13/08/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Γδύσου και παίξε!»

Ο νέος πρόεδρος της ιταλικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, Κάρλο Ταβέκιο, ξεκινάει τη θητεία του μέσα σε θύελλα αντιδράσεων από τη μισή ποδοσφαιρική Ιταλία.
      Pin It

Της Β. Παπαντωνοπούλου

 

To όνομα αυτού, Κάρλο Ταβέκιο. Πρόκειται για τον νέο πρόεδρο της Ιταλικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (FIGC), που ξεκινάει τη θητεία του μέσα σε θύελλα αντιδράσεων…

 

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Χρειάστηκαν τέσσερις ώρες, τρεις ψηφοφορίες και πολλές αντεγκλήσεις μεταξύ των εκπροσώπων των ιταλικών συλλόγων όλων των κατηγοριών για να εκλεγεί ο Ταβέκιο την περασμένη Κυριακή. Ούτε οι πολιτικές πιέσεις ούτε οι αμφιβολίες των διεθνών ομοσπονδιών άλλαξαν τον ρου της ιστορίας.

 

Ο 71χρονος παράγοντας επικράτησε, με 63% στην τελευταία ψηφοφορία, του μοναδικού του αντιπάλου, του πρώην παίκτη και αντιπροέδρου της ομοσπονδίας, Ντεμέτριο Αλμπερτίνι.

 

Τι εστί Ταβέκιο; Επί 15 χρόνια ηγείτο της Liga Dilettanti, που εκπροσωπεί τις 90 ερασιτεχνικές ομάδες, το γυναικείο ποδόσφαιρο και το beach soccer. Μέχρι εδώ όλα καλά. Η προεκλογική περίοδος για την αλλαγή στην ηγεσία του ιταλικού ποδοσφαίρου έδειχνε ότι θα κυλούσε ήρεμα, καθώς όλη η χώρα συζητούσε τα λάθη που έγιναν στο Παγκόσμιο Κύπελλο.

 

Μετά την παραίτηση του προέδρου της ομοσπονδίας, Τζανκάρλο Αμπέτε, ο Ταβέκιο έδειχνε ως ο καταλληλότερος διάδοχός του, καθώς έχαιρε της εμπιστοσύνης των μεγάλων συλλόγων, ενώ ταυτόχρονα είχε τη στήριξη του περιφερειακού ποδοσφαίρου της χώρας.

 

Ο… πυρετός όμως ανέβηκε ξαφνικά! Στις 25 Ιουλίου, ανακοινώνοντας επίσημα την υποψηφιότητά του για την προεδρία της FIGC, ξεστόμισε το εξής: «Η Αγγλία εξετάζει αν οι ποδοσφαιριστές που καταφτάνουν στη χώρα διαθέτουν τον κατάλληλο επαγγελματισμό για να αγωνιστούν εκεί. Εδώ, αντίθετα, έρχεται ο κάθε Οπτι Πόμπα (υποθετικό αφρικανικό όνομα) που πριν έτρωγε μπανάνες και τώρα παίζει βασικός στη Λάτσιο!».

 

Δεν σκέφτηκε να ζητήσει συγγνώμη. Το ’κανε χειρότερο μάλιστα: «Δεν καταλαβαίνω γιατί με αντιμετωπίζουν χειρότερα και από τον δολοφόνο του Κένεντι!» παραπονέθηκε…

 

Εννέα ομάδες της Σέριε Α απέσυραν τη στήριξή τους στο πρόσωπό του και μάλιστα ζήτησαν να ματαιωθούν οι εκλογές και να αναλάβει την ηγεσία της ομοσπονδίας μια ειδική επιτροπή. Την Κυριακή ψήφισαν εναντίον του οι Γιουβέντους, Ρόμα, Τορίνο, Σαμπντόρια, Φιορεντίνα, Κάλιαρι, Εμπολι και Σασουόλο.

 

Δεν είναι η μοναδική μουντζούρα στην ποδοσφαιρική του διαδρομή. Πριν από χρόνια, για την προώθηση του γυναικείου ποδοσφαίρου, ο Ταβέκιο είχε προτείνει το σύνθημα: «Γδύσου και παίξε!».

 

Το ρατσιστικό παραλήρημα του προέδρου (πλέον) της ομοσπονδίας προκάλεσε αντιδράσεις σε όλο το φάσμα της ιταλικής πολιτικής και αθλητικής σκηνής. Ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι τόνισε ότι «τέτοιες δηλώσεις είναι αχαρακτήριστες», ενώ ο πρόεδρος της Ενωσης Ποδοσφαιριστών, Νταμιάνο Τομάζι, δήλωσε «ότι ντρέπεται για λογαριασμό του Ταβέκιο».

 

Οσο για τη Σεσίλ Κιένγκε, πρώην υπουργό Κοινωνικής Ενσωμάτωσης, αποδέκτη πολλών ρατσιστικών επιθέσεων και νυν ευρωβουλευτή, χαρακτήρισε τις δηλώσεις αυτές «πέτρες που μπορούν να προκαλέσουν έκρηξη λεκτικής και σωματικής βίας». Η FIFA ζήτησε να ερευνηθεί η συμπεριφορά του Ιταλού παράγοντα, ενώ η UEFA θύμισε ότι όλες οι ομοσπονδίες-μέλη της έχουν υπογράψει το έγγραφο «Το Ευρωπαϊκό Ποδόσφαιρο ενωμένο κατά του Ρατσισμού».

 

Οι εκλογές όμως έγιναν την Κυριακή, ο Ταβέκιο επικράτησε και κατόπιν είπε ότι «θα είμαι πρόεδρος όλων». Πρώτη του αποστολή είναι να επιλέξει πριν από τις 18 Αυγούστου τον νέο ομοσπονδιακό τεχνικό. Παράλληλα, αναμένεται να δούμε αν θα επιχειρήσει να διορθώσει την τρωθείσα εικόνα του ή αν θα παραμείνει αμετανόητος, ειδικά τώρα που αναρριχήθηκε στην κορυφή…

 

Scroll to top