gezides

14/08/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

ΚΟΣΜΟΣ

Βίντεο καταγράφει τη διάσωση Γεζήδων στο βόρειο Ιράκ

Ο Μικέλ Ρέιμον, Aυστριακός πολιτικός των Πρασίνων, έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο διάρκειας 15 λεπτών από ανθρωπιστική πτήση ελικοπτέρου στο βουνό Σιντζάρ .
      Pin It

Στο βίντεο καταγράφεται η διάσωση ομάδας Γιεζήδων, μεταξύ αυτών αρκετές γυναίκες και παιδιά, στη διάρκεια επιχείρησης που έγινε την Κυριακή. Σε κάποιο σημείο της πτήσης οι στρατιώτες φαίνεται να πυροβολούν προς στόχους στο έδαφος.

 

 

Οι Αμερικανοί άφησαν σήμερα να εννοηθεί ότι είναι μικρότερος ο αριθμός των προσφύγων που βρίσκονται παγιδευμένοι στο βουνό από ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί, αφού λόγω «των προσπαθειών των Κούρδων πεσμεργκά και των ίδιων των προσφύγων, των στοχευμένων βομβαρδισμών κατά θέσεων του Ισλαμικού Κράτους και της ρίψης ανθρωπιστικής βοήθειας» πολλοί κατάφεραν να διαφύγουν.

Σύμφωνα με το βρετανικό δίκτυο Sky News, υπολογίζονται πλέον σε 5.000.

 

gezidesΠαράλληλα, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι μια αμερικανική αποστολή για την απομάκρυνση από τα ιρακινά βουνά Σιντζάρ των εγκλωβισμένων προσφύγων της θρησκευτικής μειονότητας των Γεζήδων είναι πλέον απίθανο να διεξαχθεί μετά την επιτόπου εκτίμηση της κατάστασης από ομάδα Αμερικανών στρατιωτικών απεσταλμένων, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο.

Εξοπλίζει τους Κούρδους του Ιράκ η Γερμανία

Η κυβέρνηση της Γερμανίας είναι διατεθειμένη να παραβεί τους περιορισμούς που ισχύουν σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές όπλων και να εφοδιάσει με οπλισμό τους Κούρδους μαχητές οι οποίοι πολεμούν εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στο βόρειο Ιράκ, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ.

Η δήλωση Σταϊνμάγερ στη γερμανική δημόσια τηλεόραση ZDF αποτελεί την πιο σαφή τοποθέτηση οποιουδήποτε αξιωματούχου στο Βερολίνο ως προς το ζήτημα αυτό και σηματοδοτεί σημαντική μεταβολή της στάσης του Βερολίνου σε σχέση με αυτήν που τηρούσε στις αρχές της εβδομάδας.

Θυμίζουμε ότι τη Δευτέρα εκπρόσωπος της καγκελαρίου είχε δηλώσει πως η Γερμανία παραμένει δεσμευμένη στη θέση ότι δεν παραδίδει όπλα σε εμπόλεμες ζώνες.

«Δεν μπορούμε απλώς να αφήσουμε το Κουρδιστάν στην τύχη του και απλώς να κοιτάμε ενώ ο κόσμος σφαγιάζεται εκεί», δήλωσε ο Σταϊνμάγερ, ηγετικό στέλεχος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), το οποίο συγκυβερνά με τους συντηρητικούς της Μέρκελ.

efsyn.gr

Scroll to top