12/08/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΣΤΟ ΠΑΡΑ ΠΕΝΤΕ ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Τελευταία ευκαιρία για 150 θέατρα

Μέχρι τις 9 Ιανουαρίου του 2015 πρέπει να έχουν εξασφαλίσει άδεια λειτουργίας, σύμφωνα με τον νέο νόμο, προκειμένου να μη σφραγιστούν.
      Pin It

Της Εφης Μαρίνου

 

Γλιτώνουν προ το παρόν το κλείσιμο 150 θέατρα της Αθήνας αφού στο παρά πέντε, πριν κλείσει η Βουλή, τροπολογία του ΥΠΠΟΑ δίνει νέα παράταση για συμμόρφωσή τους στον νόμο που ισχύει από τις αρχές του 2014.

 

Τη… σημαδιακή 4η Αυγούστου πολλοί μικροί θεατρικοί χώροι της Αθήνας ξημέρωσαν με θυροκολλημένα «σφραγιδόχαρτα», επειδή δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις λειτουργίας τους, όπως προέβλεπε ο νέος νόμος για τους πολυχώρους πολιτισμού, καθώς το χρονικό περιθώριο που είχε δοθεί είχε εκπνεύσει.

 

Οι ιδιοκτήτες τους πάλι, λίγους μήνες πριν, μιλούσαν για νόμο που εκπονήθηκε, κατατέθηκε και ψηφίστηκε «κάτω από πολλή πίεση» δημιουργώντας ασάφειες και ερωτήματα. Η ανακοίνωση της Ενωσης Χώρων Πολιτισμού του περασμένου Μαρτίου ανέφερε «σοβαρά προβλήματα ερμηνείας ως προς κάποια σημεία του νόμου σχετικά με την αδειοδότηση χώρων κάτω των 50 θέσεων και την άδεια παράστασης». Τόνιζε ότι ο δήμος μεταφράζει εσφαλμένα το άρθρο 3.3 «ζητώντας από αδειοδοτημένους χώρους συνάθροισης κοινού κάτω των 50 ατόμων βάση της ενεργητικής πυροπροστασίας και άδεια εγκατάστασης και λειτουργίας θεάτρου, ουσιαστικά κάνοντας «μια τρύπα στο νερό» σε σχέση με την προηγούμενη κατάστασή τους και ζητώντας μας -μεταξύ αστείου και σοβαρού- να ανοίξουμε… καφενεία προκειμένου να μπορούμε να κάνουμε θέατρο».

 

Τελικά, σύμφωνα με την τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Πολιτισμού στο Β΄ Θερινό Τμήμα της Βουλής, δόθηκε παράταση μέχρι τις 9 Ιανουαρίου του 2015 στα 150 μικρά θέατρα που απειλούνταν με άμεσο κλείσιμο αφού μέχρι τις 9 Ιουλίου δεν είχαν προσαρμοστεί στις απαιτήσεις του νόμου (άρθρο 7 παρ. 1 του ν. 4229/2010) για τη λειτουργία τους. Να σημειωθεί ότι οι αποφάσεις για τα εν λόγω θέατρα έχουν εκτελεστικό χαρακτήρα -δεν είναι εφέσιμες- και τα θέατρα θα σφραγίζονταν από τις 19 έως τις 21 Αυγούστου. Η 6μηνη παράταση (που θα ισχύσει αναδρομικά από τις 9 Ιουλίου, ημερομηνία αρχικής προθεσμίας) θα εμποδίσει το σφράγισμα το θεάτρων μέχρι οι ιδιοκτήτες ή ενοικιαστές των χώρων να έχουν τακτοποιήσει τις εκκρεμότητες απέναντι στον νόμο. Πρόκειται για την τελευταία ευκαιρία τους μέχρι την εκπνοή της νέας ημερομηνίας που δίνει η παράταση.

 

Στο διάστημα αυτό τα θέατρα οφείλουν να εφοδιαστούν με πιστοποιητικό πυροπροστασίας και να υποβάλουν αίτηση για άδεια εγκατάστασης και λειτουργίας ως χώροι θεατρικοί και άλλων οπτικοακουστικών παραστάσεων.

 

Η υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Αντζελα Γκερέκου στη σχετική εισήγησή της στη Βουλή δήλωσε: «Ως Υπουργείο Πολιτισμού είχαμε δύο επιλογές: η μία ήταν να αποδεχτούμε το κλείσιμο δεκάδων χώρων λόγω της μη αδειοδότησής τους και τις επιπτώσεις που θα είχε πρώτα στους εργαζόμενους, δημιουργούς, ηθοποιούς και τεχνικούς. Η άλλη ήταν να δοθεί μια παράταση, ώστε να μην επαναληφθεί η αβεβαιότητα του περασμένου χρόνου και να δοθεί μια τελευταία ευκαιρία σε εκείνους που θέλουν αλλά δεν μπορούν λόγω αντικειμενικών περιορισμών να εφαρμόσουν το νόμο. Με την επέκταση της προθεσμίας είναι εφικτό να καταστεί νόμιμη η λειτουργία δεκάδων εστιών σύγχρονης πολιτιστικής δημιουργίας, που αποτελούν οι μεγαλύτεροι και μικρότεροι θεατρικοί χώροι».

 

Scroll to top