15/08/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μεζεδάκια έξω

Δροσερά μεσημέρια στο πιατάκι του μεζέ.
      Pin It

Δροσερά μεσημέρια στο πιατάκι του μεζέ

 

Της Καίτης Βλάχου

[email protected]

 

Ενα Σάββατο το ρεπό του όλο κι όλο, κι αν πεις για διακοπές, αυτές παρέμεναν όνειρο… χειμερινής νυκτός, αφού οι θερινές νύχτες ήταν αφιερωμένες στη δουλειά. Εμείς όμως θέλαμε θάλασσα, έτσι τα πρωινά του Σαββάτου ο πατέρας, εκών άκων, μας έπαιρνε μαζί του και φτάναμε σε μια παραλία σαν μεγάλη αγκαλιά. Εκείνος καθόταν έξω, στο καφενεδάκι, να πιει μια μπίρα ή ένα ούζο στη σκιά. Κι εγώ, πιτσιρίκα, έβγαινα από το νερό και σαν γάτα πλησίαζα να δω τι κρυβόταν στο πιατάκι που είχαν αφήσει δίπλα του. Ενα αγγουράκι στο ξίδι, μια σαρδέλα του κουτιού, ένα τηγανητό γαυράκι… Από τότε συνέδεσα το καλοκαίρι με τη θάλασσα φυσικά, αλλά και μ’ αυτούς τους λιτούς μεζέδες, που ήθελα να γεύομαι πρώτη απ’ όλους. Συγγνώμη, μπαμπά…

 

1  Κοτόπουλο σουβλάκι

 

ΥΛΙΚΑ

1 κιλό κοτόπουλο φιλέτο (μπούτι καλύτερα)

2 κρεμμύδια, 4 σκελίδες σκόρδο

1/2 φλιτζάνι λάδι

1 ζουμερό λεμόνι (τον χυμό)

ρίγανη, αλάτι, πιπέρι

2 κρεμμύδια, 2 πράσινες πιπεριές, 2 ντομάτες, μερικά μανιτάρια

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε βαθύ δοχείο βάζουμε το λάδι, το χυμό λεμονιού, τα 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα, το σκόρδο λιωμένο, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη. Προσθέτουμε το κοτόπουλο κομμένο σε κύβους. Ανακατεύουμε να μαριναριστούν όλα τα κομμάτια, σκεπάζουμε και το βάζουμε για ένα βράδυ στο ψυγείο.

 

Κόβουμε τα 2 κρεμμύδια, τις πιπεριές, τις ντομάτες και τα μανιτάρια, αν είναι μεγάλα, σε κύβους. Περνάμε το κοτόπουλο σε σουβλάκια, βάζοντας εναλλάξ κρεμμύδι, πιπεριά, ντομάτα, μανιτάρι και ψήνουμε στο γκριλ ή στα κάρβουνα 15 λεπτά. Μετά τα γυρνάμε για άλλα 15 λεπτά, προσέχοντας να ψηθούν χωρίς να στεγνώσουν

 

2  Κεφτέδες «μπριάμ»

 

ΥΛΙΚΑ

1 κιλό κολοκύθια

1 μελιτζάνα

1 κρεμμύδι

μαϊντανό ψιλοκομμένο

1 πιπεριά κέρατο

1 ντομάτα

2 αυγά

1 φλιτζάνι τυρί τριμμένο

1 φλιτζάνι φρυγανιά αλεσμένη

1 κουταλιά ξίδι

αλάτι, πιπέρι

αλεύρι και λάδι για το τηγάνισμα

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Τρίβουμε τα κολοκύθια στο χοντρό του τρίφτη, τα βάζουμε σε τρυπητό με 1 κουταλιά αλάτι και τα αφήνουμε να στραγγίσουν. Κόβουμε σε κομμάτια τη μελιτζάνα και το κρεμμύδι και τα αλέθουμε σε μούλτι. Ψιλοκόβουμε την ντομάτα και την πιπεριά. Χτυπάμε τα αυγά με το ξίδι. Τα βάζουμε όλα σε δοχείο, προσθέτουμε τον μαϊντανό, το τυρί, αλάτι, πιπέρι και τη φρυγανιά. Ζυμώνουμε και αν χρειάζεται ρίχνουμε και άλλη φρυγανιά, για να έχουμε σφιχτό μείγμα. Πλάθουμε κεφτέδες, τους αλευρώνουμε και τους τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσουν.

 

3  Γαύρος μαρινάτος

 

ΥΛΙΚΑ

500 γραμμ. γαύρο

300 γραμμ. ξίδι από λευκό κρασί

ή τον χυμό από 4-5 ζουμερά λεμόνια

χοντρό αλάτι

1/2 μάτσο μαϊντανό

3-4 σκελίδες σκόρδο

3-4 κουταλιές κάππαρη

1 καρότο, πιπέρι, λάδι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Παίρνουμε ένα ένα τα ψάρια και πιάνοντας το κεφάλι, το τραβάμε κατά μήκος του σώματος βγάζοντας και το κεντρικό κόκαλο. Αφήνουμε την ουρά. Ξεπλένουμε και ανοίγουμε το ψάρι σαν βιβλίο.

