13/08/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΑΝ ΟΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ

Αντί για την εξισωτική …εισπράττουν «θα»

      Pin It

Του Στέργιου Ζιαμπάκα

 

Αναξιόπιστη κρίνεται η κυβέρνηση και από τον κλάδο της κτηνοτροφίας, ο οποίος δείχνοντας τις αγωνιστικές του διαθέσεις προχώρησε χθες σε μαζικές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στα κατά τόπους γραφεία του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ) και προειδοποιεί ότι θα συνεχίσει να διεκδικεί με δυναμικό τρόπο την εξόφληση της εξισωτικής ενίσχυσης και των πληρωμών για τη βιολογική κτηνοτροφία. Η αναδίπλωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο, θέλοντας να αμβλύνει τις αντιδράσεις των κτηνοτρόφων, έσπευσε να ενημερώσει ατύπως ότι θα καταβάλει με επόμενη δόση τα απαιτούμενα ποσά… από Σεπτέμβρη, παραδεχόμενο, ωστόσο, ότι υπάρχει πρόβλημα για χιλιάδες κτηνοτρόφους, δεν καθησυχάζει τον κλάδο.

 

«Ζητάμε χειροπιαστές αποδείξεις. Αμεση εξόφληση της πληρωμής», τονίζει κατηγορηματικά στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Κτηνοτρόφων, Δημήτρης Καμπούρης. Οι κτηνοτρόφοι κάνουν λόγο για «εικονική» πληρωμή της εξισωτικής. Αμφισβητούν τα στοιχεία που παραθέτει το ΥπΑΑΤ ως προς τα ποσά και τον αριθμό των παραγωγών που πληρώθηκαν και χαρακτηρίζουν έωλο το επιχείρημα ότι το πρόβλημα στη μη πληρωμή χιλιάδων κτηνοτρόφων έχει να κάνει με τον προσδιορισμό των επιλέξιμων προς επιδότηση βοσκοτόπων. Σύμφωνα με τον κ. Καμπούρη, στις συναντήσεις που είχαν κτηνοτρόφοι με τους κατά τόπους υπεύθυνους του ΟΠΕΚΕΠΕ, στελέχη του Οργανισμού επισήμαναν ότι για την επίλυση του προβλήματος με την εξισωτική απαιτείται κεντρική πολιτική λύση. Οι παραγωγοί ανησυχούν ότι θα ακολουθήσει νέο πρόβλημα με τις πληρωμές για τη βιολογική κτηνοτροφία.

 

Τι λέει το υπουργείο

 

Σύμφωνα με το υπουργείο, οι διαθέσιμες πιστώσεις που προορίζονται για την εξισωτική του 2013 στους δικαιούχους παραγωγούς ανέρχονται στα 130 εκατ. ευρώ. Κύκλοι του ΥπΑΑΤ και του ΟΠΕΚΕΠΕ υποστηρίζουν ότι για την πρώτη πληρωμή η διαθέσιμη πίστωση ανερχόταν σε 73 εκατ. ευρώ, από τα οποία καταβλήθηκαν 60,5 εκατ. ευρώ σε περίπου 61.000 παραγωγούς που πληρούσαν τα κριτήρια επιλεξιμότητας.

 

Ενημερώνουν ότι τα 12,5 εκατ. ευρώ που υπολείπονται για να καλυφθεί η αρχική πίστωση προγραμματίζεται να πληρωθούν μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ στο πρώτο 15νθήμερο του Σεπτεμβρίου, ανάλογα με την πορεία εξέτασης των ενστάσεων που θα υποβληθούν από τους παραγωγούς. Ως προς το ποσό που υπολείπεται των 130 εκατ. ευρώ (57 εκατ.) το υπουργείο υποστηρίζει ότι θα πιστωθεί στους δικαιούχους στο επόμενο διάστημα, αφού επιλυθούν τα προβλήματα που ανέκυψαν με 7.000 κτηνοτρόφους οι οποίοι έμειναν εκτός εξισωτικής, στην παρούσα φάση. Συμπληρώνει, επιπλέον, ότι πολλοί κτηνοτρόφοι δεν πληρώθηκαν επειδή δεν προσκόμισαν όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά και ότι η προσκόμισή τους θα οδηγήσει αυτόματα σε αποπληρωμή τους. Σημειώνεται ότι οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν για την εξισωτική του 2013 έφτασαν περίπου τις 100.000 συνολικά.

 

Οι κτηνοτρόφοι αμφισβητούν το υπουργείο. Ο κ. Καμπούρης εκτιμά ότι έχουν καταβληθεί, μέχρι στιγμής, περί τα 20 εκατ. ευρώ. «Πολύ πιθανό το υπουργείο να υπολογίζει ανάμεσα στους 61.000 κτηνοτρόφους και όσους έλαβαν από 20 έως 50 ευρώ, ποσά γελοία τη στιγμή που περιμένανε 5.000 ευρώ», περιγράφει. Η εξισωτική ενίσχυση αποτελεί για τους κτηνοτρόφους μια μορφή έμμεσης επιδότησης. Εξομαλύνει αντιθέσεις μεταξύ παραγωγών ορεινών και μειονεκτικών περιοχών σε σύγκριση με τους παραγωγούς των πεδινών. Στην εξισωτική οι κτηνοτρόφοι στηρίζουν σημαντικό μέρος του εισοδήματός τους. Η μη καταβολή του συνόλου του ποσού που δικαιούνται χαρακτηρίζεται από τους κτηνοτρόφους «δυναμίτης» ικανός να τινάξει στον αέρα την παραγωγή τους. Οπως λένε υπάρχουν ήδη συνάδελφοί τους που αδυνατούν να αγοράσουν ζωοτροφές. Συμπληρώνουν δε ότι με τέτοιες ενέργειες όχι μόνο θα σβήσει η κτηνοτροφία, αλλά μαζί της ακόμη 15 επαγγέλματα που συντηρούνται από αυτήν.

 

Κλιμάκωση κινητοποιήσεων

 

Στις προθέσεις των παραγωγών είναι η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Ζητούν συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, ωστόσο, στο ενδεχόμενο μη άμεσης επίλυσης των προβλημάτων, ξεκαθαρίζουν ότι θα ανοίξουν εντός των ημερών κύκλο κινητοποιήσεων, με έντονο περιφερειακό χαρακτήρα, ξεκινώντας από τη Βόρεια Ελλάδα και κατηφορίζοντας προς νότια. Οπως λένε, το ζήτημα της εξισωτικής είναι ένα μόνο μέρος από τα πολλά προβλήματα του κλάδου, για το οποίο νιώθουν ότι εμπαίζονται από την κυβέρνηση.

 

Scroll to top