίστας και η επίκληση του Μανώλη Γλέζου στον Πούτιν ως «τότε σύντροφο», εύκολα θα έπειθαν για το αντίθετο. Οτι δηλαδή δεν είναι ειδήσεις αλλά «τρολιές», όπως αυτές που δημοσιεύει η χιουμοριστική ιστοσελίδα «tokoulouri». Οταν η πολιτική ξεπερνάει τη σάτιρα, τόσο το χειρότερο για την πολιτική (και τους πολιτικούς).

 

Α.ΤΖ.

 

 

„ Για τον Ν. Χαΐτογλου

 

Το τελευταίο «αντίο» στον γνωστό βιομήχανο Νίκο Χαΐτογλου, που πέθανε σε ηλικία 90 ετών, απηύθυναν στη Θεσσαλονίκη η οικογένειά του, συγγενείς, φίλοι και συνεργάτες. Στην εξόδιο ακολουθία παρέστησαν ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Γιώργος Ορφανός, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εργων Στράτος Σιμόπουλος, ο ειδικός γραμματέας του υπουργείου Εθνικής Αμυνας Αντώνης Οικονόμου, οι βουλευτές της Ν.Δ. Κώστας Γκιουλέκας, Σταύρος Καλαφάτης, Γιώργος Κωνσταντόπουλος, πρώην βουλευτές κ.ά. Ξεχωριστή παρουσία, η σύζυγος του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, Γεωργία, καθώς ο ίδιος δεν κατάφερε να παραστεί, αν και διατηρεί στενούς φιλικούς δεσμούς με την οικογένεια.

 

Ν.ΦΩΤ.

 

„ Για το τυρί τους

 

Συνδιάσκεψη των ηγεσιών των γερμανικών κρατιδίων ζήτησε χθες ο υπουργός Γεωργίας του Μεκλεμβούργου-Δυτικής Πομερανίας, Τιλ Μπακχάους, για το ρωσικό εμπάργκο στα αγροτικά προϊόντα που προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ενωση. «Οι περιορισμοί θα χτυπήσουν ολόκληρη τη Γερμανία. Γι’ αυτό τα κρατίδια και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση πρέπει επειγόντως να αξιολογήσουν την κλίμακα των ρωσικών περιορισμών για τη γερμανική οικονομία και να αποφασίσουν τι μπορεί να γίνει, ανταποκρινόμενοι στις αλλαγές που υφίσταται η αγορά», είπε ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός. Το κρατίδιο με 1,6 εκατομμύριο κατοίκους θα δεχτεί το μεγαλύτερο πλήγμα από το εμπάργκο, καθώς σχεδόν το σύνολο της παραγωγής τυριού που κατευθύνεται στη Ρωσία προέρχεται από τα εργοστάσιά του.Ν.ΣΒ.

 

„ Σιδηρόδρομοι

 

Αρνητικές συνέπειες στους δύο διαγωνισμούς του ΤΑΙΠΕΔ για τις θυγατρικές του ΟΣΕ, την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και την ΕΕΣΣΤΥ, φοβούνται αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες. Η RZD, η πανίσχυρη εταιρεία που διαχειρίζεται το σιδηροδρομικό δίκτυο της Ρωσίας, συμμετέχει στην τελική φάση της διαδικασίας σε σύμπραξη με την ελληνική ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, ενώ ο επικεφαλής της έχει επισκεφθεί κατ’ επανάληψη τη χώρα μας και τις εγκαταστάσεις των δύο οργανισμών. Ηδη εκπρόσωποί της άφησαν να διαρρεύσει ότι σκέφτονται να επανεξετάσουν τη θέση τους και να μην υποβάλουν δεσμευτικές προσφορές. Ο διαγωνισμός, που είχε προκηρυχθεί τον περασμένο Σεπτέμβριο, προχωρεί με ρυθμούς χαμηλότερους και από τα έργα στο βασικό σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας.

 

Χ.ΤΖ.

 

Scroll to top