 

Τα βάζουμε σε γυάλινο δοχείο το ένα δίπλα στο άλλο, αλατίζουμε και ρίχνουμε ξίδι ή χυμό λεμονιού. Κάνουμε δύο ή παραπάνω στρώσεις με τον ίδιο τρόπο. Το ξίδι ή ο χυμός λεμονιού πρέπει να τα σκεπάζει. Κλείνουμε το δοχείο και τα βάζουμε στο ψυγείο 4-5 ώρες. Ελέγχουμε αν έχουν «ψηθεί» και τα στραγγίζουμε. Τα τοποθετούμε σε καθαρό γυάλινο δοχείο, πάλι σε στρώσεις και ανάμεσά τους σκορπάμε ψιλοκομμένο μαϊντανό, λεπτές φέτες σκόρδο, λίγο τριμμένο καρότο, κάππαρη και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Σκεπάζουμε με λάδι και ξαναβάζουμε το δοχείο στο ψυγείο τουλάχιστον 2-3 ώρες πριν τον σερβίρουμε.

 

 4  Σαλάτα με ψητές μελιτζάνες

 

ΥΛΙΚΑ

3 μελιτζάνες φλάσκες

5-6 ντομάτες

2 κρεμμύδια

1 μάτσο μαϊντανό

200 γραμμ. μανούρι

1/4 φλιτζανιού ξίδι μπαλσαμικό

1/4 φλιτζανιού λάδι

1 κουταλιά ζάχαρη

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Κόβουμε τις μελιτζάνες σε μεγάλους κύβους, τις απλώνουμε σε ταψί πάνω σε λαδόκολλα, τις ραντίζουμε με αλάτι και λίγο λάδι και τις ψήνουμε για 1/2 ώρα ή μέχρι να ροδίσουν. Κόβουμε και τις ντομάτες σε τέταρτα και με τον ίδιο τρόπο (ραντίζοντάς τες με τη ζάχαρη, αλάτι, θυμάρι και λίγο λάδι) τις ψήνουμε.

 

Σε μεγάλη πιατέλα βάζουμε τις μελιτζάνες, από πάνω τις ντομάτες, τα κρεμμύδια και τον μαϊντανό ψιλοκομμένα. Χτυπάμε το λάδι με το μπαλσαμικό και την περιχύνουμε. Διαλύουμε με πιρούνι το μανούρι, το ρίχνουμε από πάνω και σερβίρουμε.

 

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

 

ΕΚΤΟΣ ΜΕΝΟΥ

Από το Κρητικό ώς τον Πατραϊκό

 

Ηταν πράος άνθρωπος -τ’ όνομά του έχει ο μικρός μου ανιψιός Γιάννης- και τα μάτια του θύμιζαν γαλάζιες λιμνοθάλασσες. Κάθε χρόνο έβγαζε το λάδι, το κρασί, τη ρακή του κι ένα ιδιαίτερο ξίδι με έντονη μυρωδιά και γεύση. Οταν επέστρεφα από την Κρήτη, μέρες καλοκαιριού ακόμα, κρατούσα όλ’ αυτά τα καλούδια της προηγούμενης χρονιάς, προϊόντα του μόχθου και της αγάπης του για τη γη. Κάποια στιγμή είπα να κάνω γαύρο μαρινάτο και γέμισα ένα μικρό βάζο. Υστερα από μια μέρα διαπίστωσα ότι ο γαύρος είχε διαλυθεί μέσα σ’ αυτό το ξίδι!..

 

«Πετώντας» από το Κρητικό Πέλαγος στον Πατραϊκό Κόλπο και συγκεκριμένα στο Μεσολόγγι, μια βραδιά σ’ ένα ουζερί δοκίμασα μαρινάτη λιγδοπούλα, μικρή τσιπούρα της λιμνοθάλασσας, στο μέγεθος της παλάμης μου. Ενα πιάτο με φιλετάκια λεπτής, θαυμάσιας γεύσης, τύφλα να ’χει το σούσι. Κι ακόμη γόνο καλαμαριού και φρέσκια γαριδούλα σαν πασατέμπο, που μόνο εκεί τα βρίσκεις. Αυτό που άφησα… παραπονεμένο, κι ας θεωρείται εξαιρετικός μεζές, ήταν το χέλι σουβλάκι, γιατί μου πέφτει λίγο βαρύ. Είπατε τίποτε για τραπεζάκια έξω; Μάλλον μεζεδάκια έξω εννοείτε…

 

[email protected]

 

Scroll to top