paidikos-stathmos2

14/08/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

ΕΛΛΑΔΑ

Είδος πολυτελείας η φιλοξενία σε παιδικούς σταθμούς

Έως το 2018 θα μηδενιστούν οι κοινοτικοί πόροι (ΕΣΠΑ) για κοινωνικές δομές. Μετά, τα τροφεία θα ισχύουν για όλους.
      Pin It

Πιο αγωνιώδες αναμένεται να γίνει τις επόμενες χρονιές το «σίριαλ» που αφορά τους παιδικούς σταθμούς και διαδραματίζεται μπροστά στα μάτια χιλιάδων γονέων. Η φιλοξενία των παιδιών στις κοινωνικές δομές μετατρέπεται σταδιακά σε είδος πολυτελείας, με αποτέλεσμα να αλλοιώνεται ο χαρακτήρας του θεσμού, που στόχο έχει τη στήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Την ανησυχία για ραγδαία μείωση της χρηματοδότησης των παιδικών σταθμών από κοινοτικούς πόρους, ενίσχυσε με δηλώσεις του ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος. Αναφερόμενος στο προσεχές μέλλον προειδοποίησε ότι «από εδώ και πέρα θα υπάρχουν χρήματα, αλλά θα μειώνονται, δεν θα μπορούμε συνέχεια να βρίσκουμε χρήματα από το ΕΣΠΑ».

Πληροφορίες αναφέρουν ότι τη σχολική χρονιά 2015-2016 οι κοινοτικοί πόροι για τους παιδικούς σταθμούς θα πέσουν στο μισό και, έπειτα από σταδιακές μειώσεις, θα καταλήξουν να είναι μηδενικοί το 2018.

Επομένως, επανέρχονται τα σενάρια που κάνουν λόγο για μελλοντική καταβολή τροφείων από πλευράς του συνόλου των γονέων, παρότι «σίγησαν» σύντομα το φετινό καλοκαίρι. Κατά πολλούς, η σχετική πρόταση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου ήταν αρκετή, για να λειάνει το έδαφος για την εφαρμογή του μέτρου. Τα τροφεία φαίνονται αναπόφευκτα, σε περίπτωση που τη λειτουργία των παιδικών σταθμών αναλάβουν Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (Κοιν.Σ.Επ.).

 

Στέργιος Ζιαμπάκας
efsyn.gr

Scroll to top